Stäng

110 kommuner väntas gå minus i år, invandringen, inte de äldre är orsaken

INVANDRING. 110 kommuner väntas gå minus i år, skulderna ökar och cirka 40 väntas höja skatten. Kommun efter kommun larmar nu om svidande sparpaket med risk för nedlagda skolor, äldreboenden och varslad personal. – Jag hoppas att regeringen ser vad som händer runtom i Sverige, säger Madelaine Jakobsson, (C), i Nordmaling, enligt Dagens Nyheter. 

BILDEN: Danderyds kommun är en av landets rikaste men tvingas lämna ifrån sig 565 miljoner till andra, invandringstäta kommuner.

Det finns flera skäl till att det går sämre, demografin är ett. Kostnadskrävande grupper som barn, unga och äldre blir allt fler, medan personer i arbetsför ålder inte alls ökar i samma utsträckning.

De flesta kommuner DN talat med pekar ut demografin som ett tungt vägande skäl till att ekonomin vänt.

Den växande gruppen äldre ökar kostnaderna för både kommuner och regioner eftersom de kräver både äldreomsorg och sjukvård.

-Pettersson säger att artikeln i DN är ynklig. Det står att personer i arbetsför ålder inte ökar i tillräcklig utsträckning, räknar DN inte invandrarna som arbetsföra? Den växande gruppen äldre är inte större än att vi med lätthet skulle klara utan andra problem. De är inte fler än skillnaden mellan att 100 personer tidigare fick dela på 53 pizzor så får de nu dela på 50 pizzor.

I slutet på artikeln står dock problemets orsak. – Problem är att staten inte fortsätter ta sitt ansvar för etableringen av nyanlända. En situation där staten har huvudansvaret kan inte slå sönder välfärden i en enskild kommun.  

I klartext, de nyanlända invandrarna hittar inga jobb och den statliga etableringsersättningen tar slut efter två år och då hamnar invandrarna på socialbidrag. Så går det när man tar emot fler än man klarar av. Nu ska ännu ett meningslöst projekt sjösättas. Regeringen ska införa ett intensivår för nyanlända med goda förutsättningar att snabbt etableras och komma ut på arbetsmarknaden.

De som har goda förutsättningar att få jobb har redan ordnat det själva, de andra är oanställningsbara utan mängder med bidrag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

27 reaktioner på “110 kommuner väntas gå minus i år, invandringen, inte de äldre är orsaken

 1. Jag tror de äldres skatter generellt uppväger kommunernas kostnader för äldrevård och de äldres sjukvård. De bär sammantaget sina egna kostnader och mer därtill tror jag. Slås det ut över en livstid, blir det ännu tydligare antar jag. I och med att man pensioneras eller är i pensionsåldern blir man inte automatiskt ett vårdpaket. Kommunerna får lära sig planera och lära sig uppskatta sina pensionärer. Oförskämt uttryckt av kommunpolitiker. Jag instämmer i: ”Så går det när man tar emot fler än man klarar av”
  ”De som har goda förutsättningar att få jobb har redan ordnat det själva, de andra är oanställningsbara utan mängder med bidrag.”
  Regeringen envisas med diverse hopplösa och dyrbara skattedrivna invandrarprojekt, som aldrig resulterat annat än i fortsatta penningbrister och överbelastningar för välfärden. När ska de ansvariga vakna ur sina kostsamma tvångsdrömmar? Kring det finns tyvärr inga prognoser.

  1. Pensionen betalas ut av staten och där många har tillskott från företaget de jobbat för, som betalt in pensionpengar.
   Därför blir en pensionär ingen kostnad för kommunen när det gäller pensionen, de som har mycket låg pension kan få bostadsbidrag, som kommunen står för.
   Många kommuner har velat få in pensionärer som ökar kommunens inkomster därför folkmängden ökar men inte utgifterna.
   Försörjningsbidrag (socialbidrag) blir en kostnad för kommunen.

   Mycket lätt att planera pensionskostnaderna för landets invånare med den statistik som finns på medborgarna.

 2. Tidigare var det M- o S- politiker ute i kommunerna som larmade om att ekonomin krisade. Nu är det en C-politiker. Men er partiledare är den som driver igenom lagarna om massmigration i rasande tempo- Annie L! Förlängning av tillfälliga gymnasielagen, anhöriginvandring av ensamkommandes anhöriga, nej till översyn av reglerna vid svenskt medborgarskap, nej till skärpta regler för tagande av utlänning i förvar osv under -18/-19. Ni C-politiker kan inte hoppas att ni med henne som partiledare får den ordning i migrationspolitiken som hon pratar om…

  1. Dessutom har vi enligt Expressen och SvD i går, EU:s generösaste lagar för lågutbildad arbetskraftsinvandring och man har sagt nej till att skärpa dem. Löner på 13000/mån är acceptabelt och eftersom familjen får följa med blir det oftast förlustaffär enligt artiklarna.

  2. Kommunalledningen i kommunerna borde förstått att ta in personer med försörjningsstöd som blir följden med att asylinvandrare kommer till kommunen, att det bli en kostnad.
   Efter två år upphör regeringens bidrag, de borde insett vad händer efter de två åren.
   Många kommuner på landsbygden hade kanske en befolkning på 10.000 personer i slutet av 60 talet och idag är det kanske 3-4000 personer.
   Utflyttningen från kommunerna berodde på att det fanns inga jobb där och folket flyttade, de fick också flyttningsbidrag.
   Genom strukturförändringen försvann försörjningen från skogs och jordbruket, och ingenting ersatte de jobben.
   Förädlingsindustrier inom skogsbruket som massafabriker och sågverk har idag mycket mindre anställda än på exempelvis 70 -talet, men produktionen har ökat 3-4 gånger.
   Personal som anställes idag i förädlingsindustrin är högutbildade personer.
   De här kommunerna har inte idag brist på arbetskraft utan istället råder det arbetslöshet.
   I kommunledningarna tycks det finnas riktiga drömmare som inte kan se verkligheten.

   1. Politiker kan aldrig erkänna att de tagit felbeslut och det är sanningen med asyl och anhörighetsinvandringen och därför skyller de på pensionärerna nu när det finns inga pengar att försörja de här asyl och anhörighetsinvandrarn, som kostar gigantiska summor.
    Naturligtvis är det en stor lögn som politikerna kommer med, men skulle inte förvånas om många tror på den, eftersom 82% har stöttat asyl och anhörighetsinvandringen.

 3. Sveriges kommuner går mot en välfärdskris.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sveriges-kommuner-gar-mot-en-vaelfaerdskris-30888

  Kommunförbundet informerar 13.2.2019) ”Bokslutsprognoserna för 2018 visar på en alarmerande situation för den kommunala ekonomin. Resultatet för 2018 är negativt i 196 kommuner, dvs. rentav två tredjedelar av kommunerna. Året innan hade 55 kommuner negativt resultat.”

  https://www.kommunforbundet.fi/pressmeddelande/2019/krislage-den-kommunala-ekonomin-tva-av-tre-kommuner-har-negativt-resultat

 4. Det är endast början av problemen som kommunerna står inför, det kommer att bli mycket värre framöver.
  Den enda möjligheten kommunerna har är att kraftigt skära ned på välfärden.
  Att de här asyl och anhörighetsinvandrarna skall bli efterfrågade på arbetsmarknaden kan glömmas finns ingen sådan möjlighet.
  De jobben som finns idag är högkvalificerade jobb och behovet av arbetskraft minskar genom automatisering som sker hela tiden.
  Politikerna har importerat människor som hamnar i försörjningsstöd och pensionering som många anhörighetsinvandrarna kommer direkt i.
  Sedan skall bostäder finnas för dem med bostadsbidrag.
  Svenska politikerna tycks ha ingenting att tänka med, de har skapat ett rent klassamhälle.

 5. Är inte och blir inte en okontrollerad massinvandring lönsam på sikt !
  Har för mig att svetsaren och den övriga månkulturälskande landsförädiska begåvningsreserven har sagt det.

 6. Läser man 1951 års konvention angående flyktingars rättsliga ställning (som egentligen gäller Europa före 1952) så är det enda som hindrar att man skär ner ordentligt på allmosorna är att man inte får behandla flyktingar sämre än andra utlänningar. Nu är det också så att en ”vanlig” utlänning i Sverige inte kan förvänta sig någon större hjälp av det allmänna utan att det egna landet ersätter utläggen så jag vet inte varför våra dyra politiker har bestämt sig för att vräka resurser över invällarna. Sedan att få eller inga är regelrätta flyktingar förstärker inte deras sits.

 7. Återstår att se om polletten trillar ner hos dessa kommuninnevånare. Importerar man tredjevärlden så blir det ju därefter.

 8. Media gör allt de kan för att dimma till bilden om orsak och verkan. Det som de inte verkar förstå är att de dumförklarar sig själva. Att bara tro att folk skulle gå på att det handlar om att unga och gamla skulle stå för kostnadsökningarna för kommunerna, visar bara hur paniskt rädda de är för att lyfta upp det egentliga skälet.

  Samma mantra trycker de ut om KD tapp i opinionen. Det skall tydligen bero på Adaktussons röstande i abortfrågan. Samtidigt skriver de också att KD väljarna går till M och SD. Så väljarflykten dit beror på abortfrågan!!! Nej knappast, väljarflykten beror på KD liberala hållning i förslaget om anhöriginvällning.

  Media kvävs snart av allt ris de bundit åt egen rygg. Det är bara att gratulera.

  1. Ja, om det var abortfrågan som orsakade nedgången, då vore det förnämligt om de kunde förklara KD:s remarkabla uppgång innan dess. (var abortfrågan på tapeten då?)

   Men en dylik har de inte presenterat vad jag har sett!

   De lär inte försöka. Det kunde skjuta deras förklaring till nedgången i sank! Och den andra förklaringen vore uppenbar!

 9. -Pettersson har raderat, samma skribent, tre olika kommentarer med olika signaturer på några minuter.

 10. ”Elefanten i rummet” kalls nu för demografin, i de svenska kommunerna.

  Trots lång högkonjunktur och ”fulla lador ”. Så verkar det fattas mycket pengar, i väldigt många kommuner.

  Det Claes Hultgren på Filipstad kommun uttrycker, kanske påtalar den stora anledningen och problemets kärna.

  ”– Vårt problem är att staten inte fortsätter ta sitt ansvar för etableringen.”

  ”Filipstad fick, precis som alla kommuner som tagit mot nyanlända, tidsbegränsade statliga bidrag till etablering. Claes Hultgren hade önskat att det statliga stödet skulle gälla i sju år i stället för två.”

  ”En situation där staten har huvudansvaret kan inte slå sönder välfärden i en enskild kommun”, säger han.

  1. Claes Hultgren önskar, men visste han inte förutsättningarna för mottagandet innan? Om den gode Claes tar i riktigt hårt så ändrar nog staten stödet till att gälla i sju år.
   Varför är nästan alla politiker så otroligt dumma i huvudet?

  2. Ladorna är fulla p.g.a. att Sverige lånar flera tusen miljarder om året som dom naturligtvis inte behöver betala tillbaks.

 11. Man kanske inte ska säga så men jag längtar tills ALLA kommuner går back. Det kommer inte dröja länge. Kanske dom börjar fatta då att vi är på väg rätt åt helvete…..

  1. -Pettersson har raderat, samma skribent, tre olika kommentarer med olika signaturer på några minuter.

   1. Inte konstigt när sådana med förminskad hjärna,ger sig till att leka på sina datorer/smartphons !
    Sedan undrar jag varför de oupphörligen finner nya löjliga namn,när det lätt genomskådas att det handlar om T R O L L !!
    Ingen normal människa plitar ner sådana rader,som ”hasse” ovan.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: