Römosseskolan kritiseras återigen av Skolinspektionen


ISLAM. Den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg får nu kritik av Skolinspektionen på flera punkter. Skolan ska bland annat ha separerad undervisning för pojkar och flickor i Idrott och hälsa och det ska inte vara tydligt för eleverna att de religiösa inslagen är frivilliga.

Bild från SVT. Lägg märke till att pojkarna sitter fram och flickorna bak.

Skolinspektionen har gjort en riktad tillsyn och fattat två beslut om föreläggande för de två enheterna vid den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg. Både enheterna kritiseras för att ha könsuppdelad undervisning, främst i Idrott och hälsa, men även andra ämnen, och även för brister i studiero.

Enheten som riktar sig till de yngre eleverna, F-2, kritiseras även för att det inte är tillräckligt tydligt för eleverna att de religiösa inslagen är frivilliga. Skolinspektionen skriver att samtliga intervjuade elever uppger att de inte uppfattar det som frivilligt att delta vid bönen.

Bakom Römosseskolan står Föreningen Islamiska skolan i Göteborg som nu har till den 22 oktober på sig att vidta åtgärder. Skolinspektionen kommer sedan att göra en uppföljning. Om bristerna kvarstår kan myndigheten fatta beslut om vite.

Läs mer på SVT…

-Pettersson säger att Römosseskolan är en gammal bekant på bloggen. Skolinspektionen har tidigare kritiserat på en rad punkter, bland annat för brister i arbetet med att skapa en trygg miljö och att förhindra kränkande behandling. 2015 riktades kritik vad gäller trygghet och studiero.

Flickorna i skolan var år 2011 tvungna att berätta för sin lärare och sina klasskamrater när de har menstruation. Under den tiden är flickorna förbjudna att deltaga i bön, vidröra Koranen eller vistas i moskén. Läraren i islamologi vid Römosseskolan, Abdul Rashid Mohamed tillika imam vid Göteborgs moské, uppgav att detta är en gammal islamisk regel. Att han var i Sverige hade tydligen ingen betydelse.

Skolinspektionen kritiserade Römosseskolan skarpt år 2011. Bland annat trakasserade pojkar flickor på skolan, lärare var hårdhänta mot elever samt flickor diskriminerades i betygssättning då 71% av flickorna hade fullständiga betyg mot 100% av pojkarna. Kritik riktades även mot obligatoriska bönestunder vilket strider mot Skollagen. Omständigheterna som föranledde kritiken mot skolan existerade under Abdirizak Waberis rektorsperiod.

Den f.d. moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi var tidigare rektor på skolan och den kritiserades då som nu.

Mitt förslag är att stänga alla muslimska skolor, de är inte kompatibla med demokrati och jämlikhet…Römosseskolan har lärt upp flera generationer av elever medan samma problem finns kvar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “Römosseskolan kritiseras återigen av Skolinspektionen

 • Kenth Andersson

  Inom kort när Musse helt tagit över Folkhemmet så har skolinspektionen spelat ut sin roll !

  Gilla

 • Kurt

  Varför gäller inte Svensk lag för dem? Stäng alla Religiösa skolor kristna som muslimska . Vill man hålla på med denna vidskepelse kan man göra det hemma, Den enda religions undervisning som kan tillåtas är att informera om de olika former av vidskepelse som finns i världen och deras katastrofala påverkan på samhällen genom historien.

  Gilla

 • Kungen

  Stäng skiten omgående

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: