Halva elräkningen är skatt – det är stötande


SKATTER. Elskatten har fyrdubblats på tjugo år och i dag består hälften av elräkningen av ren skatt. Skatten på el är nu nästan lika hög som den förhatliga bensinskatten. Det är märkligt, inte minst som regeringen samtidigt vill att allt fler ska köra elbil. Våra elräkningar är dessutom krångliga och många vet nog inte riktigt vad det är de betalar för, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna, på Aftonbladet Debatt. 

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har elskatten nära fyrdubblats, från 9,1 öre per kWh till 34,70 öre. Dessutom tar staten ut moms på energiskatten, vilket ger en total skatt på 43,38 öre per kWh. Och skatterna har regelmässigt höjts när priset på el gått ner.

Den höga elskatten blir extra betungande för hushållen när priset på el är högt. Under 2018 ökade det genomsnittliga priset på elbörsen med över 50 procent och nådde den högsta nivån sedan 2010. För ett villahushåll innebar det en ökad elkostnad med upp till 7 000 kronor jämfört med året innan.

Läs hela artikeln på Aftonbladet Debatt…

-Pettersson tycker alla dessa skattehöjningar är stötande, främst för att regeringarna ljuger om skälen, skatterna höjs inte för miljön eller något annat skäl. Skatterna höjs för att finansiera invandringen som ska rädda oss…

Jag hoppas ni inte tror att elen blir billigare i år och nästa år då regeringen ska stänga två miljövänliga kärnkraftsreaktorer, samtidigt som allt fler köper elbilar.

Steget efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 


10 responses to “Halva elräkningen är skatt – det är stötande

 • Karlsson

  Sinnessjukt.
  I det här landet får man värde tillbaka för en så oansenlig del av sin lön att det är fullkomligt skrattretande.

  Gilla

 • Tony Ingman

  Hela Stefan Löfvens regering är stötande, för dem som jobbar o betalar för sig.

  Gilla

 • Vindögd potatisnäsa

  Ja vad hade svennebanan förväntat sig. Det kostar att ha snyltgäster.

  Gilla

 • Autodidakt

  För varje år får vi dessutom allt mindre tillbaka från alla våra skatteinbetalningar. Man borde nog skaffa sej ett par identiteter till, och ägna sej mer åt ekonomiskt självförsvar.

  Gilla

 • Ingvar

  Nåväl, våra folkvalda politiker stod vid ett vägskäl på 70-talet, på ena vägens skylt stod det Välfärd och trygghet och på andra stod det mångfald och kriminalitet. Man valde det senare tyvärr.

  Gilla

 • Bosse S

  Skatten går väl till invandringen. Moderat- och sosseregeringar har haft 30 år på sig att göra något åt saken.

  Gilla

 • Thor

  Det står fel i artikeln. Det är moms inte bara på elskatten utan dessutom på elen. Ytterligare 25 öre per kWh om elen före skatter kostar 1 kr per kWh. Alltså 43,38 + 25 = 68,38 öre i skatt per kWh.

  Gilla

 • kaj jakobsson

  Instämmer, tillkommer kostnad för elledningar!!! Jag betalar 350/m för att
  Få elen till min lägenhet. Hells Angeles
  Kunde inte gjort det bättre.Arma land

  Gilla

 • Erling

  En kassako för ett litet pytteparti med oproportionerlig makt!

  Gilla

 • Stefan Holmqvist

  Det är ball att betala skatt hälsar regeringen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: