Musik till fredags vinet

Idag avnjuter vi några Svenska visor, framförda av trubaduren Peder Svan, Peder var mycket engagerad i föreningen Visans Vänner och hans hjärta klappade för bevarandet av den Svenska visskatten! Han har gjort mer än 200 inspelningar av kända och okända Svenska visor.

Elias Sehlstedt , ett  Svenskt geni, skrev massor av visor, ofta med naturromantiskt motiv,  Här framför Peder Svan Elias visa ”Jag flyttat har till landet”!

Flytta till landet, har flera av mina bekanta i Sverige gjort. Detta för att slippa de negativa sidorna av ”kulturberikningen”!

Mer om den härliga vår-sommar tiden,  livet på den Svenska landsbygden, av Elias  Sehlstedt , framförd av Peder Svan.

Erik Axel Karlfeldt räknas som en av de Svenska Nationalskalderna, här framförd av Peder Svan förstås!

Sen får Pedes framföra en visa till av ytterligare en nationalskald, Evert Taube! Inte en av Taubens mest kännda visor, men jag tycker att den passar in på grund av att Elias Sehlsted tjänstgjorde i Tullverketstationerad på Sandhamn vid övergången från optisk telegraf till den elektriska telegrafen.

Han skaldade då:

Du telegraf!
Din tjenst till slut
För mycket optisk 
Du liksom jag, har sjungit ut,
Det längre sig ej bar.

i Naturligtvis så kommer det en ”Fredagsvinare” med enbart Evert Taube så småningom!

Kan väl på slutet skryta med att jag ett par gånger träffat Peder under några timmar och många fler gånger haft långa telefonsamtal med honom, detta på grund av hans arbete på Sv. Arbetsgivareföreningen . Samtalen började forstås altid med nått om problem med löneförhandlingar med det lokala facket, men halkade oftast över på ”vissidan”!

3 thoughts on “Musik till fredags vinet

KommenteraAvbryt svar