Turkiet: Kränkningar av kvinnors rättigheter utbredda och systematiska


av Uzay Bulut • 25 mars, 2019

  • ”Som världens främsta fängslare av journalister är det ingen överraskning att Turkiet har högst antal kvinnliga journalister bakom galler … de flesta är häktade på grund av anklagelser om statsfientlighet.” – Committee to Protect Journalists (CPJ).

  • Det nya lagförslaget, som väntas bli omröstat innan det lokala valet den 31 mars, syftar till att sänka den ålder vid vilken sexuella relationer med ett barn (under äktenskapliga premisser) anses vara ett brott från 15 år till 12. Om det blir godkänt så kommer cirka 10 000 män bli benådade som just nu avtjänar fängelsestraff för sexualbrott.
  • ”En sådan amnesti skulle skönmåla… och uppmuntra… illegala ‘äktenskap’ med barn… Det skulle också avskräcka offren från att söka sig till juridiska mekanismer och återinföra konceptet ‘äktenskap med våldtäktsmän’ i lagen.” – ”TCK (Turkish Penal Code) 103 Women’s Platform”, en paraplyorganisation för 157 kvinno- och HBTQ-grupper.

Internationella kvinnodagen inleddes i Istanbul med ett mord på en kvinna som begåtts av hennes pojkvän. Några timmar senare blev tusentals främst kvinnliga demonstranter som deltog i den ”17:e feministiska kvällsmarschen” attackerade med pepparsprej av kravallpolis som försökte skingra deltagarna i det årliga 8:e mars-evenemanget som infördes år 2003. I år hade dock den turkiska polisen förklarat marschen som ”ej auktoriserad” och stängt av alla gator som ledde till den aveny där den skulle äga rum. Det utbröt bråk mellan polisen och de kvinnor som kringgått barrikaderna.

Händelsen visar hur kvinnors mänskliga rättigheter blir kränkta i Turkiet, inte bara av regeringen, utan ofta av de egna familjemedlemmarna.

Läs vidare


3 responses to “Turkiet: Kränkningar av kvinnors rättigheter utbredda och systematiska

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: