Kalmar Nyckel TV-tips

HISTORIA. Hösten 1637 startade besättningen på skeppet Kalmar Nyckel sin resa från Göteborg med uppdrag att grunda en svensk koloni i “Nya världen”. I kväll klockan 20:00 visas en dokumentär om skeppet och resan på SVT2 i programmet Vetenskapens värld.

I dokumentären berättas den nästan historien om svenska försöken att skapa en koloni i nuvarande Delaware, Nya Sverige. Spåren finns kvar bland annat i en flod döpt efter den svenska drottning Kristina, som regerade vid tidpunkten. Lyckosamma förhandlingar med urbefolkningen gav Sverige sin koloni och parterna upprättade genast handel och kom väl överens. Men efter 17 år tog Nederländerna över den.

I filmen får man följa hur expeditionen kan ha gått till tack vare en replik av Kalmar Nyckel som har byggts i USA.

-Pettersson skrev ett inlägg om resan häromdagen, den riktiga Rambo kom från Göteborg…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Kalmar Nyckel TV-tips

KommenteraAvbryt svar