Några i Sverige vill lämna EU


EU-VALET 2019. Några personer vill att vi lämnar EU i samband med valet eller straxt efter den 26 maj. Till dem hör partiet ”Alternativ för Sverige” som vill att Sverige lämnar unionen och istället förespråkar ett bättre Europasamarbete där ländernas självständighet respekteras. Alternativ för Sverige fick 20290, 0,31 procent, av rösterna vid valet 2018 och har en bit kvar till majoritet för att lämna EU. 

Medborgerlig samling säger ja till EU, men till ett annat än dagens och vill återvända till ett i huvudsak mellanstatligt samarbete, och bryta utvecklingen mot överstatlig federation. MED fick 13056, 0,20 procent av rösterna 2018.

Feministiskt Initiativ vill ha en värld utan gränser och ett öppet EU där flyktingar och papperslösa får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. FI vill slänga ut rasistiska, nazistiska och fascistiska partier hur EU och i stället ge plats åt Feministerna. FI fick 29665, 0,46 procent av rösterna vid valet 2018.

Som ni ser kommer dessa tre små partier inte ens upp i 1 (en) procent tillsammans.

Sverigedemokraterna ville tidigare ordna folkomröstning om att lämna EU men har ångrat sig och vill nu förändra EU inifrån och anser att ett Europeiskt samarbete i första hand bör vila på mellanstatlig grund, där Sverige kan delta i den mån det från svenskt perspektiv är lämpligt. SD fick 1135627, 17,53 procent av rösterna vid valet 2018.

Nåväl, om nu någon skulle lyckas få ihop en majoritet för att lämna EU så är det inte så lätt.

Den 24 november 2010 röstade Sveriges riksdag för att ändra grundlagen, detta nästan utan debatt. Bland annat innebar det att EU-medlemskapet då skrevs in i grundlagen. Samtliga riksdagspartier UTOM Sverigedemokraterna stod bakom de nya skrivningarna.

Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. Det ska finnas tid för eftertanke och konsekvenserna av en grundlagsändring måste vara extra genomtänkta. Tanken är att skydda demokratin.

För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. Riksdagen ska inte kunna fatta förhastade beslut.

Det är möjligt att anordna en folkomröstning i en grundlagsfråga. Om riksdagen har fattat ett första beslut om att ändra i en grundlag kan riksdagen besluta att en folkomröstning ska hållas. Resultatet av folkomröstningen är bindande endast om en majoritet av de röstande är emot förslaget. Då får riksdagen inte ändra i grundlagen. Möjligheten att folkomrösta om grundlagsändringar infördes 1980 men har aldrig använts.

Som ni ser är det inte så lätt och går inte snabbt att lämna EU.

-Pettersson är inte mannen att bedöma de ekonomiska konsekvenserna av att lämna EU, men jag är rädd för att det blir dyrt och krångligt, vi har exemplet med Storbritannien att titta på, där ingen ännu vet hur det slutar och då ska vi veta att Sveriges handel med EU är betydligt större än Storbritanniens om vi ser till befolkningsstorleken.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Några i Sverige vill lämna EU

 • Greger Karlson

  Jag röstade nej till EU och skulle göra detsamma idag.
  Pratade med några Britter nyligen och de var övertygade att de gör rätt iom Brexit

  Gilla

 • Jörgen

  Vi har Negativ handelsbalans med EU. Så hjälper det inte så mycket, när man förlorar pengar genom att handla – och blir fattigare. Handel med USA och Kina gör oss rikare. Eller, det som styrs genom EU förlorar vi på. Det vi själv styr vinner vi på.
  Valet är lätt.

  https://cornucopia.cornubot.se/2012/07/sverige-har-haft-negativ-handelsbalans.html

  Gillad av 1 person

 • ruben

  Jag litar inte på EU. När det blev så svårt med brexit, så visar det mest att de inte har seriösa backupplaner. Jag är positiv till EU-samarbete men det ska vara för att stärka nationernas demokratier och självständighet, inte för att rasera dem. Var och en av länderna betalar för sina deltagare och kostnader och inget annat. Bra lösningar stimulerar andra att ta efter frivilligt. Upprätta vissa gemensamma resurser för civilförsvar och gränskontroller, som kan vara dyrt för enskilda nationer.

  Gillad av 1 person

 • Göran

  Ska vi gissa att EU:s nästa stora export-artikel blir system för statligt organiserade gigantiska Valfusk?
  När alla hatar den bottelösa korruptionen och sin egna djupa fattigdom trots hårt arbete kan ju inte det tillåtas hota makteliten!
  Redan finns ju system för omfattande censur för att dölja maktelitens egna förehavanden!
  Kursen mot en kriminell diktatur är närmast övertydlig. Självklart kommer kritik att vara straffbart så som ”Nazism”. Hela det uppenbara missbruket av språket varslar om framtiden med importerade yrkeskriminella som hedersmedborgare och oliktänkande i fängelse!

  Gilla

 • rostaratt (@rostaratt)

  Nu må man tycka vad man vill om EU,förutom miljardförluster sedan inträdet &fortsatt årliga miljardförluster, bör gemene man/kvinna söka-googla på igfarben,eu,Walter,hallstein

  Gillad av 1 person

 • Bajen666

  Det blir säkert ”dyrt” att lämna men inte fanken kommer det att kosta oss 40 miljarder per år….eller t om 55 miljarder…glöm det.

  Gillad av 1 person

 • thojak

  Test.

  Gilla

  • thojak

   Ber om ursäkt för dessa 2x ‘test’-inlägg. Har en del problem med att få kommentarer publicerade, sorry !

   Gilla

   • Bajen666

    Ibland försvinner även mina inlägg, först trodde jag att det var Pettersson som inte gillade mig.

    Men det är nog/förhoppningsvis WordPress som strular ibland, bara att ta nya tag och skriva igen efter en stund……Lycka till.

    Gilla

 • thojak

  Test

  Gilla

 • li br

  Jag har varit negativ till EU men…..

  Jag ser att EU har bra mycket hårdare lagar mot kriminalitet, terror och strängare domstolar och hårdare strafflagstiftning.

  Att länder i EU har poliskårer som skyddar folket bättre än i den vi har i Sverige.

  EU har en miniminivå hur migranter får behandlas där det påpekas att landets medborgare ska komma i första hand. Att migranten ska ha en tillräcklig livsnivå och landets invånare en god och bra livsnivå.

  Hur 90% av länderna i EU drar in medborgarskap för terrorister. Länder som tar misstänka terroristers pass och ID kort så de inte får resa någonstans, använder sig av husarrest för folk som har olämpligt samröre med terrorister, övervakar elektroniska medel för att koll på vad ev misstänkta terorister gör på nätet/telefonen, har rätt att stänga ned moskeer som är extremister,

  Jag ser hur Sverige gör tvärtom mot vad andra EU länder gör och hur de agerar. Här har migranter mer rättigheter och privilegier än den inhemska befolkningen. Sverige har fått kritik från EU då vi inte har fristående domstolar. I Sverige bestämmer regeringen vilka domare som ska döma och sittande regering bestämmer alla domare i de högre instanserna som HD, högsta förvaltningsdomstolen etc. Vi har en politiskt tillsatt ”jury” som består av politiska nämndemän. EU garanterar oss en fristående domstol som ska döma efter lag och inte vad partier tycker.

  http://www.dagensjuridik.se/2019/03/sovande-namndeman-problemet-ar-att-politiska-domare-ar-ett-brott-mot-europakonventionen

  Gilla

  • Göran

   I sak har du rätt, så är det!
   MEN i detta läge när den skötsamme Svensken pressats allt längre ner i fattigdom.
   Då kräver EU höjda avgifter!
   När pensionärer inte kan leva på pensionerna, när i stort sett hela Svenska samhället går på knäna.
   Andra EU-länder har högre pensioner från lägre ålder och bättre samhällsskydd o samhällsservice.
   Vad som är grundläggande mänskliga rättigheter i övriga EU, det förvägras fattiga Svenskar.
   Visst beror det på den rent sjuka massinvandringen som lockar oproportionerligt många yrkeskriminella just hit, men ändå!
   Tror EU att de kan behandla vissa länder som Slav-regioner? Kanske då just Sverige med världens mest korrupta politiker som gladeligen framställer Slav-livet som ”Jättespännande” och med världens mest korrupta media kommer undan med det?

   Gillad av 2 personer

   • li br

    Jag tror EU kan pressa Sverige till att styra upp kriminalitet och rättigheter för landets egna befolkning. Nu när andra EU länder börjar reagera över att Sverige har blivit en fri zon för terrorister som slipper straff måste ju Sverige svara ann på det. EU kritiserar svenska gränskontroller inte fungerar och andra brister så måste sverige göra bättre ifrån sig. Om ingen kräver förbättring varför ska sverige då ändra något?

    Inget annat land i EU har tagit emot så många som vi. Det är enbart svensk regering som tagit detta beslutet.

    Jag kan se både för och nackdelar med EU. Men de nackdelar som svensk media tror beror på EU är inte alltid sanna. Mycket beror på svensk regering.

    Hade vi haft migrantbostäder som var kollektivboende baracker där de får mat, kläder och husrum (inga pengar) som EU nivån är så hade inte 100.000 tusentals kommit hit. Sverige har beslutat om att ge mycket mer, lyxnivå som ingen annat land ger.

    Gilla

 • Göran

  När inte Britterna anser sig vara skyldiga att betala Europas räkningar, då ”bötas” de med hot om handelsblockader…
  Knappast en vänligt sinnad granne!
  En aggressiv stormakt med drömmar att förslava skötsamma människor in i bottenlös fattigdom och missär.
  Det kommer inga Nazityska eller Sovjetiska soldater. Det kommer arméer av yrkeskeskriminella Islamister med krav på ”Herrefolkstatus”!
  Det kommer en rent sjuk korruption.
  Det kommer ett genomruttet korrupt rättsväsende !

  Gillad av 1 person

 • thojak

  Notera också, att Sverige är ENDA EU-land med medlemskap inskrivet i grundlagen. ENDA ! 😦

  Gillad av 1 person

 • Invil

  bästa vore om europas folk inte röstade alls för på så vis göra att unionen förlorar sin legalitet.
  De som tror att få in personer i kommissionen som värnar om sina länder så vill Juncker sätta stopp för dem,…han har utttalat att ” inga nationalister får plats i kommissionen(dvs de som är emot massinvandring) för det ska jag se till har denna lilla despot sagt 🙂

  Gilla

  • Göran

   Intressant!
   Så skulle Stalin eller Hitler också sagt!
   Han ska alltså ha de fattiga skötsammas pengar!
   I utbyte får de stora mängder bidragsförsörjda yrkeskeskriminella rashatare med krav på grattis allt!
   Schweiz brukar jämföra EU med Sovjetunionen!
   Varje gång det kommer upp så svarar EU med diverse hotelser vilket automatiskt bekräftar bilden.

   Gilla

 • Ture

  Underbart! Hoppas att partiet når stora framgångar under detta val!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: