24 stycken F-22 Raptors gör en elefantpromenad för att visa att de är beredda


FÖRSVAR. F-22 Raptor är ett jaktplan som byggdes som en del av USA:s flygvapens ATF-program, ”avancerat taktiskt jaktflygplan”. Det är ett smygflygplan, vilket betyder att det har en mycket låg radar- och IR-signatur. F-22 är ett ”femte” generationens multirollflygplan med mycket god manövrerbarhet.

Elmendorf Air Force Base i Anchorage, Alaska ligger väl där den ligger av någon anledning. 

På filmen ser ni när US Air Force genomför en så kallad ”elephant walk” med ett stort antal av stridsflygplan, denna gång 24 st F-22 Raptor.

”Elephant walk”, Elefantpromenad är ett uttryck som är myntat av US Air Force vilket innebär att flygplanen ställs upp nära varandra på startbanan. Oftast är detta något man gör när många flygplan ska lyfta med korta intervaller.

The Drive rapporterar om 3rd Wing, en del av USA:s flygvapen stationerad i Alaska, de genomförde sin ”elefandvandring” i går och är en viktig del i den beredskap som ska kunna vara snabbt på plats i en krissituation någonstans i världen.

-Pettersson minns när Sverige hade ett av världens största och bästa flygvapen, nu vet jag inte om vi har någon dygnet runt beredskap och undrar hur många plan vi kan få upp i luften…

Under kalla kriget hade Sverige världens fjärde största flygvapen. Här kan du se en kort informationsfilm om de fyra svenska stridsplanen under denna period: J 29 Tunnan, SAAB 32 Lansen, SAAB 35 Draken samt SAAB 37 Viggen. Numera lägger vi pengarna på annat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “24 stycken F-22 Raptors gör en elefantpromenad för att visa att de är beredda

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Makten talar klarspråk, hoppas att de använder resurserna för att bevara ”freden”.

  Gilla

 • bjornwiklund

  ..
  Vad lägger vi pengarna på i stället ????
  Ja vad kostar t,ex, ett JAS-plan typ 600 miljoner dvs om vi sparar 600 miljoner kan köpa ett JAS-plan årligen
  300 miljarder gör då att vi kan köpa 500 JAS-plan årligen….
  kan vi göra en stororder till SAAB dvs lite rabatt….
  blir det så många plan som SAAB trots att de anstränger sig inte kan leverera på ett år…..

  ”För ett helt Gripensystem med 48 plan, utbildning, service och reservdelar vill Saabägda Gripen International ha 22 miljarder danska kronor.

  Då har man räknat ut livscykelkostnaden på 20 år.”

  Varför???

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: