Unikt samarbete mellan Sverige och Israel – elväg på Gotland blir snart verklighet

TEKNIK. Det världsunika projektet kommer bland annat att omfatta byggandet av 1,6 kilometer elväg som en del av den väg som förbinder Visby flygplats till stadens centrum.

Trådlös billaddningsteknik som utvecklats av det israeliska bolaget Electreon Wireless har utsetts av Transportverket för att bygga världens första dynamiska elvägssystem. Initiativet, som förenar både offentlig och privat sektor, baseras på Electreons teknik och byggs av SmartRoad Gotland. Vägen kommer att vara den första i världen som laddar induktiva elektriska lastbilar och bussar i rörelse.

Electreon, med huvudkontor i Beit Yanai i Israel, är världsledande inom dynamisk trådlös kraftöverföringsteknik (DWPT) och installerar sin kopparspoltslösning under vägytan vilket gör den osynlig för trafikanter och möjliggör ett stabilt elflöde medan fordon kör.

Projektet kostar cirka 12,5 miljoner dollar och drygt 10 miljoner dollar är statlig finansiering.

Projektet utgör ett viktigt strategiskt steg i Sveriges planer på att bygga 2000 kilometer elektrisk motorväg över hela landet. Den nationella planen beräknas vara värd 3 miljarder dollar. Tanken med projektet på Gotland är att säkerställa att systemet klarar en omfattande implementering på Sveriges motorvägar.

Läs mer på Jerusalem Post.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Unikt samarbete mellan Sverige och Israel – elväg på Gotland blir snart verklighet

 1. ingen slump att Israel är med, inget land i världen har så många otroliga teknik utvecklare och uppfinnare, de som vill bojkotta Israel måste snart bo i en grop i skogen.

 2. Dessutom lider Gotland redan nu av ett försvagat el-nät. Många avbrott och annat strul. Tur att det är fake-news.

 3. dj…a trams.
  Vi har i färskt minne etanolsatsningen.
  Mackarna tvingades skaffa etanolpumpar.
  MP har ingen aning om vad det kostade att gräva ner etanol-tankar och installera etanol-pumpar, som nu skall rivas.
  MP är vårt gissel.

 4. totalidioti!! fordon kan drivas med HHO system med endast vatten-låter som ett skämt men icke,se klippet:

  • Hmmm…
   Jag förutsätter att du vet om att det hela är FAKE.
   Däremot kan det tänkas lura en och annan miljöpartist.

   • på vilket sett drar HHO mer energi än det alstrar?? tarvlig fattig slutsats i en trött hjärna… utveckla gärna mer din teori här 🙂

 5. Hmmm…
  Hur många kolkraftverk måste byggas för att tillhandahålla all den energi som behövs för detta? Göm inte att kärnkraften är på väg att läggas ner!
  Måste vara en miljöpolitikers våta dröm. Dom kissar i byxorna av glädje. Själv kissar jag i byxorna av rädsla.

 6. När ni ser rubriker över världssensationer i Abzurdistan bör ni först ruska om huvudet,en kort stund.
  Mina tankar går då mestadels till Erk o.Maja vid Värnamo marknad. “Erk du Maja du,så skall vi haét men var skall vi taét ?
  I Profeten och Helgonet Gretas skattetyngda land,är det lätt att föra folk bak ljus…..

Kommentera