Invandrare för ut miljoner i kontanter i resväskor

BROTTSLIGHET. En man greps i måndags vid incheckningen på Arlanda flygplats då han försökte föra ut miljontals kronor i kontanter. Mannen är misstänkt för näringspenningtvätt och i dag ska åklagare bestämma om mannen ska begäras häktad eller inte, rapporterar Sveriges Radio.

Kammaråklagare Ashraf Ahmed säger att detta bara är ett av flera liknande fall under den de senaste månaderna. – Swedbank har sedan i höstas spärrat ett flertal konton, företag som har sysslat med Hawala-systemet, eller överföringar. Det har resulterat i att företrädare för de här bolagen då har börjat åka fysiskt till olika länder för att överföra pengarna, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed.

Det är inte olagligt i sig att föra ut kontanter ur landet, men om summan överstiger 10.000 euro (105.000 kronor) måste man anmäla det till Tullverket. Och om man påträffas med en stor summa kontanter måste man för polisen kunna redovisa varifrån pengarna kommer och vart de är på väg.

Många somalier i Sverige skickar pengar till släktingar i hemlandet via det traditionella pengaöverföringssystemet Hawala eftersom det inte finns något ordentligt bankväsende i Somalia.

Systemet är lagligt och bolagen har tillstånd av Finansinspektionen men det har också förekommit att Hawala-bolag använts till exempelvis penningtvätt och terrorfinansiering.

– Vi pratar alltså om 50 till 100 miljoner kronor som har först ut ur Sverige på det här sättet, säger Ashraf Ahmed.

-Pettersson antar att 50 till 100 miljoner är vad man avslöjat under under ett år. Vilka totalsummer det förs ut ärligt och oärligt är det nog ingen som vet, men man kan räkna med att det inte är smulor utan rejäla räkmackor som flygs från det svenska välfärdssystemet till de somaliska klanerna.

År 2012 dömdes somaliern Mohamed Ali Diriye till fängelse i ett år och tre månader för att drygt 46 miljoner förts ut med hjälp av Hawala-systemet och somaliska föreningen. Herr Mohamed hade dock inga pengar så skattebetalarna fick så för advokatkostnaderna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Invandrare för ut miljoner i kontanter i resväskor

 1. Jag mår dåligt av sådant här. Det är väl ok om man jobbar och tjänar ihop pengarna på ett ärligt sätt och att då skicka till föräldrar, syskon odyl.

  Men Somalier är en av de grupper i landet som har högst andel som går på bidrag. I vissa stadsdelar upp mot 75 – 80%.
  Våra skattepengar ska gå till vård, omsorg rättsväsende, skola mm.
  Ulandshjälp det ska SIDA sköta.

 2. Såhär blir det när man kan lyfta socialbidrag med 25 olika ID. Man kan bli MILJONÄR med att låtsas vara flykting i Sverige. Sug på den..

 3. jaha
  nu vet vi var alla skattepengar mm tar vägen
  nåt mer vi inte (REDAN) har förstått?
  nu kanske regeringen också förstår
  eller skall det också ta ett par år till innan poletten ramlar in.

 4. Lämna pengarna direkt till Swedbank, så löser dom överföringen till vilken adress som helst, det går med vadsom, ett hönshus i Somalia kanske !?

  Kan vara så att Swedbank vill ha några kronor för ”jobbet”, men sen är det inga bekymmer.

  Nu när våra politiker äger värdepapper i Swedbank, så är detta ett säkert kort, då får Swedbank immunitet och amnesti !
  Det blir lite jobbigt i nån månad, sen är allt glömt och cirkusen fortsätter.

 5. Det finns många varianter för invandrade “entreprenörer” att skaffa pengar att skicka utomlands till sina mycket suspekta “projekt”.

  Förskolechef stal 20 miljoner kr
  Förskoleföretagen Bismilahi AB och Bismilahi Förskola AB
  En kvinnlig förskollärarchef i Tensta och Rinkeby misstänks ha stoppat nästan 20 miljoner skattepengar i egen ficka, och fört minst 14 miljoner skattepengar utomlands. På onsdagen åtalades fem personer för grovt skattebrott.(Publicerades 2 apr 2008)

  Läs mer på:

  https://unv.is/expressen.se/nyheter/forskolechef-stal-20-miljoner

  Fem års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott – så lyder tingsrättens dom mot den 40-årige ägaren till Bismilahis förskolor i Tensta och Rinkeby (Publicerad 26 maj, 2008)

  Läs mer på:

  https://unvis.it/svd.se/fem-ar-for-forskolechef

  Det här ärendet har några år på nacken men anskaffandet och utflödet av svenska skattepengar har sedan dess pågått hela tiden utan uppehåll på många varierande sätt.

  T ex Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) med generaldirektör Lena Nyberg (S) i spetsen har i åratal strösslat mångmiljonbidrag över bluffande muslimska föreningar visade en granskning frilansskribenten Sofie Löwenmark och Timbros nättidskrift ”Smedjan” presenterade i maj 2017.

 6. Är inte en häktning kränkande, en klapp på huvudet med orden aja baja så får man inte göra räcker väl ?
  Denna person med välfylld resväska är förmodligen bara missförstådd.

 7. De generösa SOCIALBIDRAGEN från SOCIALDEMOKRATERNA går till klanernas skattkistor i Somalia! Sossarna har dessutom öppnat både Arbetsförmedling och socialkontor i Somalias huvudstad Mogadishu! Ja, jävlar vi badar i skit i Sverige…vårt eget folk satt på undantag, som 82% röstar får 100% ligga!

Kommentera