Löfte om fler väktare i centrum efter knivbråket i Sölvesborg


BROTTSLIGHET. Kommunstyret i Sölvesborg kallade på lördagen till Krismöte efter knivslagsmålet, i fredags kväll, där fyra personer skadades. Efter det blixtinkallade mötet presenterades i går kväll en åtgärdsplan. Alltså mindre än ett dygn efter slagsmålet mellan ”grupperingarna”.

PRESSMEDDELANDE 300319 från Louise Erixons (SD) Facebook. 

Åtgärdsplan är framtagen för ökad trygghet

Mot bakgrund av den allvarliga och tragiska händelsen i centrala Sölvesborg igår kväll då flertalet personer var inblandade i slagsmål med tillhyggen och då flera fick åka ambulans till sjukhus, kallade kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon under lördagskvällen kommunchef Lars Ericsson och säkerhetssamordnare Anders Borgman till ett extra möte. Under mötet har den specifika händelsen och vad vi hittills vet analyserats liksom tidigare incidenter med våldsamheter i centrala delar av kommunen.

Inledningsvis under mötet diskuterades vilka åtgärder kommunen vidtagit direkt och redan idag har väktare satts i centrala delen av staden. Detta löper på kvällstid under hela helgen och utöver detta har polisen extra närvaro i staden under kvällen. Under kvällens extramöte framtogs också en åtgärdsplan vilken innehåller ett flertal punkter som kommunen åtar sig att jobba med och införa.

Vår uppgift i kommunen är att bidra till ökad trygghet och säkerhet för medborgarna, inte att aktivt bekämpa brott då det är polisens uppgift.

Sölvesborgs kommun ska:

1. Ställa skarpa krav på polismyndigheten om ökad polisnärvaro
Om den nya organisationen för polisen ska fungera som det är tänkt så måste det finnas riktig lokalpolis som rör sig i kommunen kvällar och helger. Dessa ska ha lokal kännedom. Polisen har förbundit sig i ett medborgarlöfte med kommunen att de ska fotpatrullera i Sölvesborg vid minst 40 tillfällen under året. Detta ska verkställas.

2. Krav om nya kommunikationsrutiner mellan polis och kommun
Framledes vill Sölvesborgs kommun få en signal av vakthavande befäl då allvarligare händelser inträffar i kommunen. Detta för att vi ska kunna bidra till en tryggare miljö och analysera möjliga efterverkningar av specifika incidenter.

3. Tidigarelägga förordnandet av ordningsvakter
Sölvesborgs kommun har idag Paragraf 3-område i de centrala delarna av staden. Ingången är att dessa ska börja användas med förordnade ordningsvakter med särskilda polisiära befogenheter. Detta ska börja användas från och med maj månad och fram till augusti.

4. Påbörja väktarsatsning
Samstyret budgeterade i november för ökade trygghetsåtgärder i kommunen och en del av dessa ska gå till en väktarsatsning. Planen är att denna ska inledas i samverkan med andra aktörer varför den dröjt men nu väljer Sölvesborgs kommun att påbörja satsningen själva för att den ska vara på plats så snart som möjligt. Dessa väktare ska komplettera de förordnade ordningsvakterna.

5. Boka in möte med väktarbolaget
Kommunen har idag avtal med ett särskilt väktarbolag. Under nästa vecka kommer vi att ta kontakt med dessa för att boka in ett särskilt möte där våra planer på upplägg ska diskuteras.

6. Se över organisationen inom IFO
Idag finns två anställda fältare i Sölvesborgs kommun. Dessa är socialsekreterare med inriktning på ungdomar. Vår analys är att dessa resurser behöver utökas och att det är möjligt genom organisationsförändringar inom verksamheten då det finns andra områden inom denna idag där behovet minskat.

7. Breddat uppdrag för fritidsgårdsverksamheten
Det finns idag anledning att bredda fritidsgårdarnas uppdrag så att deras verksamheter mer än idag bedrivs utanför de fysiska lokalerna. Kommunen ska inleda en utredning kring hur detta ska möjliggöras.

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande, kommenterar: – Trygghetsfrågan i Sölvesborg är högt prioriterad av Samstyret. Därför tog jag direkt efter gårdagens tragedi initiativ till kvällens möte för att dels analysera läget och dels ta fram en handlingsplan för åtgärder på kort och mellanlång sikt.

-Handlingsplanen består av punkter som är realistiska att kunna genomföra inom rimlig tid. Det viktiga är att öka kommuninvånarnas trygghetskänsla och att visa att Sölvesborg aldrig kommer att vara en plats för gängkriminalitet och våldsamma uppgörelser. Vår innerstad ska även framöver vara en trygg, trevlig och gemytlig plats för invånarna att röra sig i.

-Pettersson säger att detta löser inte det grundläggande problemet med för stor asylinvandring men visar att allt inte behöver dras i långbänk.

Sedan att polisen bara har resurser till Sveriges kriminella och inte till Mellanösterns är en annan sak…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


5 responses to “Löfte om fler väktare i centrum efter knivbråket i Sölvesborg

 • Billy Boy

  Inte bara i Sölvesborg …

  107 SVT Text Söndag 31 mar 2019
  INRIKES PUBLICERAD 31 MARS

  Antalet vaktingripanden fördubblades

  Från år 2017 till år 2018 mer än
  fördubblades antalet gripanden som
  genomfördes av ordningsvakter och
  väktare, från 4 985 till 10 760.

  -Det är mer ordningsstörningar på
  allmänna platser, mer narkotika-
  hantering, ungdomsgäng som bråkar och
  som kanske upplevs som otrygga, säger
  Li Jansson, branschchef på bransch-
  organisationen Säkerhetsföretagen.

  Väktare har fått fler uppdrag på
  allmänna platser, men enligt statistik
  från Brå minskade antalet anmälda
  stölder i Sverige 2018. Antalet
  anmälda narkotikabrott är oförändrat.
  Brå = Brottsförebyggande rådet

  Gilla

 • Donkeshot

  Ett annat förslag kan vara att sätta upp skyltar eller låta kommun & socialkärringarna bära runt skyltarna på almänna platser.

  Budskapet bör vara något i stil med:
  ”Det är förbjudet att med knivar, pistoler och spängmedel skada andra. Överträdelser beivras, med saft och bulle” Sen bör ju detta naturligtvis inte stå på svenska.

  Gilla

 • Erling

  Föredömligt agerande!

  Handling i st för ordbajseri. Ingen kommun kommer att ta efter.

  Och varför vet vi ju!

  Gilla

 • Gringo

  De kan vara vilken stad som helst i Sverige, känns som ingen vågar lyfta det riktiga problemet. Utan alla vill lösa problemet med en massa åtgärden, handhjärtan och gruppkramar. När ska vi våga se problemet och framför allt ta tag i det.

  Gilla

 • Kent

  Som Annie Lööf skulle sagt det gårj framjåt I Sölvesborg.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: