Öppet brev till Eva Burman på SN. En insändare är inte ett genmäle


INSÄNDARE. Besöksstatistiken visar att Södermanlands Nyheter är en av bloggens allra trognaste besökare. Det gör det lämpligt att här publicera ett inlägg ställt till tidningens ansvarige utgivare och chefredaktör, Eva Burman, angående SN:s avsaknad av etisk kompass.

Bästa Eva Burman. Det är inte ett genmäle när den förfördelade har uttalat sig i en nyhetsartikel där tidningen kontrollerar innehåll och utformning. Ett genmäle är inte heller en insändare eller en rättelse där tidningen också bestämmer över upplägget.

Begäran om genmäle innebär att tidningen gjort fel eller att den som upplever sig förfördelad anser att tidningens misstag är så allvarliga att hen själv måste ta till orda.

Den publicist som hävdar något annat än vad som anges här ovan slirar på sanningen.

I diverse publiceringar kränker SN upphovsmannen till Petterssons blogg genom att med namn framställa honom som hatbloggare och drivande en av Sveriges största hatbloggar – utan att tidningen redovisar några belägg för sina allvarliga påståenden.

Det kan knappast kallas seriöst och är sannerligen ingen hedervärd journalistik som motiverar din och tidningens höga svansföring.

Tidningens allvarliga påståenden berättigar rimligen bloggens upphovsman till genmälesutrymme. Ett genmäle där den utpekade upphovsmannen får komma till tals med sin syn – utan att du och tidningen bestämmer över upplägget.

Det förvägrar du och tidningen upphovsmannen, tvärtemot all pressetik. Att upphovsmannen med egna ord får ge sin syn på SN:s publicerade anklagelser.

Det är en förvånande arrogans och nonchalans mot det publicistiska regelverket.

Du och SN har istället erbjudit upphovsmannen publicering av en insändare där tidningen kontrollerar upplägget och där publiceringen är avhängd av tidningen angivna förutsättningar, avseende exempelvis begränsning av antal tecken.

Vilket kan beskrivas som en form av censur av den utpekades rätt att få komma till tals.

Ditt och SN:s tydliga ointresse av vad som anges i det publicistiska regelverket förstärks av att den insändare, som ni försöker lura i läsarna ska betraktas som ett genmäle, publiceras först drygt en vecka efter grundpubliceringen.

Vilket sannolikt har till följd att SN:s kränkande påståenden om upphovsmannen till Petterssons blogg hunnit bli till en sanning hos tidningens läsare.

Gissningsvis enligt din och Södermanlands Nyheters förutbestämda agenda.

Ego lego

”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.” – FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19


5 responses to “Öppet brev till Eva Burman på SN. En insändare är inte ett genmäle

 • karlgunnareriksson

  SN har blivit klimatalarmisterna förlängda arm . Jag har skrivit ett X antal insändare i syfte att se mer vetenskapligt på gasen CO2 och historiska fakta om jordens tidigare uppvärmning ( sentida medeltid 900 – 1300 – talet e.Kristus ) . Dessa insändare refuseras/annulleras. I och med att mina insändare refuseras , så blev mitt motdrag att säga upp min digitala prenumeration . Tråkigt att vi klimatsansare inte får publicera våra insändare. Klimatologin är en viktig vetenskap och vetenskap sysslar med empiriska bevis och inte med konsensus. Det är fortfarande bara ett antagande att gasen CO2 har koppling till en viss ökning av jordens medeltemperatur. // Tege Tornvall har kommit ut med boken ” Blir det kallare nu ” . Den boken borde alla studera i det att bli botad från alarmisterna propaganda.

  Gilla

 • turrim

  När Eva Burman och hennes lydiga ”journalister” smyger in och läser och förfasar sig över Pettersson så tror jag inte att ni förstår hur vi andra förundrar oss över att en modern svensk tidning år 2019 kan och får bete sig helt i strid med pressetiska regler. Är inte etik och omdöme ett krav från ägaren och från staten för att få presstöd?

  Gilla

 • Opeter

  Robban ! Eller vem du nu är ? Lurar svag begåvade ????? Normala svenskar ? Kan du då förklara varför det behövs väktare på skolor , sjukhus och bibliotek ??? Varför inte förr ? Så danskarna som för statistik ljuger då eller ? Kan du förklara för mig varför mina polis polare har 90-95 % av deras utryckningar året runt som innebär att hantera invandrare ??? Vi får väl se iframtiden vilka som hade rätt ! Svag begåvade eller normala svenskar !!!!!

  Gilla

 • ossie

  Märks att PK pressen är på väg att försvinna. Dom blir mer och mer desperata stackarna. Journalisterna får väl langa hamburgare på McDonalds om dom ens duger till det.

  Gilla

 • Tore

  Hat tidningen sn får väl starta en egen blogg där dom kan hata mot allt som har med Sverige att göra.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: