Försäkringskassan slipper åtal för hets mot folkgrupp


RUNOR. Tyr, var en av asagudarna och beskrivs som ett slags krigsgud med heder och rättvisa som sitt gebit. Tyr har även sagts vara Odens son men det finns flera beskrivningar. 

Våren 2018 lade regeringen ut en utredning om att utvidga lagen om hets mot folkgrupp till att även gälla symboler. Enligt direktiv 2018:61 till Regeringens särskilde utredare gäller detta rasistiska och liknande symboler. Men dessa är mycket gamla symboler, som i praktiken använts av många grupper genom tiderna.

En runas kan dels läsas fonetiskt på liknande sätt som vi använder alfabetet idag och dels ha en specifik betydelse. I direktiv 2018:61 nämns Tyr-runan specifikt genom att den använts sedan 1930-talet inom nationalsocialistiska kretsar. Tyr-runan kallas också Tiwaz eller Tir uttalas samma som bokstaven t. Guden Tyr, som för övrigt gett namn till veckodagen tisdag, till honom blotar man om man vill vinna i en tävling eller finna mod. Enligt svenska namn finns det närmare 300 personer som heter Tyr och över 8000 personer som heter Tyra.

Foto: Nordfront

I höstas satte Nordiska motståndsrörelsen upp en banderoll på Kulturhuset i Stockholm.  Justitiekanslern, JK, har utrett banderollen och beskedet blev att den fornnordiska symbolen tyrrunan inte är ett brott mot gummilagen ”hets mot folkgrupp”.

”Beträffande tyrrunan har Justitiekanslern tidigare bedömt denna symbol och funnit att den inte går utöver vad som får anses vara tillåtet att uttrycka inom ramen för den tryck- och yttrandefrihetsrättsliga regleringen”, skriver JK i sitt beslut.

-Pettersson misstänker att justitieminister Morgan Johansson (S) som inte gillar de gamla vikingasymbolerna eller demokrati är besviken men beslutet spar mycket pengar åt skattebetalarna. Tänk om Försäkringskassan fått byta ut sin logo på alla skyltar, papper, kuvert med mera. Det hade kostat hundratals miljoner.

Tänk att en statlig myndighet använder en nazistisk symbol som logo, men S är vana med det samarbetet…

 

Victor Lutze, en av Hitlers närmaste män och chef för Sturmabteilung (SA) bar tyrrunan över hakkorset.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Försäkringskassan slipper åtal för hets mot folkgrupp

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: