Våld och hot i skolan har dubblerats på fem år


SKOLAN. Lärare känner sig otrygga, anmälningarna som handlar om våld och hot i skolan har dubblerats på fem år, visar statistik från Arbetsmiljöverket enligt Sveriges Radio– Jag har haft lektioner där det har flugit bandyklubbor, jag har bett alla elever att gå ut och ställt mig framför eleven så att han inte kommer åt klubborna, då har jag också fått saker kastade mot mig, säger en lärare som vi kallar för Sven.

 

Han beskriver en av de lektioner som gått överstyr där han upplevde hot och våld. Enligt statistik från Arbetsmiljöverket har antalet anmälningar om våld och hot i skolan dubblerats på fem år från 450 till nästan 900.

Nu vill regeringen införa de förändringar för skolan som de utlovade innan valet. Regeringen kommer nu att införa ändringar i läroplanen som innebär att eleven inte bara har rättigheter i skolan utan också har skyldigheter, och ett ansvar för att bidra till arbetsmiljön i skolan, men föräldrarna måste inse att de också ska uppfostra barn.

Läs vidare på Sveriges Radio…

-Pettersson är övertygad om att det går att får ordning i skolan med nuvarande regler, jag tror inte det är tillåtet att slå och hota lärare med bandyklubbor.

Det måste vara pinsamt för politiker ur alla sju ansvariga partier att skylla ifrån sig och surra om utredningar, mer pengar och krav för att sedan trycka på snooze-knappen och somna om.

År 2013, efter sju år med alliansstyre hörde vi förre skolministern Ibrahim Baylan (S) kritisera Björklunds (L) skola i allt gällare tonfall.

Björklund försökte få ordning och reda men hånades och kallades majoren. Sanningen är att svensk skola befann sig i kaos och fritt fall 2006, under Baylans sista år som ansvarig.

2006 års Pisarapport konstaterade att Sverige hade Europas största ordningsproblem i skolan. Sena ankomster, svordomar, könsord, oordning, kepsar och mobiltelefoner hörde till vardagen. Lärarstatusen var i botten.

Lärarkandidaterna demonstrerade heller för någon veganaktivitet, genustrams eller USA-hat än lärde sig räkna och stava under skolminister Baylan (S). Björklund försökte, men anklagades för gammal militant kadaverdisciplin, att peka med hela handen och hånades med skällsordet ”majoren”.

Rektorsexpeditionerna har befolkats med flumpedagoger och dagisfröknar och politiska vänsterlobbyister i stället för ledare.

Flumpedagogerna tror att vi kan importera analfabeter i hundratusentals utan att det märks i skolan. De pratar om värdegrund och försvarar elever som inte kan sköta sig.

Disciplin höjde elevernas betyg. Den tidigare yrkesmilitären Truls Katsler har tagit militärdisciplinen till grundskolan. Som rektor för Ölyckeskolan i skånska Löberöd har han satsat på att införa tydliga ordningsregler och uppställning för eleverna utomhus varje måndag.

Disciplinen har gett resultat. På fyra år har andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasiet ökat från 74 till 95 procent. – Vi ställer ganska hårda krav, men det är viktigt att de förstår att vi gör det för att vi bryr oss om dem. Det är krav med hjärtat, säger Katsler till Skånska Dagbladet. 

Kepsar är totalförbjudna att bäras i klassrummen. Lärarna avgör om mobiltelefoner ska vara framme. Det får bara ske om de används i undervisningen. Annars omhändertas mobilerna och hamnar i rektors skrivbord och så får föräldrarna gå tidigare från jobbet och komma och hämta dem.

Läs hela artikeln på Stockholm Direkt…

Här finns ett annat exempel där disciplin höjde elevernas betyg…

De enkla reglerna är gamla, varför togs de bort. Här Petterssons betygsbok från slutet på 1950-talet och början på 1960-talet.

-Pettersson menar också att det är rimligt att skolan kan ha sina avslutningar i kyrkan, med både präst och psalmer. Ibland är det bra med en gammalt och lära sig vad som är viktigt att värna och försvara. Dit hör en fungerande skola…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


2 responses to “Våld och hot i skolan har dubblerats på fem år

 • Blodsven

  Vore bättre om alla elever strejkade mot våldet, sexuella trakasserier och otryggheten i skolan framför riksdagshuset, istället för det idiotiska klimattramset som fåntrattarna till politiker hyllar. Undrar hur oduglingarna i riksdagiset skulle hantera det….

  Gilla

  • maar

   Våld och ingen disciplin i skolan, lärarna som kallas med könsord, blir bespottade m.m. – det är resultatet av flummiga svenska skolan, där kunskapsnivå ligger i botten. Pisarapporten visar att både disciplimässigt och kunskapsmässigt ligger Sverige i botten i Europa.
   Men det är också föräldrarna som delvis bär skulden till denna icke smickrande situation när de blandar sig och t o m bojkotar lärarnas arbete. Som exempel: läste häromveckan i en Stockholms lokaltidning (Södermalm) att föräldrar till elever i vissa skolor (Söder) vill att lärarna skriver på s.k. förväntansdomument. Där skall det stå bl.a. att läraren inte får kränka eleven med hemläxor, tillsägelsen om mobiler och kepsar, fötter på bänken osv. Dessutom skall elever ha rätt att bestämma över innehållet på läxorna !!! Dessa föräldrar glömde bort att deras primära uppgift är att uppfostra sina barn och lärarens uppgift är att lära. Det vore inte dumt att (vissa) föräldrar samarbetar med skolan på ett normalt sätt som brukligt är i andra länder, där en lärare har respekt både från elever och deras föräldrar.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: