Träd kan bli räddningen för jordens klimat.

KLIMAT. Om nu klimatet behöver räddas så är detta en betydligt smartare lösning än högre skatter för dem som bor på landsbygden. Vi har tidigare sett att jorden blir allt grönare, detta tack vare att Kina och Indien, de två folkrikaste länderna har genomfört ambitiösa trädplanteringsprogram och infört ny teknik kring jordbruket.

Enligt en ny studie skulle stora skogsplanteringar kunna rena luften från två tredjedelar av koldioxiden i atmosfären, skriver The Guardian. – Det är den billigaste klimatlösningen som någonsin har föreslagits, säger forskningsledaren Tom Crowther.

Att plantera ett miljardantal träd världen över skulle vara den största och billigaste lösningen för att tackla klimatkrisen. Det, enligt forskare vid universitetet ETH Zürich som har räknat på hur många träd som skulle krävas för att ge en betydande påverkan för klimatet.

Enligt studiens beräkningar finns det omkring 1,7 miljarder hektar land som saknar träd. Där skulle 1,2 biljarder träd kunna gro naturligt, vilket motsvarar en yta lika stor som USA och Kina, skriver the Guardian.

Tanken är sedan att skogspartierna ska agera som klimatsmarta damsugare. Med hjälp av trädens förmåga att absorbera och förvara koldioxid, skulle planteringarna kunna rena atmosfären på uppemot två tredjedelar av den skadliga gasen. Totalt handlar det om uppemot 200 miljarder ton koldioxid.

– Den nya kvantitativa utvärderingen visar att trädplantering inte bara är en utav lösningarna för klimatet, utan den absolut bästa, säger forskningsledaren Tom Crowther till The Guardian.

-Pettersson säger att det är utmärkt, många länder har redan börjat, För 100 år sedan hade vi betydligt mindre skog i Sverige än idag, sedan började det återplanteras vid avverkningar och vi har föreningar som hjälper till att sköta skogen. I många länder huggs skog ned för att eldas upp och ingen ny planteras.

Nackdelen med våra skogar är att de mest liknar tall- och granåkrar med en sorts träd av samma ålder utan den mångfald en riktig skog ger.

Plantera mera, hela Sahara går att få täckt av skog, börja med en tåliga buskar, ökenfolk har vi att skicka…

– Runt torpet där Pettersson bor finns en riktig skog.

 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Träd kan bli räddningen för jordens klimat.

  1. Att måna om skog och hav är mycket viktigt. Inte bara för att ”käka ” koldioxid. Utan även för den oerhörda mångfaldens skull, bland naturens djur och växter. Dessutom för att bevara en natur, som människan mår bra av att vistas i.

    Man skäms faktiskt rätt ofta, för att svenska ”hycklande” kommunpolitiker, som säger sig tänka på natur, miljö och klimat. Hela tiden tar politiska beslut som skövlar bort skog och andra naturmarker i sina egna kommuner , utan att kompensationsplantera ny växtlighet och skog.

    I min egna lilla kommun vid havet, är det verkligen så det fungerar. Man skövlar hela tiden men man återplanterar aldrig någonsin. Fast det finns gott om ställen, som man skulle kunna göra det på.

    Så plantering av träd är mycket viktigt och då genom en blandad plantering av både barr och lövträd. Vilket även på ett naturligt sätt hindrar skogsbränders framfart.

  2. Naturen är självreglerande. Det hadeklimathypokondrikerna vetat om de varit lite mer pålästa. Om det blir mer co2 blir det mer grönska.
    Det som inte är så bra är däremot partiklar som blir vid förbränning. I Europa har vi dock partikelfilter på våra dieselbilar. Kanske inte så vanligt i Afrika och Asien. Det är dit Greta borde åka, men de lyssnar nog inte på henne. Framför allt för att muslimer inte lyssnar på kvinnor. De ska stå hemma vid spisen tycker muslimerna.

  3. Att jorden har blivit grönare beror inte på att Kina och Indien har planterat några träd utan på att dessa länder släpper ut enorma mängder koldioxid.

  4. Klimatclownerna och dårarna på SVT Och Tv4 möter
    motstånd, men fortsätter sitt enfaldiga tugg.

  5. Hörrúdu Molgan. Du som verkar vara både påtänd och manisk. Här får du några fler företéelser som du kan förbjuda : Vulkanutbrott, Jordbävningar, Solfläckar, Norrskenet, Solstormspartiklar, Förflyttningar av den magnetiska nordpolen Förändringar i jordaxelns lutning, Förändringar i jordens rotationsmönster, Förändringar i planetens bana runt solen, El Ninjo, Monsunen, Månens inverkan på ebb o flod….etc…. Kolla upp om du och miljötalibanerna kan stämpla ovanstående som klimatförnekare.

  6. Vi hade ju en politiker som ville hugga ner den svenska skogen och göra plats för bostäder till en mångdubbelt större befolkning…

    • Nu har han flyttat ännu längre från Tensta och Rinkeby. Mer åt det hållet där befolkningen är helvit. Konstigt, han som tycker så bra om ekonomiska flyktingar.

  7. Den ökade CO2- halten i sig (från ca 0,03% till ca 0,04%) gör att det idag växer mycket bättre än för bara några decennier sedan.

  8. Detta står ju helt emot alla profetior !
    Läste att SAS,glädjande nog i Juni,satt nytt passagerarrekord. Samtidigt stiger SAS-aktien på börsen…. Och detta mitt i ”flygskammens” tider !!
    Får åter säga som Pastor Jansson,”får det int att gå samman” !

  9. Att skriva att naturen går mot bättre tider står i bjärt kontrast till Gretas vision om att allt går åt fanders. Hon utstrålar negativ energi och vore hon en vuxen kvinna så skulle jag välja bort henne som mor till mina barn. Hon är för negativ och sådant smittar i en familj.

  10. Den ökade halten koldioxid i atmosfären är en viktig orsak till att jorden blivit grönare. Får växterna mer koldioxid genom atmosfären växer de bättre och klarar sig med mindre mängd vatten. Så därför behöver man inte göra någonting. Ökad koldioxid i atmosfären ger fler och större växter som absorberar mer och mer koldioxid. OBS! av all koldioxidutsläpp i världen svarar naturen för 97 % och mänsklig aktivitet för 3 %.

    • Tack för din information hälsar MP, Greta och regeringen, ”då får vi förbjuda naturen annars går jorden under 2030!!

Kommentera