Selfie från yttre rymden

VETENSKAP. Den israeliska rymdfarkosten Beresheet har tagit en selfie 37.600 kilometer upp i rymden med jorden i bakgrunden och ett plakett med inskriptionen:

”Am Yisrael Chai
SMALL COUNTRY, BIG DREAMS”

Beresheet planeras landa på månen den 11 april. Beresheet blir då den första farkosten från den privata sektorn som landar på månen, och den första som inte kommer från någon av de tre stormakterna USA, Ryssland eller Kina.

Farkostens namn är hebreiska för ”i begynnelsen” och namnet på den första delen av judendomens Tora, motsvarande Första Moseboken i Bibeln. Beresheet har, förutom instrument att mäta magnetisk kraft med, även med sig en kapsel med bibeln, barnteckningar, israeliska melodier, minnen från en överlevare av förintelsen samt den israeliska flaggan.

Läs mer på NyTeknik.

11 thoughts on “Selfie från yttre rymden

  1. Om man ska vara lite ”stor på sig” så skulle man kunna skryta med att vi skulle ha kunnat vara en kärnvapennation för många, många år sedan likväl som vi säkert skulle kunna ha tekniken att även skicka en sond till månen.

  2. Heja Israel!!!!!
    Chapeau Israel 🙂
    Alla ni som klicka på tummen när , sätt är på tummen och håll fast den med slutmuskeln.

  3. Med kunskap och klokhet kan man komma långt tydligen. Bör inspirera de flesta med bra drömmar. Ett litet land med ca: 8,5 miljoner invånare skickar en farkost till månen. Imponerande.

      • Jaså och hur tänker du? Vilka vi menar du som inte behöver bevisa något? Tulipanaros tänker jag osökt på 🙂

      • Lennart Andersson…..

        Med alla de raketforskare vi ha importerad från Mellan Östern bör det väl vara en klackspark för Sverige att landa en farkost på månen är det så du menar?

KommenteraAvbryt svar