Bytte till vegetariskt julbord – nu hotar kunderna hoppa av

EKONOMI. ”En av våra kunder kallade mig för ett veganistiskt-vänster-fikus-hen. Jag är inte van den typen av personliga påhopp”, säger bolagets personal-chef Filip Johansson till DI Digital, tyvärr bakom betalvägg. 

Telavox är ett av Malmös mest framgångsrika startupbolag. Bolaget startades 2003 och säljer molnbaserade telefonväxlar till företag. I dag har man 250 medarbetare, varav merparten på huvudkontoret i Malmö. Bolaget omsätter en halv miljard kronor på årsbasis, med god vinstmarginal.

I november i fjol bestämde sig bolaget för att dra ner på sitt resande och sluta servera kött på sina företagsevenemang, bland annat det årliga julbordet. Beslutet väckte omedelbart reaktioner internt.

”Jag kan förstå att medarbetarna reagerar. Det är mycket kultur knutet till julbordet, med sina köttbullar och prinskorvar. En medarbetare sa att företagets julbord var det enda riktiga julbord han åt av”, säger Telavox HR-chef Filip Johansson.

Men trots internt gnissel stod beslutet fast. Den 21 maj förklarade Filip Johansson bolagets policy i ett inlägg på företagets blogg med rubriken ”Nu har vi frossat färdigt på kött”.

I inlägget meddelar Telavox att man slutar servera kött för att skona miljön. Bolaget skriver att de vill överträffa EU:s mål om en minskning av koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020.

”Vi har satt upp ett mål på en 30-procentig minskning innan 2019 är slut. Och vi tror det är möjligt att sikta på sextio procent till 2025”, skriver bolagets HR-chef Filip Johansson i inlägget.

Han menar att resor och köttkonsumtion är de två områden där ett bolag som Telavox kan göra mest nytta.

”En person kan göra mycket. Men det är lätt att känna att ens egen källsortering eller val av tåg istället för flyg inte ger något avtryck. Räknar man däremot ihop samma åtgärder för ett helt företag blir effekten tydligare”, skriver Filip Johansson i blogginlägget.

En medarbetare sa att företagets julbord var det enda riktiga julbord han åt av. Telavox uppmuntrar även sina 270 000 användare att ersätta resor med bolagets produkter för video- och telefonkonferens, samt extern chatt.

Utspelet har fått beröm från många av Telavox kunder. Men det har även väckt irritation, till och med ilska, hos andra.

”Vi upptäckte i dag på morgonen att ni fattat beslut om att sluta servera kött på era arbetsplatser. Detta gör att vi inte kan fortsätta vårt avtal med er på grund av att detta beslut strider mot våra värderingar”, skriver en av Telavox kunder i ett mejl.

En annan är mer raljant: ”Jag vill inte behöva läsa om att ni lyckats få in något veganistiskt-vänster-fikus-hen på kontoret som har som målsättning att skuldbelägga era kunder (…) Tråkigt när telefonin funkar så bra…..och akta så att du inte sätter en morot i halsen.”

Fyra kunder har sagt att de vill säga upp sitt avtal med Telavox. Vad som händer med dessa är ännu oklart.

”Vi för en dialog med kunderna”, säger Telavox HR-chef Filip Johansson.

Han förstår att vissa reagerar på vad det upplever som pekpinnar.

”Poängen är inte att skriva någon på näsan. En av våra kunder driver exempelvis en kycklingfarm. Debatten om klimatet påverkar ju affärerna. Man måste ha respekt för folks åsikter. Men vi tycker det finns tillräckligt mycket bevis för att för att vi som samhälle behöver dra ner på vårt resande och på vår köttkonsumtion”, säger Filip Johansson.

-Pettersson undrar vad Filip Johansson menar ”Poängen är inte att skriva någon på näsan” men det är just det han gör, det hade varit lätt att kombinera ett traditionellt julbord med ett vegetariskt alternativ så kunderna och personalen får välja.

Annars är ett bra alternativ att lägga ned hela företaget, då blir utsläppen noll…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Bytte till vegetariskt julbord – nu hotar kunderna hoppa av

 1. Ett bolag som styrs av en HR-chef!!!
  Det är väl väntat att de kommer tappa kunder. En konsekvens som resultatansvariga chefer i företaget kommer att lastas för. Eller har Telaxox lyckats med konststycket att organisatoriskt konstruera en arbetsordning där en HR–chef har ansvar.

 2. Det ha gott hysteri i det hela, det med flyg inskränkningar påminner om DDR’s utreseförbud vi få väl ett flyg måttbok med antal tillåtna flyg timmar
  som gamla tiders måttbok på systemet, där mängden avgörs utav respektives social ställning. Där politiker få högst antal timmar och knegaren for minst

 3. Ligger ju helt rätt i tiden, i landet Abzurdien…Sedan krävs som i detta fall en hen,för att presentera godsakerna.
  Åter ett bevis för att allt ”kappsejsat”,när hen byter ut den goda julskinkan och alladåben mot blandade gräs o, rotfrukter !
  Tänk er själv,ha gått o längtat hela dagen efter att smörja kråset och så mötas,av ett sådant bord ! ;(

 4. Ni kan håna de som är måna om vad dom äter hur mycket ni vi. Dessvärre blir det så för alla med stigande ålder att vi måste välja bort och välja till det som ska ner i magen.
  Socker, kött som är processat och från djur som fått kraftfoder och antibiotika, genmanipulerat spannmål, ja listan kan göras lång.
  Det blir intressant att följa USA som verkar vad det land som konsumerar mest dålig mat.

 5. Så korkat att blommera vissnar. Fundamentalismen breder ut sig mer och mer. Nu ska ju Greta till USA och Chile så det ska bli intressant att se hur hon ska ta sig dit. Segelbåt eller roddbåt är väl alternativen. Sen vill ju vår ”regering” att vi ska sluta att flyga långt så Svenne Banan får väl ta cykelsemester. Strålande tider väntar oss om miljötalibanerna får fortsätta härja.

 6. Ursäkta en dum fråga hur fn tror han att grönsakerna kommer hit till Sverige är nog inte på ett klimatvänligt sätt snacka om att sila mygg och svälja kameler

 7. Undrar vad det för bevis Filip Johansson åsyftar. Kanske de förfalskade temperaturrapporterna som kommer via FN?

 8. Och detta ständiga” Jag har förståelse för” o s v . Precis som om det uttrycket nollställer problemet och därefter återupptar man sina påståenden utan att längre besväras av invändningarna.

  Och sedan ”Men vi tycker det finns tillräckligt mycket bevis ” är också ett värdelöst påstående i liknande sammanhang där man utan att ange ett enda faktabaserat bevis ”tycker” eller ”tror” att det är nödvändigt att ändra på allt som inte på tillfredsställande sätt är faktabaserat på forskning.

  Man blir så trött på småpåvar som skall sätta sig till doms över andra människor och skuldbelägga dem som inte följer.

 9. Veganer, vegetarianer, feminister, islamister har något gemensamt.
  Dom ska påtvinga oss sina ideal och värderingar som är mycket irriterande.
  Håll ert skit för er själva och sluta försöka tvinga på andra er skit.

 10. Rätt gjort att hoppa av. Det pågår en kampanj mot vår nutretion och matkultur, som kommer att leda till undernäring, sjukdom och svaghet! Särskilt mot griskött och mjölk som i mångt och mycket varit nordbors stapelföda i detta kalla svårodlade och vintertid Mörka land!

Kommentera