Kina: Den perfekta högteknologiska totalitära staten

av Judith Bergman • 23 juni, 2019

  • I Kina har censuren, som nu i stor mån är automatiserad, nått ”en precisionsnivå som saknar tidigare motstycke, understödd av maskininlärning och röst- och bildigenkänning”. – Cate Cadell, Reuters, 26 maj 2019.

  • Som i andra kommunistregimer, till exempel det forna Sovjetunionen, tolererar den kommunistiska ideologin inga konkurrerande narrativ. ”Religion är en källa till myndighet och ett objekt för lojalitet som är större än staten … Detta religiösa karaktärsdrag har alltid varit en förbannelse för historiens totalitära despoter …” – Thomas F. Farr, ordförande vid Religious Freedom Institute, i ett vittnesmål inför Congressional-Executive Commission i Kina, 28 november 2018.
  • År 2018 uppskattades det att Kina hade 200 miljoner övervakningskameror och planer på att öka siffran till 626 miljoner övervakningskameror år 2020. Kinas mål är tydligen en ”integrerad plattform för gemensam verksamhet” som kommer att integrera och koordinera uppgifter från övervakningskameror med ansiktsigenkänningsteknologi, ID-nummer för medborgare, biometriska uppgifter, registreringsskyltar och information om fordonsägandeskap, hälsa, familjeplanering, ekonomi, juridiska dokument, ”ovanlig aktivitet” samt andra relevanta uppgifter som kan samlas ihop om medborgare, såsom religionsutövande, utlandsresor och så vidare, enligt rapporter från lokala tjänstemän och polis.
  • Just nu är Kina på väg att uppfylla det som Stalin, Hitler och Mao bara kunde drömma om: Den felfria totalitära staten som drivs av digital teknologi, där individen inte har någonstans att gömma sig från kommuniststatens allseende öga.

Den 4 juni var det den 30:e årsdagen för den kinesiska regimens massaker år 1989 som drabbade demokratianhängare på Himmelska fridens torg. Datumet belyste den extrema censuren i Kina under ledarskap av Kinas kommunistiska parti (KKP) och president Xi Jinping.

Årsdagen kallas förskönande på fastlandet i Kina som ”fjärde juni-incidenten”. Regimen fruktar uppenbarligen att allt omnämnande, för att inte tala om offentlig åminnelse, av denna historiska händelse kan leda till regimfientliga kravaller, vilket skulle kunna sätta Kinas kommunistiska partis absoluta makt i fara.

Läs vidare

1 thoughts on “Kina: Den perfekta högteknologiska totalitära staten

  1. Perfekt för Europa. Då kan vi lätt sortera ut alla terrorister och oönskade brottslingar. Men, det är klart att ska vi ha en svetsare som bestämmer över såda utrustning vet han inte var det slutar.

KommenteraAvbryt svar