Kärnfamilj eller inte?


”Vi är stolta över de steg vår feministiska regering har tagit för att skapa lika förutsättningar för alla, oavsett val av partner och familjekonstellation”

Skriver den socialdemokratiska riksdagsmannen Kadir Kasirga i en debattartikel där han riktar skarp kritik mot Sverigedemokraternas definition av familj.

På Wikipedia definieras kärnfamilj så här:

”En kärnfamilj är i strikt mening en familj som endast består av en man, en kvinna och deras gemensamma biologiska eller adopterade barn”

Det är så familjer har definierats och också sett ut i århundraden. I dagens värld och i synnerhet Sveriges, där enkönade äktenskap, insemination, polygami och ensamhushåll är nya ord vi fått ta till oss, så har kärnfamiljen inte längre ensamrätt på ordet familj.

Kadir Kasirga, som själv kom till Sverige från Turkiet 1989, kritiserar Jimmie Åkesson för att han och SD förespråkar just kärnfamiljen före andra konstellationer. Det är, enligt Kasirga, ett extremt konservativt sätt att förespråka kärnfamiljen som normidealet för ett modernt samhälle. Alltså biologisk far, biologisk mor och de barn som paret väljer att skaffa. Kasirga nämner också att ett samhälle där kärnfamiljen är idealet, inte är ett samhälle där ”vi” vill leva. Vilka han menar med ”vi” får vi inte veta, men något typ av svar sitter han säkert på.

Kasirgas slutord tål att belysas och fundera över. Varenda unge har rätt till en modern föräldraförsäkring och sånt röstar man inte nej till. Man kan utveckla den rätten till att varenda unge har rätt till en biologisk far och en biologisk mor. Ett barn väljer inte sina föräldrar och har därför inte möjligheten att ta ställning före man räknas som vuxen.

Aftonbladet

Kadir Kasirga är alltså från Turkiet. Från hans hemland hämtar vi de här uppgifterna. ”Skrämmande utveckling för hbtq-personer i Turkiet” (tidningen QX 2018). ”Turkiet är ett på många sätt ojämlikt samhälle…/…Månggifte är förbjudet. Män kan dock kringgå förbudet och äkta en andra hustru med en enbart religiös vigselakt, varvid äktenskapet inte registreras officiellt…//…Samkönade äktenskap eller partnerskap erkänns inte” (Utrikespolitiska institutet 2019).

På mig verkar det som att socialdemokraten Kadir Kasirga borde försöka påverka situationen i hans hemland Turkiet istället för att bemästra svenska politikers syn på en familjesammansättning.

SD:s familjepolitik finns att beskåda här och ni får väl själva avgöra om den är hemsk och omodern.

 

 


5 responses to “Kärnfamilj eller inte?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: