Stäng

Därför går Sveriges rikaste kommun 80 miljoner back

INVANDRING & SKATTER. Politikerna har lagt en för snål budget och har delvis byggt sin ekonomi på osäkra inkomstkällor som till exempel engångsintäkter i form av markförsäljningar. Det menar SKL som har en övergripande bild av Sveriges kommuners ekonomiska situation, rapporterar SVT. 

De flesta kommuner lägger undan extra pengar – en buffert – som gör att de klarar av oförutsedda utgifter. Det har inte Danderyd gjort.

– Att en kommun inte har någon buffert alls är ovanligt. Utan buffert blir det ekonomiska problem när till exempel bristen på lärare och sjuksköterskor pressar upp lönekostnaderna, säger Annika Wallenskog som är chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

-Pettersson säger att Annika Wallenskog pratar snömos. Anledningen till att Danderyd går back är inte avsaknad av buffert eller lönekostnader.

Danderyd betalar 565 miljoner till det kommunala skatteutjämningssystemet, ett system som en gång skapades för att hjälpa småkommuner i Norrlands inland men som nu går till att försörja stora städer som Malmö, Göteborg, Södertälje, Eskilstuna och andra med svenska mått relativt stora kommuner. Bland de 21 största mottagarna av kommunalt utjämningsbidrag finns inte en enda glesbygdskommun.

Tanken är god med den så kallade ”Robin Hood” skatten men den fungerar inte när de största pengarna inte går till glesbygdskommuner utan till storstäder som inte har några morötter att spara eller få folk i arbete, gör de det minskar bidragen. Ett exempel är att Malmö anser sig ha råd med 205 kommunikatörer som talar om hur bra kommunen är.

Malmö är specialister på att göra slut på andras pengar, 15 miljoner om dagen. Bland annat har man arrangerat Falafel-VM, konsulter har anlitats för att byta ut stadens väl inarbetade logotyp och utredningar om start av kommunala byggbolag respektive tvätterier har genomförts.

I Limhamn skulle ett gatuhus byggas om för att härbärgera en flyktingfamilj för en kostnad av 46.000 kr i månaden!

Kommunen har även tecknat ett avtal om att bygga ett nytt särskilt boende för hemlösa, även detta i Limhamn, för hela 340 miljoner kronor helt utan upphandling.

Avtalet tecknades för hela 20 år, utan att veta om det över huvud taget finns behov i framtiden. Det finns sannolikt behov just i dag, men borde inte kommunen i så fall handla upp verksamheten i konkurrens?

Malmö Live konserthus, projekterades för 192 miljoner och slutnotat för bland annat Danderydsborna blev 13 miljarder.

Det finns massor med exempel som ovan,men det värsta är att man envisats med massimporten av röster så till den grad att de som har råd flyttar till grannkommunerna.

Malmös ledning verkar inte vara bekymrade, för det kommer nya bidrag…

Blå siffror nedan är genomsnittet i landet. Ni ser att Danderyd betalar knappt 16.000 och Malmö får drygt 16.000 per invånare i bidrag. Siffrorna från 2017.

Danderyd

Malmö

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Därför går Sveriges rikaste kommun 80 miljoner back

 1. Det är asylinvandringen som skapat problem i kommunerna och det är ett problem som kommer att öka och inte minska.
  När politikerna importerar 1 miljon människor för att få deras röster och ingenting annat blir det problem, arbetsmarknaden har inget behov av de här personerna ca 3-5 % kommer i jobb och sedan är det subventionerade jobb där staten betalar lönen.
  Att ta in 1 miljon människor som skall försörjas drabbar hela välfärden som måste skäras ned och som också sker, sedan måste penningmängden ökas som gör att kronan faller som den också gjort och är i en fallande trend.
  Det var mycket lätt att förutse konsekvenserna med den här massimporten av röster till socialpartierna, men eftersom svenska folket röstade på de här partierna som stått för massimporten är det självförvållad av svenska folket, de sökte ingen förändring på galenskapen.

 2. Förvånande lite skatt per per person i en så rik kommun.
  Mig själv i jämförelse när jag jobbade, så betalade jag varje år omkring 200 000 i skatt, utan att vara speciellt högavlönad. Nu hade jag visserligen ingenting att dra av år från år.
  Klart att om man är rik med massor av lån så minskar slutlig skatt ganska avsevärt med alla ränteavdragen

   1. Snittlönen blir då lägre än en byggnadsarbetares snittlön.
    Det bor tydlgen inte bara direktörer där, nu för tiden.

 3. Om denna Kommun storsatsar på en massinvandring av lönsamma pensionsräddare så blir det snart + i kassan !

 4. ”Utmaningarna” i Sverige verkar ständigt sluta med minus.

  Kanske dags att benämna dem vid sitt rätta namn. Problem.

 5. Förmodar att Danderyd har en låg kommunalskatt. Dom får väl höja den till normal nivå så att flertalet får vad de röstat för.

 6. Varför ska andra kommuner ge till kommuner
  som inte kan sköta sin ekonomi.
  Helt sjukt.finnns det bara folk som inte vill arbeta där?

 7. Konstigt nog så finns just i år många kommuner i det här landet som inte har någon buffert. De går back och löser det genom neddragningar, trots att Danderyd skyfflar in pengar till dem.

  Kommunerna verkar inte få några pengar från staten till invandringen som efter 2 år blir kommunernas ansvar. Vissa har tagit emot många frivilligt, ofta de med sämst ekonomi, men många tvingades genom lagstiftning att ta emot raketforskarna. Staten är ohederlig och kan mest liknas vid rövare, men många kommuner drivs av naiva lokalpolitiker som inte fattar sitsen de satt sig i och det drabbar som vanligt de infödda skattebetalarna och pensionärerna.

  Det kan beskrivas som ett pyramidspel där det utlovats vinster bara man tar in fler med superkompetens.

  Det som gör att samma aktörer väljs på nytt ute i kommunerna är starka traditioner även om det går rakt åt helvete. Det andra skälet är massmedia som tagit på sig ansvaret för att påverka medborgarna att stötta invandringen. Borta är den undersökande och redovisande journalismen, idag är journalister aktivister i första hand och de som ska betala får inte tycka att det är fel.

  Det borde börja röra på sig i skallarna på de mest inbitna vänsterblivna när skatterna höjs och underskotten också ökar!

 8. som vanligt
  höjd skatt för mig o dig
  oavsett var du bor i landet
  oavsett att du o jag redan betalar en j… massa skatt.
  och inget får vi tillbaka.
  vi är räknas in sist inom sjukvård, i bostadsköer, sociala mm
  våra barn får inga studentlägenheter, sist i bostads köer.
  ja du, jag kan räkna upp hur mycket som helst, men alla förstår.
  men alla som styr i regering, komuner mm som har Special löner för de är så duktiga, vet ta mig tusan inte va plus och minus är,
  och hur länge skall vi hålla på att bli blåsta på all service vi har betalt för om och om igen.
  för pengar som stjäls av komuner som inte kan hålla igen plånboken.
  (svordom)

 9. Danderydsborna får delvis skylla sig själva. Deras röster går enl tradition och på automatik till M eller C. Om man inte satt så himla nöjd med sitt, hade man kunnat engagera sig i även hur det ser ut även utanför kommunen och röstat för ett annat parti. Allt för att väcka politikerna att agera för en omförhandling om de kommunala utjämningsbidragen. Det är sinnessjukt att ösa ut friskt kapital rakt ner i slöseriavloppet. Det måste finnas massor med skötsamma kommuner som behöver stora tillskott till sunda behov.

  1. Nja M skippade C förra mandatperioden, och däri ligger en del av problemen, eftersom M lierade sig med L.

 10. Malmö försöker väl lösa situationen bäst dom kan. Problemet är att de styrande saknar all form av kompetens och verklighetsförankring. Så sitter de i ring och flummar ut en massa sinnesslöa idéer och aldrig lär de sig något. Det är väl därför de är politiker för i det privata näringslivet skulle de på sin höjd fått anställning som toalettskurare och då enbart på prov.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: