Markusvinsa i Pajala slog årets värmerekord men…

VÄDER. Under fredagskvällen blev det 34,8 grader. Ett nationellt värmerekord i år, enligt SMHI. Det såg länge ut som att Överkalix med sina 34,2 grader skulle mäta varmaste temperaturen i landet under fredagen.

Bild från Aftonbladet

Men till slut gick Markusvinsa i Pajala kommun om med en temperatur på 34,8 grader. Av de åtta varmaste temperaturerna i landet så var sex av dem uppmätta i Norrbotten.

Det låter på media som det är rena rama katastrofen, men det är en bit kvar till rekorden. I Pajala kommun var det exempelvis varmare 1945. Det svenska värmerekordet är från 1933 i Ultuna och från Målilla i Småland som hade 38,0 grader den 29 juni 1947 enligt SMHI.

Markusvinsa, Pajala kommun slog årets värmerekord.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Markusvinsa i Pajala slog årets värmerekord men…

 1. Där ser vi. När de högsta temperaturerna uppmättes hade vi ingen flygskatt. Nu med flygskatten kommer vi inte komma upp i så höga temperaturer längre.

 2. Den här gubben kan inte vara lyckligare. Med min skröpliga pension ser det inte ut som jag har råd att flytta till Spanien som pensionär. Om jag åker ut och gasar med min dieselbil ännu mer kanske spanienvärmen stannar i Sverige för gott.

 3. Målilla??? 1947!!! 38,0.
  Ultuna ingen riktig mätning. Termometer med halvgrad.

 4. 2017 tycks redan vara “glömt” hos klimatbluffarna! Det var det året som det inte blev meteorologisk sommar i vissa delar av Norrlands inland. Att “sommaren” 2017 var en påminnelse om hur långt norrut Sverige egentligen befinner sig verkar folk inte inse. På samma breddgrad som södra Sverige har man tundra och isbjörnar i Kanada. Men Greta är väl inte nöjd förrän isbjörnar vandrar på gatorna i svenska städer antar ja…

 5. Gretaligan kommer att längta efter värmen när istiden slår till om en 100 000 år ungefär!!

 6. Att Sverige får värmeböljor på sommaren är inte mer märkvärdigt än att det blir snö på vintern och minusgrader.
  Skräcktemperaturer, turbohettan och saharavärmen kommer upp till oss fantasin är det inget fel på när det gäller att hitta på epitet på vanlig svensk värmebölja.
  När vi drabbas av ett oår med kyligt väder med regn hela sommaren som kommer då och då vad kommer man då att sätta för epitet på det.

Kommentera