Tandhälsan


Rapport tog ikväll upp klasskillnaden när det gäller svenska folkets tandhälsa. Allt fler med låga inkomster avstår besök hos tandläkaren och tvingas de ändå till vård så väljer de allt oftare de billigaste alternativen.

Tänderna på bilden nedan tillhör en ung svensk kvinna.

Kvinnan som fyllt 24 och inte längre ges förmånen av gratis tandvård uppträdde öppet i Rapports reportage där hon berättade för reportern att hon sjukskrivit sig p.g.a. sina tandproblem. Hon har karies i hela munnen, flera tänder sitter lösa och några av dem har börjat svartna. Hon går heller inte ut längre, hon har slutat umgås med vänner och ler aldrig i andras sällskap. Allt som en följd av tandproblemen.

Vid en efterforskning förra året konstaterade kvinnan att en lagning av alla tänder skulle kosta henne 15 000:-. Pengar hon inte har som lågavlönad undersköterska.

Ännu ett fall från välfärdens och högskattelandet Sverige.

Jag vill verkligen inte tro att samma behandling för en asylsökande eller papperslös skulle gå på 50:-. Jag vill verkligen inte tro det, men efter att ha tagit del av fakta på Folktandvårdens webbsida är jag inte säker. Så här står det bl.a. om asylsökandes och papperslösas rätt till tandvård:

”Personer som har fyllt 18 men inte 24 år har rätt till kostnadsfri akut tandvård och tandvård som inte kan vänta. Är personen över 24 år har man också rätt till akut tandvård och tandvård som inte kan vänta, men betalar 50 kronor i patientavgift per besök”

Om den unga svenska kvinnan i reportaget känner till detta vet jag inte. De vore dock intressant att ta del av hennes reaktioner om SVT:s reporter hade ställt henne inför fakta.

 


11 responses to “Tandhälsan

 • Tandvård och skatter | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] På bloggen har vi många gånger tagit upp tandvården i Sverige, senast HÄR, igår var det dags igen. Socialminister Lena Hallengren (S) pratade om tandvården och eftersom S […]

  Gilla

 • hasse

  Det här är helt o hållet Sossarnas fel och mona sahlin som inte godkände en full ständig tand vårds försäkring. Nu är det små smulor man får i till hjälp i tandvård.
  Jag har hört att de bygger ett nytt sjukhus i lund enbart för de som privata sjukhus försäkringar. vart tar skatte pengarna vägen som våra arbetande pensionärer skrapat ihop. Var har ni skänkt dessa pengar ni politiker?
  de som fattigp har betalt i skatt stora belopp med hög skatt ( ej jobbskatte bidrag) Vart har dessa pengar tagig vägen?
  Går de till behövande politiker?
  Det är snart helt utarmat hela sverige

  Gilla

 • Olof.p

  Det bästa sättet att få fina tänder är att inte äta socker och andra snabba kolhydrater. Har ni hör det förut?

  Gilla

 • ruben

  Sanslöst galet. Vem vill skadeglatt dansa och jubla om nuvarande ministrar ryker. Det nämndes inget om att asylsökare och papperslösa kommer undan med all behandling för 50 spänn. Hon var en svensk sköterska om jag fattade rätt. Hur kan någon undra varför man röstar på invandrarkritiska partier?

  Gilla

 • Ture

  Jag blir så förbannad så att det kokar i mig. Här har inte svenskar råd att gå till tandläkaren och så får en massa otacksamma lycksökare gratis tandvård finansierad av skattebetalarna. Att inte svenskarna går samman och gör någonting mot alla dessa orättvisor som drabbar den egna inhemska befolkningen.

  Gilla

 • Per

  Går eller rättare sagt gick hos en privattandläkare. Förr var det så noga att komma var 6:e månad o ta tandsten för förebygga hjärtproblem så kom invasionen och inte någon tid på sista 3åren men mina pengar är ju bara surt intjänade så de är väl inte lika mycket värda som de statliga till tvivelaktiga migranter Fy fanken.

  Gilla

 • Thor

  Jag såg ett huckle i 45-årsåldern inne på Willys. Illa nog att behöva se hucklen men denna hade tandställning! En häpnadsväckande lyxbehandling på en 45-åring som jag aldrig kan tro att hucklet betalat själv.

  Gilla

 • Thor

  Fadern till den drunknade 3-åringen hade som målsättning att komma till Sverige för att få sina dåliga tänder lagade på skattebetalarnas bekostnad. Fanskapet hade inte ens vett att kosta på sonen en flytväst. Shame on you, ni som röstar på sjuklövern.

  Gilla

 • Fred

  Och så stod en Sosse i Aktuellt och drog till med det man alltid drar till med. Förra regeringen gigantiska, eh, förr, förra regeringens gigantiska skattesänkningar och så en utredning på det, klart, fri från skuld. Sen har jag alltid undrat varför tandläkarna alltid kommer undan så billigt då höga tandläkarkostnader diskuteras. Det finns inte många yrkesgrupper med den timtaxan men ändå har de alltid den bekymrade och ”tycka synd om” minen gentemot patienterna. Som om det alltid var någon annans fel att timtaxan är advokat hög och självklart ska betalas av staten (oss).

  Gilla

 • Thor

  Akilov fick tandvård för 50:- hos folktandvården i Bromma innan morden.

  15000:- för att åtgärda den stackars tjejens tänder låter tyvärr alldeles för lite.

  Gilla

 • Suzie

  Fick höra att asylsökare/illegala som får tandvård för 50 kr oftast är otacksamma och blir aggressiva när de ombeds att betala dessa 50 kr för tandvård de fått som kostar tiotusentals kronor och som ca uppemot 800 000 svenskar inte har råd med.Ofattbart att 82 % röstade för fortsatta orättvisor ,negativa särbehandling och djupa diskriminering av behövande svenskar som arbetar/ har arbetat och är skötsamma.Löfvens feministjunta är sadister bland mycket annat.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: