Stäng

Mercator-projektion, den humanitära stormakten är liten

GEOGRAFI. Mercator-projektion är en kartprojektionsmetod som är vanligt förekommande, exempelvis på världskartor och sjökort. Den bevarar riktningar korrekt. Eftersom en kompasskurs mellan två punkter på kartor av detta slag bildar en rät linje (loxodrom), används de ofta för sjökort. Det är dock inte kortaste vägen. Kortaste vägen är en storcirkel.

En stor nackdel med Mercator-metoden är att ytorna avbildas rätt vid ekvatorn och sedan blir felen större desto närmare polerna man kommer.

-Pettersson tycker att de politiker som ligger bakom den humanitära stormakten ska titta lite på detta. Stormakten är liten, mycket mindre än många tror…

Brilliant Maps

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 reaktion på “Mercator-projektion, den humanitära stormakten är liten

  1. Allmänbildande bloggpost 🙂 Mercatorporjektionen är verkligen ett tvåeggad svärd. Det har gjorts många försök att göra ytriktiga projektioner av jordgloben, tyvärr nästan alltid med ibland groteska förvrängningar av vinklar och proportioner. En bra komporomiss när man ska avbilda en mindre del av jordytan är Lambertsprojektionen. Har inget med justitierådet Göran Lambertz att göra som hamnade i Quicksanden.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: