Extrem dominans av vita män inom AI-forskningen


FORSKNING. Artificiell intelligens (AI) är intelligens som uppvisas av maskiner, till skillnad från naturlig intelligens (NI) som uppvisas av människor och andra djur. Forskare från institutet AI Now kommer i en färsk rapport med uppgifter om extremt dålig mångfald inom AI-forskningen. Det rapporterar The Verge.

Nöjd somalier…

Runt 80 procent av alla AI-professorer är män, och hos techjättarna är det ännu sämre ställt. Bara 15 procent av AI-forskarna på Facebook och 10 procent av AI-forskarna på Google är kvinnor.

Dessutom handlar det till största delen om vita män. AI Now menar att bristen på mångfald inom AI-forskning riskerar att få allvarliga konsekvenser. Detta inte minst till följd av att de AI-verktyg som man tar fram för allmänheten skapas med utgångspunkt från primärt vita mäns perspektiv.

”Mångfaldskrisen inom AI är väldokumenterad och omfattande” konstaterar forskarna bakom studien.

-Pettersson är varken professor eller forskare men jag tror inte AI-forskningen är något undantag. Det ser likadant ut på nästan alla områden. Det är vita män och kvinnor samt män och kvinnor från Sydostasien som leder forskningen.

Forskarna bakom studien kanske borde fundera på varför det är så…

De främsta problemen för AI-forskningen är bland annat: resonemang, kunskap, planering, inlärning, naturlig språkbearbetning, uppfattningsförmåga och förmåga att flytta och manipulera objekt.

Varför bygger araber inga flygplan?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Extrem dominans av vita män inom AI-forskningen

 • whatthefeng

  Hmmm…
  Jag misstänker att anställningskraven är mycket högt ställda eftersom AI-forskningen måste utföras av intelligenta personer. Lika naturligt som att en mattelärare ‘måste kunna räkna’ och en geografilärare ‘får inte’ tillhöra ”Flat Earth Society”.

  Jag har sett industrirobotar i arbete och såvitt jag kan bedöma låg våra ‘Svenska’ rakettekniker i lä intelligensmässigt sett så där finns ingen hjälp att hämta kvalifikationsmässigt sett. Däremot kvantitetsmässigt sett. Borde det inte finnas möjlighet att exportera vårt överskott så att andra länder kan upprätthålla en korrekt fördelning?

  Gilla

 • Argus

  Av ”IQ and the Wealth of Nations” av professorerna Richard Lynn och Tatu Vanhanen framgår det, grova drag, att Sydostasien (Kina, Korea och Japan) toppar listan. Sedan kommer Centraleuropa (Sverige, Tyskland, Schweiz, Österrike och Italien). Efter det kommer Väst- och Nordosteuropa, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Argentina.

  Dessa länder befolkas till stora delar av ”vita” eller ”gula” människor även om jag inte kan påstå att jag tycker att vare sig kineser eller japaner har speciellt avvikande hudkulör.

  Män är i regel mer teknikintresserade än kvinnor så det är inte konstigt att det är individer med melanininsufficiens och yttre könsorgan som dominerar.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  VIT DOMINANS ?
  Fy vad hemskt !!!!!!!!!

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Det är sådana som du Ebol som hatar. Vi övriga konstaterar bara sakens natur.
  Det verkar som att det är vår ”Släpp dårarna loss det är vår”, bloggen svämmas ju över av den ena dårfinken efter den andra.

  Gilla

 • svenskfinnaren

  Där har du en poäng, Pettersson! 🙂

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: