Mercator-projektion, den humanitära stormakten är liten


GEOGRAFI. Mercator-projektion är en kartprojektionsmetod som är vanligt förekommande, exempelvis på världskartor och sjökort. Den bevarar riktningar korrekt. Eftersom en kompasskurs mellan två punkter på kartor av detta slag bildar en rät linje (loxodrom), används de ofta för sjökort. Det är dock inte kortaste vägen. Kortaste vägen är en storcirkel.

En stor nackdel med Mercator-metoden är att ytorna avbildas rätt vid ekvatorn och sedan blir felen större desto närmare polerna man kommer.

-Pettersson tycker att de politiker som ligger bakom den humanitära stormakten ska titta lite på detta. Stormakten är liten, mycket mindre än många tror…

Brilliant Maps

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


One response to “Mercator-projektion, den humanitära stormakten är liten

  • Thorsten Schütte

    Allmänbildande bloggpost 🙂 Mercatorporjektionen är verkligen ett tvåeggad svärd. Det har gjorts många försök att göra ytriktiga projektioner av jordgloben, tyvärr nästan alltid med ibland groteska förvrängningar av vinklar och proportioner. En bra komporomiss när man ska avbilda en mindre del av jordytan är Lambertsprojektionen. Har inget med justitierådet Göran Lambertz att göra som hamnade i Quicksanden.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: