Oxelögatan i Oxelösund, en del av Mellanöstern…


INVANDRING. När Pettersson växte upp så var Z-husen på Oxelögatan nybyggda och det var ett fint område bebott av arbetare och arbetarfamiljer som var relativt välbeställda men inte kunde eller ville satsa på egna hus, de knegade och kämpade för att få vardagen att gå ihop och köpa en färg-tv eller ny bil. 

Oxelögatan 1961, inget skräp, trots nyanlända från alla håll i landet och till och med ända från Finland. Bild från Oxelösundsarkivet.

Nu är det andra tider, delar av staden inklusive Oxelögatan har blivit som allt fler gator och stadsdelar i vårt land, en soptipp eller om man så vill ett getto.

Anledningen är att människor från icke skidåkande nationer flyttar in och de har tagit med sig en del vanor hemifrån. Det finns en anledning till att Mellanöstern ser ut som den gör och flyttar man Mellanöstern till Sverige blir Sverige som Mellanöstern.

Oxelösund har tidigare haft stor invandring, tyvärr verkar de styrande ha glömt vad man visste då. Fackliga Central Organisationens (FCO) ordförande Martin Andersson talade 1961 om de speciella förhållanden och de nyinflyttades svårigheter att anpassa sig efter dessa. – ”Så har vi gjort hemma och så och så är det där. Den kommentaren har jag hört många gånger i olika sammanhang. Det är helt naturligt att de som kommer från olika orter tar med sig lite av de idéer som frodades i hemtrakten. Men de måste ställa om sig och försöka anpassa sig efter våra speciella förhållanden…”

-Pettersson inser att inget är nytt under solen, skillnaden mot nu är att förr anpassade sig folk och etablissemanget insåg vikten av detta, myndigheterna klumpade heller inte ihop folk. Man blandade norrlänningar, östgötar, sörmlänningar och infödda oxelösundare. Det verkar vara totalt bortglömde idag, det gick åt h-e när den Svenska regeringen 1975 med Olof Palme som statsminister genom regeringsproposition 1975:26 bestämde att Sverige skulle omvandlas från kulturell homogenitet till en mångkultur. Resten är som ni vet historia och ingen rolig sådan…Läs gärna...

Nåväl, tillbaka till Oxelögatan. Igår kväll straxt klockan 23 var tre polisbilar med medföljande poliser på plats och hämtade en väldigt solbränd man, oklart varför men det har blivit en allt vanligare syn i staden.

Sopor, sopor, sopor överallt, till och med tvättstugan stinker av sopor. Sopor ställs bredvid containern det är för svårt att öppna luckan och stoppa i dem, sopor slängs ut från balkongerna, ibland med blöjor i, hushållssopor stoppas i vanliga papperskorgar som blir överfulla och vi tar det med energiförbrukning, vattenförbrukning och slitage en annan gång.

Tyvärr får vi nog vänja oss med Mellanöstern i det nya Sverige, det blir som folk röstar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Oxelögatan i Oxelösund, en del av Mellanöstern…

  • ossie

    Bodde några år i början 60 talet på Trädgårdsgatan som ligger intill Undrar hur det ser ut där nuförtiden.

    Gilla

  • Kent

    Att det blir sopor när förtjänsterna är så höga är inte så konstigt hälsar Stefan Löfven.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: