Pissrännorna

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. “Kommentarsfälten har elakt – men träffande – kommit att kallas för pissrännor”, skrev Södermanlands Nyheters dåvarande chefredaktör och ansvarige utgivare Göran Carstorp i SN den 6 september 2011. 

Carstorp menade att SN hade problem med rasistiska och ibland kränkande åsikter bland läsarkommentarerna i det han kallade “pissrännorna” och bestämde sig för att göra något åt problemet.

Det var fyra viktiga nyheter för debatt-trådarna på http://www.sn.se som infördes i februari 2011:

► Alla som vill kommentera artiklar på http://www.sn.se måste i fortsättningen registrera sig. Man får vara anonym utåt, men redaktionen vet alltid vem skribenten är.
► Vi skärpte våra etiska regler för debattinläggen. Alla kommentatorer måste förbinda sig att hålla sig till de reglerna. Den som bryter mot dem stängs av.
► Vi väljer numera vilka nyheter man kan debattera.
► Samtidigt gjorde vi det möjligt att diskutera nyheter dygnet runt, och införde efterhandsgranskning av inläggen. För detta anlitade vi ett externt företag, Interaktiv Säkerhet, som numera granskar alla inlägg.

Göran Carstorp sa sig vilja få bort den anonyma nätkulturens avarter med kränkningar och rasistiska slängar som vi alla vill slippa.

Tyvärr fungerade det inte så bra Göran Carstorp, Södermanlands Nyheter och många andra tidningar använde talet om rasism och kränkningar till censur av åsikter. Carstorp tyckte mycket illa om, liksom den nuvarande chefredaktören på SN, Sverigedemokrater och deras sympatisörers åsikter varför helt legitima, inte rasistiska eller kränkande kommentarer gallrades bort. Jag vet, jag var med och fick även tips inifrån redaktionen på SN.

Ett tag efter detta blev Södermanlands Nyheter, ett stort och fint Mediehus, för att satsa på läsardialogen. Diskussionen skulle spridas till nya medier, genom nya diskussionsformer och möten. Syftet var  att främja meningsutbytet mellan medborgare, föreningsliv, politiker och andra makthavare. Att fler och nya slags röster skulle höras var ambitionen. Dock gällde det inte invandringskritiska och oliktänkande.

Mediehuset SN lade som många andra medier ut yttrandefriheten på entreprenad till ett vinstdrivande företag Interaktiv Säkerhet i Norden AB och de skrev på sin hemsida…

”Internet och möjligheten till interaktivitet ger fantastiska möjligheter. Om man har kontroll. Bristande övervakning av användargenererat materiel kan vara ett hinder i affärsutveckligen och t.o.m. leda till juridiska problem. Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor ställer krav på att den ansvarige utgivaren har kontroll på innehållet på sajten.

Interaktiva tjänster kan innebära problem med t.ex. rasistiska inlägg, förtal, trakasserier, och upphovsrättsbrott. Det finns även en risk för barnpornografiska inlägg.

Interaktiv Säkerhet erbjuder kostnadseffektiva upplägg för bevakning av användargenererat materiel inom media, social media och kampanjer. Vi har konstant tillgänglighet, dygnet runt, året om.”

Den här kommentaren försvann på tio minuter från SN år 2012.

-Pettersson och många andra vet att detta missbrukas, inte bara rasistiska inlägg, förtal och trakasserier plockas bort bland kommentarer och insändare. Även många fullt legitima åsikter åker i papperskorgen därför att de innehåller ”fel” åsikter i den politiska debatten.

Nu när de många tidningar hindrar läsarna att framföra sina åsikter så kanske alternativmedia behövs för att “lätta på trycket”, fast jag raderar också en del kommentarer av olika skäl.

Tidigare på Petterssons som tycker yttrandefrihet på entreprenad är skrämmande. Vinstintressen har hand om det fria ordet.

Några andra företag som använde Interaktiv Säkerhet i Norden AB 

Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Dagens Industri, GP, TV4, Bonnier Tidskrifter, Bröllopstorget, Familjeliv, Libero, Mötesplatsen, Spraydate, Burger King, Försvarsmakten, Ibumetin, Lantmännen, SEAT, Volkswagen…

Detta om den pågående debatten mellan Petterssons, Stå upp för Sverige, Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter.

Det handlar om pengar, de etablerade medierna tappar upplagor och mycket värre, de tappar annonsintäkter. Pettersson var tidigare en annonsköpare på SN, inte stor men det hände att jag köpte en helsida, men när tidningen som påstår sig värna den fria debatten började kalla sina kunder pissrännor tog det slut…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Pissrännorna

 1. Interaktiv säkerhet IS är nog det företag som ger mest utdelning att infiltrera. Även företag i finans branschen använder IS. De modererar även aktieforum. Och de gör det väldigt märkligt genom att både agera och låta bli att agera på ett tämligen aktivistiskt sätt.
  bland börskommentarerna.

  Från början langade börsmäklarna in IS bara för att “man behövde någon” som höll lite ordning på forumen. Ungefär som när Percy Barnevik skrek att han ville ha in en “kvota” i styrelsen, dvs en kvinna.

  Interaktiv säkerhet (IS) skall man hålla koll på.

 2. “Lokaltidningens” historik när det gäller att tillåta en öppen och generös debatt. Då bl.a. på sin insändarsida. Har väl haft en hel del att önska i opartiskhet.

  Det kan man väl konstatera när man tittar i backspegeln. Har en känsla av att många av de journalister på tidningen, som då har passerat under åren, nog tyst kan nicka med i det påståendet.

  Fast som det är sagt tidigare. Det är tidningens ägare och ledning som väljer sina vägval och agendor. Tyvärr har väl inte de alltid varit till tidningens bästa eller framför allt läsarens bästa.

  • Skoglund, finns det nått inlägg som Pettersson gjort där du inte håller med?

   • “langmore,Joy,och troligen en massa andra trollnamn:
    Fanns det något som du inte slagit ned på Joy…..

   • Stenbock, jag är inte nån Joy, doch gillar jag att läsa Petterssons, och ibland vill jag kommentera. Är det nått fel med det? Att du trots att jag sagt att jag inte är nån Joy, så fortsätter du med Joyandet.
    När det gäller att hålla med så blir jag tveksam om man alltid håller med. Det är bra om man ibland kan ha olika inställningar.

   • Jaså,delar du enbart IP-adress med henne ?
    Vill du veta vad jag tror ? Jo att att du tillhör Trollskaran !

   • Stenbock, fel igen, jag kan omöjligt ha Joys ip adress. Men nu förstår jag att du verkligen tror det. Du gissar.
    Det spelar egentligen inte så stor roll men det är klart att jag inte gillar att förknippas med en annans åsikt.
    Och Troll på vilket sätt då, hur definierar du det.

 3. https://www.berliner-zeitung.de/image/32158794/2×1/940/470/9faca6ed27d897acb28220aa1ea25a12/tJ/annegret-kramp-karrenbauer.jpg
  Under denna rubrik passar ju det virr som Merkels efterträderska AKK (på bilden ovan från BZ)gjort,efter hennes karnevals-vits om bögar/flator.
  I Tyskland kallas dessa av de korrekta för “intersexuella”… 🙂
  Nu skämtade AKK över de toaletter som finns för dem,”som inte vet om de skall stå o. pinka,eller sitta” !
  Denna vits blev för skarp för prydda,och deras företrädare. I tysk press råder nu en omfrågan,hur/om deras läsare uppskattar vitsen,eller ej.

 4. ” Vi väljer numera vilka nyheter man kan debattera “?? Ja det gjorde man i det gamla Sovjet med. , och Svensk Media har många fler likheter om hur
  en diktaturstat fungerar.

 5. Två säkra kännetecken för hatsajter och rasistiska åsikter.

  Åsikterna skiljer sig från mina
  Inte tillräckligt vänsterblivna

 6. Där sprack fasaden igen!

  Om “alla människors lika värde” –
  så mycket är floskeln värd!

  Strax efter vår tideräknings början beskrevs vår nutid på följande sätt, jag saxar:

  “Vi kommer att vara själviska, penningkära, stortaliga, smädelystna, otacksamma, gudlösa, trolösa, tygellösa, omåttliga, besinningslösa, förblindade av högmod.”

  Inte utan precision måste jag säga!

 7. Rasist/Nazist orden har tappat sitt värde genom att de används i parti och minut som argument när riktiga argument saknas.
  Se bara på vad de kallar IS-terroristern i media, resenärer, lurade mm och tycka synd om mentaliteten.

 8. Vem vill bo granne med muhammedanska terrorister?
  Möta dem i trapphuset,
  Åka hiss med dem,
  Dela tvättstuga?

  • Inte Göran Carstorp i alla fall.
   Hans bostadsområde är lika etniskt vitt som hans redaktion.

  • Bilden ovan bekräftar definitionen av en muslim.
   Muslim är en sådan som tänder på svarta sopsäckar och bruna tält.

  • Bilden ovan bekräftar definitionen av en muslim.
   Muslim är en sådan som tänder på svarta sopsäckar och bruna tält.

 9. Vad får man inte säga på SVT?
  Den frågan ställer SVT självt via programmet ‘Svenska Nyheter’ och den som får svara på frågan är frågeställaren själv, dvs SVT!
  I vanlig ordning!

  Frågar ni mig så är svaret följande:
  Det som man inte får säga i Sverige idag vare sig på TV, Radio, tidningar, skolor eller andra offentliga sammanhang är att
  Islams grundare Muhammed var pedofil och muslimer är pedofildyrkare.

 10. När denne fine gentleman använder utryck så som ” pissrännor ” om svenska medborgare , då förstår man att denne filur är frustrerad. Han kokar säkert av hat vid insikten av att någon har möjlighet att offentligöra kritik mot frimureriets massiva kampanj att förgöra nationen , folket och alla våra förutvarande friheter. Att raseriet kokar inom denna varelse är helt klart. Dessa varelser är vana att tala endast till de sina , populasen , den stora allmänheten , 99 , 9 % , skall tiga still – och endast applådera folkmordet på sin egen folkstam.

Kommentera