Våren kommer en vecka tidigare än för 100 år sedan


Våren kommer cirka en vecka tidigare än för 100 år sedan, rapporterar P4 Västernorrland. Forskningsresultaten från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) grundar sig på rapporter från allmänheten.

Pettersson längtar till våren…

Liknande forskning påbörjades redan under 1870-talet och pågick i cirka 50 år. Insamlandet av information låg sedan på is fram till 2008.

– Det var många som tyckte att blomningen kom i gång tidigare och tidigare. Och för att se om vi kunde se någon förändring av någon klimatförändring så drog vi i gång med nya observationer från hela landet, säger SLU:s försöksledare Ola Langvall till radion.

-Pettersson tittar ut och ser att björkarna börjar grönska, jag hör fåglar sjunga och räknar med att svart-vitflugsnappare ska dyka upp vilken dag som helst och för min del kan våren gärna komma några veckor tidigare varje år…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


17 responses to “Våren kommer en vecka tidigare än för 100 år sedan

 • Roland Salomonsson

  Självklart kommer våren något tidigare idag än för 100 år sedan. Då var det bara ca 40 år sedan Lilla Istidens sista kyl-utbrott skedde. Vågar lova att går vi ca 100 år ytterligare bakåt så kom våren TVÅ VECKOR SENARE än idag. Dessutom blir det samma under höstarna. Hösten inträdde sannolikt 1 vecka tidigare för ca 100 år sedan och för 200 år sedan 2 veckor tidigare.
  Alltsammans är normala väderbildningar och har inte ett dyft med onormal klimatförändring att göra, eller global uppvärmning eller annat påstått orsakat av människa.
  Spring och skäms Greta!

  Gilla

 • Susanna

  Jag har bott på samma plats i Sverige i 25 år. När jag flyttade dit började jag notera dagen varje år när tornsvalorna ankommer. De har under alla år kommit mellan 5 datum (15-19:e maj). Inte tidigare och tidigare utan lite omväxlande. Första året jag bodde där (för 25 år sedan) kom de den 16:e. Förra året när det för en gångs skull var så varmt kom de den 17:e. Så inget har ju faktiskt förändrats överhuvudtaget.

  Gilla

 • Hajo

  Hoppas att masshysterin ibland alla haschrökande arbetsskygga vänstermuppar slår ut på allvar nudå.

  Det är rätt underhållande att se dom gripas på Youtube….

  Gilla

 • Peter Sjöström

  Klimatpucko tycker jag låter mycket bra . Nästa nya ord i SAOL. Mycket mer adekvat än våra politikers förvrängningar . Problem kallar de utmaning mm . Vi hör dessa ord dagligen som hoppandes grodor ur munnen på dem . Mvh Sjöström

  Gilla

 • svenskfinnaren

  Nåväl, än sen! Inget konstigt med en sån förändring. Det sker ibland, tid som annan. Jag tycker vi haft en ganska normal vinter. Och nu verkar våren bli det också. VAR FINNS KLIMATHOTET????? INGENSTANS!!!

  Gilla

  • Roland Salomonsson

   Jodå, det finns faktiskt ett ”klimathot”. Sedan 10000 år bakåt har norra halvklotet stadigt svalnat – lite för varje århundrade. Ibland är det lite varmare än trenden några 100 år och ibland är det lite svalare än trenden några 100 år. I STORA DRAG ÄR ÄNDÅ NORRA HLVKLOTETS KLIMAT VÄLDIGT STABILT.

   Men avkylningen fortsätter dock enligt trenden, vilket innebär att norra halvklotet står inför en glacial igen om 3000-5000år. Klimathotet är allts avkylning!

   Enligt FN är överdödligheten 20 ggr högre vid kyla än för ”extrem” hetta. Lite varmare skadar alltså absolut inte!

   Gilla

 • SVENSK

  Härligt! Och det är klart att man jämför med för precis hundra år sedan då det var något svalare, för ca 80 år sedan var det ungefär som idag!

  Gilla

 • Langmore

  Vad skönt.

  Gilla

 • Tanten

  Temperaturen har stigit en och en halv grad , 1,5, på hundra år!!

  Gilla

 • Tore

  Nu får alla muppar klimatångest som det heter, är inte alla nya klimatord fåniga så säg, klimatavtryck, klimatskam.
  Jag har myntat ett eget epitet : klimatpucko!
  Klimatpucko är en person som tror Sverige ska rädda världen och miljön med hjälp av barn.

  Gilla

 • turrim

  När kom våren under bronsåldern? Det har Greta förträngt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: