En spännande tid


RYMDEN. Idag är det femtio år sedan den första månlandningen, men det började den 4 oktober 1957. Då skickade Sovjetunionen upp sin första rymdfarkost Sputnik 1 och rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA var i full gång.

Sputnik 1. Wikipedia

Vi små grabbar och flickor stod på gårdsplanen och spanade uppåt och trodde vi såg Sputnik. Idag sägs det att Sputnik 1 var för liten, 58 cm, och gick som lägst på 21,5 km höjd för att kunna ses från jorden och de som såg något, såg det sista raketsteget som var mycket större och också gick in i omloppsbana.

Nåväl, det ena spännande äventyret efter det andra avlöste varandra. Sputnik 2 följde med hunden Laika ombord följde den 3 november och USA var chockade och nere för räkning. 1 februari 1958 kom USA:s första satellit Explorer 1. Sedan kom händelserna slag i slag.

2 januari 1959 – Luna 2 blir en första farkost att kraschlanda på en annan himlakropp, månen.
7 oktober, 1959 – Luna 3 tar de första bilderna av månens baksida.
12 april 1961 – Jurij Gagarin blir den första människan i rymden.
16 juni 1963 – Valentina Teresjkova blir den första kvinnan i rymden.
8 mars 1965 – Aleksej Leonov genomför världens första rymdpromenad.
21 december 1968 – Första människorna i omloppsbana runt månen.
21 juli 1969 – Neil Armstrong blir den första människan att gå på månen.

Vi stoppar där, men vilken otrolig utveckling vi haft.

1957 hade farsan som en av de första i byn köpt TV, en liten ynklig svartvit sak som sände på en kanal några timmar om dagen.

1957 sände radion bara på 1 kanal, och ingen musik. P2 hade startats men kunde bara höras av en tredjedel av folket. I december kom Spisarparty med jazz och en aning Elvis Presley, det påstås att det var det första ungdomsprogrammet men jazz var för mig en sanitär olägenhet redan då.

Rymdfärderna kostar och har kostat oerhört mycket pengar men mänskligheten har också stor nytta av rymdforskningen, om det är värt pengarna eller om vi har kunnat gjort något bättre har jag ingen aning om.

Vi har fått satellitnavigering, klimat- och miljösatelliter, mikrovågor som används för medicinskt bruk och skyddar folkhälsan, tempur-madrassen, stötdämpande material i våra skor och mycket, mycket mer.

-Pettersson tycker dock att oktober 1957 var mest spännande efter juninatten 1959 när Ingemar ”Ingo” Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning genom att spöa Floyd Patterson på Yankee Stadium i New York.

För övrigt brukar det varje gång man skriver om månlandningen dyka upp några muppar som påstår att den aldrig ägt rum, att allt är bluff, det är samma typ av människor som tror eller säger sig tro att förintelsen inte skett och att jorden är platt.

Undrar varför SVT sänder minnesprogrammet om månlandningen idag på lördag, vore det inte bättre att sända på en Mån-dag…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


7 responses to “En spännande tid

 • Billy Boy

  På länken nedan finns ett antal intressanta och spännande 360 graders knivskarpa panoramabilder från de amerikanska månlandningarna med Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 och Apollo 17 som i tur och ordning landade på månen under perioden 19 November 1969 – 11 December 1972.

  http://panoramas.dk/moon/apollo-11-the-first-man-on-moon.html

  Klicka på rubriktexten för valfri Apollo-färd. I fönstret som öppnas klickar du bort bilderna på astronaouterna + en efterföljande sida med text. (Klicka på texten ”Close” för att klicka bort sidorna).

  Då visas det rörliga 360 graders-fotona från respektive landningsplats, som du rekommenderas maximera till helbild d v s klicka upp till ”Full screen” för att få bästa utbytet.

  Ljudkommunikation startar, vars volym går att reglera högre eller lägre. Du kan zooma in och zooma ut ur fotot samt dessutom panorera i sidled till höger eller vänster med muspekaren. Allt detta ger en upplevelse att man själv finns på plats och kan se sig omkring i den närmaste omgivningen intill landningsplatserna.

  På websidan kan man bl a läsa följande:

  ”During these missions thousands of images were taken, most of them with the Hasselblad EDC. A special version of the Hasselblad 500 EL. Many of these images are famous, like the one from Apollo 11 showing Buzz Aldrin with Neil Armstrong reflected in the glass of his helmet. (It is available in super resolution from the panorama).”

  Ett exempel är fotot nedan:

  Gilla

 • Kattsand

  Jag hoppas att de ”flat earth”-troende inte missar att fira nu när månlandningen fyller 50 år….

  Gilla

 • T

  Ifall månlandningen hade varit en bluff hade säkert Ryssarna
  visat på detta.

  Gilla

 • Argus

  USA kunde och borde ha varit först i rymden redan ett år före Sputnik. Det var ”The Deep State” som hindrade ”The Army Ballistic Missile Agency” att göra det. Efter debaklet tillsatte Eisenhower en kommission som ledde till att ”National Advisory Committee for Aeronautics” (NACA) ersattes av ”National Aeronautics and Space Administration” (NASA) efter ”bara” nio månaders utredande. Ett rekord som torde stå sig än.

  Det var alltså käbbel bland vapengrenarna, det militärindustriella komplexet och ”The Deep State” som snuvade amerikanska folket. Som vanligt.

  Gilla

 • Paul L

  Precis Nelson, håller med helt.

  Bara faktumet att propagandamakarna, marxisterna och sanningshatarna på SVT kommer ut med artiklar som säger ”Självklart landade vi på månen”, och ”Jorden är en snurrande boll i vakuum” borde få en att hajja till och undersöka sakerna noggrannt. Jag menar, de ljuger ju om allt annat i princip!

  ”Vi” landade aldrig på månen. Det iscensattes av frimurare och djävulsdyrkare.

  Nåt av det första kosmonauten sa då han gjorde sin EVA var ”I see no god up here”. Det var slutmålet med det hela: misskreditera Skaparen, riva ner de kristna värderingarna och bygga på narritivet om den antropcentriska frälsningsläran. Efter det vet vi vad som hände: fri sex, militant feminism, moralisk degenerering, moralisk relativisering, statligt sanktionerad sodomi, fria droger, globalism, osv osv. Totalt samhälleligt sönderfall. Oundvikligen kommer vi alla snart att bevittna ”The Grand Finale”.

  Du driver en bra sajt, för övrigt Pettersson! Tack.

  Gilla

 • SVENSK

  På 1970- talet lyckades både USA och Sovjet att lyckosamt landa obemannade farkoster på Mars se:

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Utforskningen_av_Mars

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: