Tiggeriförbud


En majoritet i Katrineholms kommunfullmäktige röstade i veckan för att förbjuda tiggeri på av kommunen utvalda platser i centrala stan.

Beslutet fick föga förvånande kritik från olika håll, bl.a. från Svenska kyrkan i form av prästen Karola Lindkvist Wahlbeck som tänker utbilda tiggarna till gatuartister och Ung Vänster som med hjälp av banderoller förklarade att man tänker stoppa tiggeriförbudet.

Observera först att det framröstade tiggeriförbudet gäller utvalda platser i centrala Katrineholm, inte generellt. Minns också att en klar majoritet av Sveriges befolkning är för ett tiggeriförbud, hela 62 procent att jämföra med de 20 som vill tillåta tiggare från Rumänien och Bulgarien att idka verksamhet utanför butiker i hela Sverige.

Beslutet fick förstås lokaltidningen att skriva en tårdrypande artikel om en ung kvinna från Rumänien som ”tvingats tigga” på svenska gator sedan fem år tillbaks. Kvinnan är enligt utsago 24 år och har suttit utanför en butik i Katrineholm sedan 19 års ålder. Nu är hon enligt tidningen ”inte längre välkommen till Katrineholm”. Självklart en ren lögn som visar att lokaltidningen är mer av en propagandamaskin än en saklig och objektiv nyhetsförmedlare. Minns att tiggeriförbudet gäller centrala Katrineholm och inte överlag i kommunen. Utöver detta faktum är säkerligen Fiona välkommen till Katrineholm som turist eller på besök hos vänner när hon så önskar. En rubrik som ska väcka känslor och då är en liten lögn en pusselbit i det hela.

Artikeln är pinsam usel och var är följdfrågorna?

Fiona började tigga i Sverige vid 19 års ålder. Hade hon barn redan då eller har hon fött på senare tid, trots den misär hon och hennes make sägs leva i? Inga frågor på detta KK?

Hon och maken bygger ett hus i Rumänien. Fiona måste tigga ihop ytterligare 10 000 Euro för att färdigställa bygget, vilket motsvarar cirka 105 000 svenska kronor. Uppgifter från 2014 uppger att mediantimlönen i Sverige var cirka 193 kronor, i Rumänien var den cirka 21 kronor. Då förstår ni att huset Fiona och hennes make tänker bygga måste vara palatsliknande. Inga frågor på det KK?

Varför arbetar inte Fiona i sitt hemland? 2018 var arbetslösheten i Rumänien 4,6 procent, alltså betydligt lägre än i Sverige. Beror ointresset för att arbeta på att det är mer lönsamt att tigga i Sverige än att arbeta i Rumänien? Inga frågor på detta KK? Det är också tillåtet för romer att studera i hemlandet och varför gör en ung kvinna inte det för att skapa sig förutsättningar? Inga frågor på det KK?

Lokaltidningen

Lite mer om tiggeri.

Senast igår kunde man på SVT ta del av en misstänkt tiggerihärva i Värnamo där medborgare från Rumänien tvingats tigga i Sverige.

Vi läste nyligen om en romsk familj som gavs ekonomiskt stöd för att kunna resa hem och tillbringa livet där, men som återkom gång på gång för att tigga till sig mer pengar och förmåner.

Vi har biståndsprojektet Hjärta till hjärta som uppmanar folk att inte ge pengar i tiggarnas muggar, utan till projektet som gjort ett bra jobb på plats nere i Rumänien för de pengar man fått in.

Sedan allt detta med brottsligheten som kantar tiggarnas närvaro i Sverige och andra länder.

 


6 responses to “Tiggeriförbud

 • Folk måste skänka pengar | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] föranleder att länka till ett inlägg Petterssons publicerade i april. I detta tas upp det faktum att en nyutexaminerad läkare i Rumänien tjänar ungefär lika mycket […]

  Gilla

 • Kurt

  Va ha demokratin tagit vägen i de östra EU stater, allt de ha bidragit med är att sprida grov kriminalitet och korruption i de Västra delen av EU.

  Gilla

 • Tony

  Fattigdomen försvinner inte ifall man inför Tiggeriförbud??
  Det gör det väl, dom försvinner ju från alla butikstrappor
  och gathörn. Alla Do godders som får dåligt samvete av
  att se tiggande människor, kanske ska se det som så, att
  det är resultatet efter ett kommunistiskt system, ur det
  kommer enbart fattigdom,för massorna det borde alla
  Rödingar här hemma tänka på, jag skulle också vilja
  att ni går in och kollar på dom Paradgator i dessa länder
  där dom bor som bossar över dem som tigger i Sverige
  och som tar hand om medlen som tiggarna plockar in

  Så många slotts liknande hus ser man inte ens i USA.

  Och skulle Sverige ta hand om all Världens fattigdom ,
  så finns hundratals miljoner människor det är syns om!

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Så skönt att de finns personer i beslutande ställning som agerar med rak rygg, och ser verkligheten för vad den är.

  ÄNTLIGEN !

  Tack 🤗

  Ps. Det är synd om människorna som får lida för att en del pack ska utnyttja och roffa åt sig…gäller kriminella och politiker.

  Gilla

 • Grune

  Vi måste stoppa dessa miljonärer från att bedriva sin organiserade brottslighet i Sverige.

  Gilla

 • hllviken

  👏🏻 👍 🤝

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: