Stäng

Grannländer ifrågasätter Sveriges försvarspolitik

FÖRSVAR. I veckan misslyckades den svenska försvarsberedningen med att enas om kraftigt höjda försvarsanslag. Sveriges försvarspolitik ifrågasätts nu öppet av grannländerna på andra sidan Östersjön.

Stridsvagn 122 Foto Jonas Helmersson Försvarsmakten

– Frihet och säkerhet är inget som är givet av Gud eller USA. Du måste också göra någonting själv, säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks med adress till Sverige, enligt Dagens Nyheter.

Av Östersjöns strandstater är Sverige i dag det land som sätter av minst andel av sina resurser på militärt försvar: 1 procent av bruttonationalprodukten. Försvarsberedningen föreslog en höjning till 1,5 procent år 2025. Men Socialdemokraterna ville inte göra upp om det, varpå de borgerliga hoppade av.

Även om riksdagen nästa vår ändå skulle besluta om beredningens nivå på 1,5 procent år 2025 så halkar Sverige ändå efter vår närmaste samarbetspartner Finland, framkom det: – Vi kommer att nå 2 procent av bruttonationalprodukten år 2021. Inom två års tid kommer vi alltså att vara på nivå med Nato, underströk finske riksdagsledamoten Ilkka Kanerva (Samlingspartiet).

Natoländerna Estland, Lettland, Litauen samt Polen sätter redan i dag av 2 procent eller mer av bnp på sina försvar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) förklarade att regeringen måste ha ett säkert beslutsunderlag. Därefter ska en satsning på försvaret vägas mot andra utgiftsområden och mot statens inkomster.

-Pettersson säger att givetvis måste försvaret vägas mot andra utgifter men även Finland, Estland, Lettland, Litauen samt Polen behöver vägar, sjukhus och skolor.

Sverige och socialdemokraterna betalar tydligen hellre friska människor från andra länder för att inte arbeta i stället för att bygga upp försvaret.

Löfven, Andersson och Hultqvist kanske inte vet att ”Ett land har alltid en armé. Sin egen eller någon annans”

-Pettersson menar att om Sverige och Finland tillsammans bygger upp ett skapligt försvar så räcker det. Del tror jag inte ryssarna har en tanke på att anfalla oss men gör de det ska deras styrkor fördelas från Japan och Kina, i söder där de har en massa muslimer, mot Ukraina och Nato. Det blir inte mycket över att lägga på oss då, vi borde bli vänner med ryssarna och tillsammans bekämpa islam.

Ryssland, världens största land med 142 miljoner invånare och en ekonomi betydligt mindre än Tyskland. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 reaktioner på “Grannländer ifrågasätter Sveriges försvarspolitik

 1. Vår beredskap är god sa statsminister Per-Albin Hansson 1939 !
  Det blåljögs friskt redan på den tiden i Sverige.

  1. Sen från och med slutet på 50-talet var den mycket god, tills sossarna och borgarna skrotade och sålde ut allt för knappt några årtionden sen.

 2. Vi får ju heller inte glömma att Sveriges BNP är betydligt större än Lettlands!

 3. Pengarna har förbrukats på annat.
  Kassan är tom.
  Sossarna hade förberett, sitt avslut 2018, med att berätta om välfyllda lador, men så fick de ta över råttboet själva.

 4. pust.. Vad ska vi försvara? vi är redan ockuperade av islam!!

  Vänstersliskfeministislambågsrörelsen är politiken som förs.

  Nä, ser mer Putin som en möjlig befriare från detta skit som blivit!!

  1. Vi ska naturligtvis försvara Sveriges nya religion Islam och inget annat !

 5. När våra dyra politiker ansåg att världsfred förelåg och slaktade Försvarsmakten skickade de materiel till Baltikum. Till vilken nytta och till vilken tacksamhet? Vi får ingen respekt, bara skit från dessa länder, och dessutom härjar deras kriminella ligor ohämmat här.

  Kan inte förstå att vi släppte in dessa underbegåvade länder i EU. Visumtvång, ja tack.

  1. Med tanke på vad du skriver borde du inse att det är ”vi” som är underbegåvade..

 6. Hade den där figuren med ”Öppna ERA hjärtan!” Alzheimers redan när han var statsminister?

  Annars skulle han väl ha förstått att Sverige behövde det försvar som Sverige hade byggt upp?

  Men en med Alzheimers och en som visar snorren i ledningen för Sverige kan väl bara leda till katastrof?

  De lyckades i alla fall lura Sverige att ekonomin var bra tack vare att de
  lade ner försvaret och sålde utrustningen.

  Troligen är jag lika dum eftersom jag, en gång, röstade på dessa missfoster?

 7. Ryssland är inringat av utländska (Nato)baser och har en ekonomi i klass med Italien. Militärbudgeten lär vara tio gånger mindre än USA:s. Sverige borde söka samband och vänskap med Ryssland. I varje fall sluta med att demonisera landet.

 8. Vad spelar försvar för roll??? VI BEHÖVER INGET FÖRSVAR I DAGSLÄGET!!! För vad försvarar vi idag. Jo, det förkastliga förstörarsystem som PK-etablissemanget representerar. UNDRA PÅ ATT PK-ELITEN ÄR RÄDDA FÖR NÅN YTTRE BEFRIARE! Men det är absolut inte jag!!! WELCOME PUTIN!!! HELP US STOP ISLAM!!!

 9. den enda presumtiva och tänkbara fiende landet Sverige har, den finns inom landets gränser…inte ens under Kommunisteran va Ryssen spec. intresserad av att invadera Sverige, ännu mindre idag (hehee tyvärr) …befängt inbilla sig detta, de har alla naturtillgångar som Sverige har x 50…tror dessutom att de om, isf är livrädda för att få 82% idioter att dalta med, ryssar är inga dumhuvuden nämligen!…visst, finns det obehagliga ryssar, men tror mig veta att antalet sånna är lägre än obehagliga Svenskar, trots de är 25 gg fler än oss…ni som känner en Ryss, vet va jag snackar om…känner du en ryss (av folket) på riktigt, så har du en vän för livet, i minst 99 fall av 100! 👍🏻

 10. Det enkla svaret på detta är att S är extremt splittrat.
  Undrar hur Hultqvist känner sig? Initierade Försvarsberedningen med målsättningen att 1,6% av BNP skulle gå till Försvaret 2025.
  Tror inte Hultqvist ”backat” av egen vilja.

 11. Sossarna har kanske insett att det finns inget att försvara , utan det är bättre att köra landet i botten , och vem vill ha ett land som består av importerade kravmaskiner , feminister samt ett gäng politiker som bara skor sig själva .

 12. Sverige är 2019 bara en enda stor patetisk tragedi !
  Det är nästan imponerande hur ett land kan sjunka så lågt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: