Sveriges brist på el hotar tillväxten

ELBRIST. Globalt handelskrig och försämrade exportmarknader är inte de enda hotet mot Sveriges tillväxt. Det finns också ett hemgjort problem: brist på elkapacitet.

Den svåra situationen härrör från stängningen av landets äldsta kärnkraftsreaktorer och en växling till vindkraft vid en tidpunkt då nätet redan kämpar för att klara efterfrågan i större städer. Bristen, som påverkar landets storstadsområden, hotar allt från utbyggnaden av ett 5G-nät i huvudstaden till investeringar i datahallar och nya tunnelbanelinjer. Det kan till och med hota Stockholms eventuella Vinter-OS 2026.

Det är en skarp förändring från årtionden av billig energi som gjort Nordens största ekonomi till ett av världens rikaste och mest industrialiserade länder. Nu hotas elförsörjningen i storstadsområden som Stockholm och Malmö och det kan förvärra en avmattning som redan påverkats av global osäkerhet och Brexit.

-Pettersson säger att Fredrik Johansson som twittrar har ett eget ansvar, i varje falls hans parti, elen hade räckt betydligt bättre utan en miljon frusna asylinvandrare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Sveriges brist på el hotar tillväxten

 1. Det finns verkligen ingen elbrist i Sverige! Sluta svamla!

  Det enda som kan ge elbrist i Sverige är om det blir stor
  vattenbrist i Norrland eller om kärnkraftverken stängs i södra Sverige.

  – Så tokiga att de stänger kärnkraften i södra Sverige kan ju ingen vara!

  Sverige är det enda Nordiska land som kontinuerligt exporterar el. Utan svensk el skulle Finland slockna. Först 2020 får Finland sitt nya kärnkraftverk klart och då har Sverige ytterligare 1600 MW överflödig energi att ersätta till till exempel Polens smustiska kolkraftverk.
  https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

 2. håller med NILS DACKE
  vi har en otroligt massa mäniskor som har både inblick och kunskap om elproduktion i självaste sverige.
  är det ingen av dessa som vågar stiga fram och säga,
  Hallå vad håller ni på med, ni raserar hela framtid / produktion omställningar till alternativa produktioner, vad händer ni tar död på all framtid för industrin???
  eller är de köpta av regeringen/ storbolagen för att sno till sig superförtjänst på varje kw som produceras.
  varför skall landet styras av ett mindre än ett gnälligt 4% parti som inte har någon lösning på någonting när det gäller utveckling.
  vart tog all expertis vägen !!!

 3. https://pbs.twimg.com/media/D4H3iQ2W4AEtmD2.jpg

  Bild ovan från Micke K Twitter

  Mer fakta i ämnet tidigare på Petterssons …

  Sveriges urstarka tillväxt är nästan sämst i EU – 14 april, 2019

  https://petterssonsblogg.se/2019/04/14/sveriges-urstarka-tillvaxt-ar-nastan-samst-i-eu/

  Hur har vår s k “regering” tänkt sig att den ynkligt lilla och ständigt krympande tillväxt-stapeln BNP per capita (i röd färg i grafiken ovan) skall räcka till att infria de vanstyrande politikernas (S+MP med bihangen C+L) fagra behov & bluff-löften enligt några exempel listade nedan …

  – Ökade mångmiljardsatsningar för att lindra det akuta krisläget i vård, skola & äldreomsorg mm.

  – Ökade mångmiljardsatsningar behövs akut till försvaret (inkl armen, marinen, flyget & civilförsvaret), hela rättsväsende (inkl Polis, SÄPO, Tull, Domstolsväsendet, Kriminalvården mm mm)

  – Ökade mångmiljardsatsningar på EU. T ex en höjning av årsavgiften till EU med c:a 35 % = c:a 15 miljarder kr för Sverige efter Brexit. År 2019 och kommande år riskerar Sveriges EU-avgift stiga till mer än c:a 40 miljarder kr brutto.

  – Fortsatt höga och ökande mångmiljardkostnader för asyl- och anhöriginvandringen samt bistånd till “utvecklings”-länder. Regeringen har utlovat mångmiljarder kr i penningstöd till ekonomiskt krisande kommuner genom att arbeta fram förändringar i de kommunala- och regionala utjämningssystemen.

  – Mångmiljarder kr i redan utlovade (men fortfarande ej infriade) höjda pensioner OCH sänkta skatter ffa för Sveriges alla fattigpensionärer.

  – Mångmiljarder kr för att få igång ökat byggande av bostäder. Bristen uppgår för närvarande till c:a 1 miljon bostäder i hela landet. Bostadsbristen är som allra värst i storstadsområdena Stockholm, Göteborg & Malmö.
  Stora delar av de befintliga bostäderna från miljonprogrammet som byggdes på 1960 och 1970-talet är skandalöst dåligt underhållna och är idag i mycket stort behov av total-renoveringar. I de allra värsta fallen är det rivningar av totalt nerkörda bostäder som gäller. Måste då ersättas av nyproduktion.

  O s v … O s v

  • Tillägg:

   Kursraset för SEK gentemot både USD och €uro under flera år enligt DI-artikeln nedan har på sitt sätt förvärrat den redan starkt försvagade hushållsekonomin för stora grupper löntagare och pensionärer i vårt land:

   Citat

   “Ny nedförsbacke för svenska kronan.
   Kronans utförslöpa fortsatte på torsdagen. Ett svagare PMI-utfall liksom en generellt starkare dollar efter uttalande från Fed-chefen på onsdagen bidrog till att sätta ny press på den svenska valutan.” (Publicerat 2019-05-02)

   Slut citat

   Länk:

   https://www.di.se/live/rantor-valutor-ny-nedforsbacke-for-svenska-kronan/

  • Underligt att så många Åsnor,inte kunde räkna ut detta i förväg !
   Kan skryta med att Stenbock förespådde detta,redan när de började inbilla folk,att Vindmöllor av plast skulle alstra framtidens el !!
   Bit för bit brytes Abzurdien ner och dagligen sjunker nödmyntet i värde. I dag rekordlågt med 10.70 för Euron.

  • Det var väl med denna kunskap i resväskan som Sveriges regering
   reste till Saudi Arabien och sålde Sverige till muslimerna?

   Läs kontraktet med muslimerna så framstår detta med önskväed tydlighet!
   www: ”socialdemokraterna kontrakt 1999”

   => strategisk planering! —- eller: LANDSFÖRRÄDERI ?

 4. Låt hela det sjuka sverige köra rätt in i kaklet..

  Läste förresten att MP riskerar att få 10.5% i eu-valet….


 5. ….hela köret kan liknas me att självmant smitta ner
  sig själv med HIV…utan att söka bot, ist bara njuta
  av nedbrytningen av alla väsentliga organ…

 6. Det förbannade Migrations-Partiet har bara ett syfte, och det är att förstöra för allt och alla. Är man så in i helvetes dum att man ger dessa psykfall ministerposter, så är det bevis nog att det bara sitter idioter vid makten…

 7. Varför har detta land begåvats med världens mest naiva och verklighetsfrånvända politiker? Denna osannolika brist på konsekvensanalyser och brist på verklighetsförankring gör att man blir både mörkrädd och förbannad. Exemplen är nu många på hur landet missköts, den omfattande försvarsnedläggningen, polisbristen, okontrollerade massinvandringen med dess konsekvenser på hela samhället, hanteringen av bostadsmarknaden, järnvägsnätets kollaps, kommande elkraftsbrist/elnätskapacitet samtidigt som kärnkraften avvecklas, devalveringen av svenska kronan, behandlingen av gamla och sjuka, låga pensioner. Det finns sannolikt fler exempel………..!

  • Vart är vi på väg???Vad händer ,en gång så stolta ,trygga ,rika landet vad blev av Sverige.AVGÅ SVETSARN DET RÄCKER NU.

Kommentera