Turkiets nya våldsamma politiska kultur


av Burak Bekdil  •  22 juni, 2019

  • Kärnan till problemet är en kultur som programmerar de flesta lägre utbildade massorna (och i Turkiet är den genomsnittliga skoltiden 6,5 år) till a) att konvertera den ”andre”, och om detta inte är möjligt, b) att fysiskt skada den ”andre”. En djup polarisering i samhället sedan president Recep Tayyip Erdoğans Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) kom till makten år 2002 har kommit upp i nya skrämmande nivåer.

  • Efter att oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu togs till ett gömställe så omgav folkhopen det och mässade ”vi bränner ner huset!”
  • Varje ostraffat fall av politiskt våld som begåtts å den dominanta statsideologin (islamismen) och dess heliga ledares (Erdoğans) vägnar uppmuntrar bara nästa. I maj lades en journalist som ställde sig kritiskt till Erdoğans regering och dess nationalistiska allierade in på sjukhus efter att han blivit attackerad utanför sitt hem.

I de flesta civiliserade länder går medborgarna till vallokalen på valdagen – oavsett om det gäller ett parlaments-, president- eller kommunalval – de lägger sina röster och går hem och tittar på nyheterna som rapporterar om resultatet. Nästa dag går de till jobbet – en del glada och en del besvikna – och lever i fred till nästa val. Inte i Turkiet, där alla politiska maktkamper ser mer ut som krigföring än en enkel demokratisk tävling.

Läs vidare


One response to “Turkiets nya våldsamma politiska kultur

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: