Flera länder ställer sig bakom Iraninsats


UTRIKES. En rad länder ställer sig bakom den europeiska insatsen i Persiska viken, där fartyg ska eskorteras för att inte stoppas av Iran. Bakgrunden är konfiskeringen av ett svenskägt fartyg – men Sverige sluter inte upp, skriver SvD. 

Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark ställer sig bakom insatsen.

Enligt Storbritanniens förslag ska styrkan vara europeisk, men inte vara direkt kopplad till EU, inte heller till Nato eller USA. Insatsen kan ledas av Storbritannien och Frankrike gemensamt, uppger diplomatkällor.

Initiativet tas efter att brittiskregistrerade Stena Imperio, som ägs av svenska rederiet Stena Bulk, beslagtagits i Hormuzsundet.

Spanien, Polen och Tyskland ska också ha visat intresse, enligt nyhetsbyrån. Också Sverige nämns, men den uppgiften tillbakavisas av svenska utrikesdepartementet.

– Vi har inte fått någon förfrågan från Storbritannien och inte heller tagit initiativ till att vara med, säger Jasmina Sofic, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S).

-Pettersson tycker det är självklart att Sverige ska ställa upp. Fartyget ägs av ett svenskt företag, vi är beroende av handel, britterna är viktiga handelspartner, vi har haft försvarssamarbete med Storbritannien sedan 1950-talet.

Vid fem olika tillfällen mellan 2009 och 2017 skickades svenska soldater, sjömän, helikoptrar och stridsbåtar till EU:s operation Atalanta utanför Somalia. Dessa styrkor passar troligen i Persiska viken och Hormuzsundet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Flera länder ställer sig bakom Iraninsats

 • Maja

  Argus

  24 07 2019 at 08:57
  Pettersson, vi har oknytt på bloggen. 21 👎för dig och 20 👎för mig hör inte till vanligheterna. Jag kan tänka mig tre källor till detta:”

  Kommunismen har återupplivats i landet med samtycke av vår statsminister.
  Vi är jagade, rånade och kontrollerade överallt. Finns massor med tydligen arbetslösa eller med lönebidrag anställda för att kolla både här och andra bloggar !
  Bankerna bevakar oss, lapplisor jagar oss, Kronofogdemyndigheten är på oss för det minsta.
  Vi lever i ett stressamhälle .

  Gilla

 • Argus

  ”Hitler lät sig luras på samma sätt”

  Hmmm… Av Stalin då genom Molotov-Ribbentrop-avtalet där de två despoterna delade upp Polen och Baltikum? Eller av Chamberlains eftergiftspolitik? Eller av general Tojo att förklara Amerikas förenta stater krig efter det japanska överfallet på Pearl Harbor?

  I motsats till kommunismen eller Islam verkar inte Nazityskland strävat efter världsherravälde utan lebensraum ”från Ural till Bretagne” vilket dock var illa nog.

  Varken Irak eller Libyen är länder som man vare sig ville ha som granne eller att ha att göra med överhuvudtaget. Båda sponsrade terrorister, antagligen i Islams anda, och Irak överföll grannländer inte bara en gång utan två gånger. Sedan kan man tycka att ingreppen av båda Busharna och Obama inte gjort situationen bättre.

  Eisenhower varnade ohörd det amerikanska folket för det militärindustriella komplexet. Om man tillverkar vapen vill man att de används så man får sälja fler, helst till båda sidor. Att det är Pentagon som ligger bakom det gigantiska amerikanska budgetunderskottet är det få som förstått. Tyvärr har det fortsatt under Trump men att ekonomin växer är en liten lindring.

  Man kan spåra de amerikanska oligarkerna bak till 1791 men det är först på senare år som dessa har identifierats som globalister. Dessa verkar i skymundan och har gigantiska resurser i form av kapital och medlöpare. I sammanhanget kan det vara intressant att veta att den på många ställen i främst Europa hatade Soros inte är oligark utan vasall som fått ”tillstånd” att bygga upp en ansenlig personlig förmögenhet vilken han använder för att destabilisera demokratier.

  Gilla

  • Argus

   Pettersson, vi har oknytt på bloggen. 21 👎för dig och 20 👎för mig hör inte till vanligheterna. Jag kan tänka mig tre källor till detta:

   1) Islamister, eller icke-moderata muslimer, vars ideologi är den mest livsfarliga genom tiderna med cirka 250 miljoner döda. Många dock i intersektoriella stridigheter.

   2) Kommunister som kan ha skördat runt 150 miljoner liv.

   3) Nationalsocialister som under 12 års maktinnehav innebar upp till 20 miljoner människors för tidiga frånfälle.

   Nu har jag inte tagit med krigsoffren i andra världskriget men om man räknar med dem bör de fördelas mellan Stalin och Hitler då dessa herrar var överens om att dela upp Polen sinsemellan vilket väckte en reaktion bland västmakterna som de nog inte räknat med.

   Jag är dock imponerad över hur tidigt uppe de var. Det är nog inte så att de stigit upp för att gå till ett hitte-på-jobb utan de har väl inte gått och lagt sig för att sova bort ytterligare en dag.

   Gilla

 • Tore

  Sverige löser det med sk tyst diplomati
  Dvs feminism och dialog och eventuella löften om höjda bistånd som man gjort när Svenskar blivit kidnappade runt om i världen.
  För inte skulle jordens fegaste och femininaste land stå upp med vapen mot muslimer.

  Gilla

 • Pettersson

  Det började c:a år 650 när det muslimska kalifatet erövrade Persien.

  Gilla

 • Janne

  Klart att inte den svenska förrädarregimen vill gå emot sina muslimska terror-bröder!
  Dom har väl varit med och finnanserat terrorhandlingen!

  Gilla

 • Dan Karlsson

  Sverige står som alltid bakom mullorna

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: