Vart har S-väljarna tagit vägen?


Socialdemokraterna visar upp de sämsta opinions- och valsiffrorna på över 100 år och nu är Stefan Löfven ute på turné för att locka tillbaka de som flytt.

Vi vet att traditionella S-väljare som pensionärer, landsbygdsbor och inte minst arbetare lämnat partiet för andra. Inte minst i besvikelse på att Socialdemokraterna valt att prioritera andra och tydligen viktigare väljargrupper. Kommer Stefan Löfvens lilla mini-tour att locka tillbaks dem?

Ett parti som haft egen majoritet i Sveriges riksdag vid två tillfällen (1940 och 1968) och som så sent som 1994 fick 45,3% av rösterna, är av naturliga skäl besvikna över de 28,3% man fick i höstens val. Dessutom har siffrorna sjunkit ytterligare i de opinionsundersökningar som gjorts efter september 2018.

Expressen har idag en lång artikel om Stefan Löfvens korta turné som förra veckan tilldrog sig i Grums, Munkfors och Ullared. Lite ironiskt att han besökte Grums samma vecka som Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra publicerar en artikel om det nyanlända gäng av 8 till 10-åringar som terroriserar ett helt bostadsområde. Här Stefan Löfven, har du ett svar på varför dina traditionella väljargrupper valt att lämna ditt parti. Mer om lilla Grums här

I Expressens artikel finns några rader som skulle kunna förklara väljarflykten. Två bröder från Syrien förklarar deras kärlek till Socialdemokraterna så här:

”Han är bra för mig, han är bra mot flyktingar, han är bra mot invandrare…//…Sverige öppnade dörren när alla andra stängde sina dörrar. Det är ett nytt hemland”

Sedan de kom till Sverige 2013 har resten av familjen kunnat söka sig hit som anhöriga. Då talar vi inte bara om barn och fruar, utan även deras syskon och föräldrar har anlänt. Vid en snabb sökning bor inte de bägge bröderna i Grums, utan i Arvika. I Arvika finns ytterligare fem hushåll med samma efternamn och då detta namn inte kan vara särskilt vanligt får vi förutsätta att det rör sig om brödernas föräldrar och syskon som bor i dessa lägenheter.

Vad har det med väljarflykten från S att göra? Det vore förstås intressant om Expressens reporter ställde lite följdfrågor till de bägge syriska bröderna. Jobbar de, jobbar deras fruar, jobbar deras syskon och föräldrar? Om inte, hur försörjer de sig, vilka betalar deras räkningar, deras boende, deras vård, deras tandvård och allt annat som tas för givet i Sverige? Hur många av familjemedlemmarna har fått tandvård för bara 50 kronor? Hur många bostadssökande fick se sig omsprungna i bostadskön när familjerna fick sina bostäder? Hur många av familjemedlemmarna har ingått eller ingår i skattefinansierade arbetsmarknadsåtgärder? Hur många skattemiljoner har vikts för att de bägge familjerna ska känna sig välkomna? Det finns naturligtvis många punkter som gör att hårt arbetande svenska medborgare och f.d. hårt arbetande pensionärer har en annan syn på svensk migrationspolitik än vår statsminister.

163 000 asylsökande 2015. Beviljade uppehållstillstånd 2018 uppgick till 132 696. Allt högre skatter, allt sämre välfärd. Skottlossningar, sprängningar, handgranatsattacker och våldtäkter per capita som ligger i paritet med världens våldsammaste länder.

Börjar Stefan Löfven inse var problemen ligger, kanske f.d. sosseväljare är villiga att återkomma till partiet. Gör han inte det, lär fler av hans traditionella väljare rata partiet till förmån för andra. När det nu väntas hit över 300 000 asyl- och anhöriginvandrare de kommande två åren, lär domen bli hård över de partiet som gjort detta möjligt. Problemen lär inte försvinna i.o.m. detta, utan snarare lär de eskalera.

Expressen


12 responses to “Vart har S-väljarna tagit vägen?

 • Maja

  Så nu när Stefan misslyckades i Norrland i höstas bestämde han sig att sälla sig med de sina potentiella väljare och drog till Ullared. Det svenskaste av alla varuhusen i Sverige.
  kan ni tänka er honom där skakandes hand med den Ola -Conny, Morgan och alla tomtar som företaget har troligen anställt för att ”skådespela” där ,för inte sjutton ser man så många stollar på samma ställe som där.
  Den serien är en satir av svenskar.

  Gilla

 • age

  Några har kanske fattat att socialdemokraterna
  är de största LANDSFÖRRÄDARNA mot
  Sverige i modern tid.
  Det kriminella är att de sålt Sverige till
  muslimerna genom kontraktet de skrev med
  muslimerna redan 1999 och som ännu gäller!

  Fler kommer att fatta vad det innebär för
  Vårt Fosterland.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Man kan hoppas att S+V+Mp+L+C+KD rasar vid nästa val som svar på beslutet om att släppa in 400000 i vårt land. Människor som kommer att tömma det lilla som finns kvar av vår gemensamma välfärd. Vi kommer att få se en ökning av vanvårdade äldre, pensionärer som lever på gatan, psykiskt sjuka som också hamnar på gatan osv osv. Jag önskar att en enda politiker kunde svara på min fråga ”vem ska betala?”. Inte politikerna i alla fall, för dom höjer sina arvoden. Ärligt, så tycker jag att det finns vissa likheter mellan politiker och invandrare, bra betalt för lite jobb

  Gilla

 • Tony

  Om det finns någon som ännu röstar på Sossarna så
  är det hög tid att kapa banden med detta parti som skiter
  i dom arbetare som dom säger sig företräda, Sossarna
  är snart ett rent Muslimparti och ett statligt Tjänstemanna-
  parti vars medlemmar är handplockade för rätt åsikter och
  partibok.

  Gilla

 • centurion

  Herr Löfvén är kriminell. Han nyttjar skatteslavarnas ihoptjänade medel för att finansiera det egna partiets valfläsk. Han är ju väl medveten om var han numera har sina mest trogna väljarskaror. Därför gödslar han miljarder av våra välfärd, med öronmärkta pengar, i form av bidrag och s.k. åtgärder, till de som ”röstar rätt”. I hopp om att de ska duperas av husse. Han måste ju lära sig att hålla isär staten och partiet. Märkligt att denna pajas fortfarande får gå lös !

  Gilla

 • Tanten

  Igår var han i Frankrike och kollade på fotboll.

  Gilla

 • ossie

  Gamla betongsossar dör ut en efter en många har gått till SD sen har vi bidragsberoende invandrare som ju är sosseriets hopp man skrämmer dem med indragna bidrag m m för att få deras röster.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Stefan Löfven och ledande sossar, måste först inse varför man tappar väljare.

  Annars är han ute på ett ”mission impossible-uppdrag”.

  Gilla

 • Bosse S

  Man behöver bara öka invandringen lite till, så kompenserar det lite bättre för väljarflykten från sossarna. Lite spiller natur!igtvis över på de andra flyktingvänliga partierna, så de också blir nöjda.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: