”Att dra in medborgarskap är en värdelös åtgärd”


ISLAM. Allt fler partier öppnar nu för en lagändring som skulle göra det möjligt för Sverige att dra in medborgarskap för människor som anslutit sig till IS. Det är ett uppseendeväckande förslag i en brännande fråga men är värdelöst när det gäller de IS-svenskar som sitter fast i Syrien och Irak, skriver Aftonbladets Oisín Cantwell i en analys. Detta eftersom det krävs en grundlagsändring för att lagen ska bli verklighet.

Oisín Cantwell tycker förslag om indragna medborgarskap är värdelösa, men han jobbar på Aftonbladet.

 

”När lagen väl träder i kraft, tidigast 2022, lär de terrorister som vill komma hem troligen redan ha återvänt för länge sedan.”

-Pettersson säger att även om herr Cantwell har rätt, vilket han har delvis, så är det inget värdelöst förslag. Desto för lagarna ändras ju bättre, år 2022 och 2023 har knappast de som döms för krigsbrott kommit ut och då kan man plocka medborgarskapet av dem.

Flera statliga utredningar har föreslaget möjligheten att dra in medborgarskap.

 • En statlig utredning från 2006, tillsatt av dåvarande S-regering efter några uppmärksammade fall av mutor vid Migrationsverket, ägnade sig uteslutande åt frågan om omprövning av medborgarskap. Utredningen föreslog en grundlagsändring som skulle göra det möjligt att återkalla medborgarskap när en person fått det genom att lämna felaktiga uppgifter.
 • Även medborgarskapsutredningen 2013, har föreslagit möjligheten att dra in medborgarskap.

Hade politikerna börjat arbeta hade nya lagar varit på plats nu.

Men det finns andra möjligheter redan nu att dra in medborgarskap. Internationella konventioner om medborgarskap, som Sverige skrivit under, medger återkallelse i två specifika situationer.

 1. Dels om någon fått sitt medborgarskap genom att lämna felaktiga uppgifter.
 2. Dels om en person har tagit värvning i annan stats tjänst eller begått allvarliga brott mot staten. I det senare fallet gäller ett ovillkorligt krav på att ett återkallat medborgarskap inte får leda till statslöshet.

Tyskland, Danmark och snart även Norge medger återkallelse vid både felaktiga uppgifter och allvarliga brott mot staten. Finland tillåter det vid felaktiga uppgifter

Storbritannien har plockat medborgarskapet av 120 personer.

-Pettersson säger att ett medborgarskap ska inte delas ut lättvindigt, den som får det ska vara med och ta ansvar för vårt samhälle men det ska vara glasklart vilka krav och förväntningar som gäller. Medborgarskapet ska bidra till sammanhållningen och vill man inte vara med i gemenskapen ska man ta konsekvenserna av detta, sedan får Cantwell säga att det är värdelöst om han vill…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “”Att dra in medborgarskap är en värdelös åtgärd”

 • Peter Skoglund

  Om Cantwell tycker detta är värdelöst. Så är det i högsta grad angeläget att genomföra.

  Att tänka före och förebygga för rikets bästa och säkerhet kan aldrig vara värdelöst. Bara oansvariga sossar, kan se saken på det sättet.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Rädda barnen och andra vänstervridna s.k organisationer för mänskliga och barns rättigheter gråter nu och oroar sig över IS-mördarnas barn som de inte helt förvånande anser att Sverige är skyldig att vurma för och ta hem till paradiset och då samtidigt deras föräldrar som man inte som de säger enligt internationella lagar hit och dit inte får separera från sina barn !
  Ännu ett sätt att ta hem mördare till Sverige.

  Gilla

 • Kattsand

  Bättre sent än aldrig….men vissa verkar vara notoriskt emot att vara förutseende.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Cantwell som påstår att han är journalist – varför synade han aldrig genom åren Morgan Johansson (S) och Maria Ferm (MP) som arbetade med att försena proceduren att kunna ta ifrån medborgarskap – sju partier arbetade också på att det inte skulle bli möjligt.

  Varför berättade han inte vilka som fått medborgarskap?

  Varför ville han inte förmedla information till allmänheten om vad som pågick?

  Gilla

 • angelicaplacet

  Tänk så många nya medborgarcermonier som hållits i kommuner runt om i Sverige som man läst om.

  Gilla

 • Tony

  behövs det en grundlagsändring även för att skicka Ojsan Cantarell dit(enkel resa)?

  Gilla

 • Inte islamist, men...

  Den här Oisín Cantwell (är det nå irländskt?), fick ta en paus när #metoo var som mest på tapeten. Han har enligt uppgift uttryckt sig väldigt kvinnoförnedrande, bl.a. med insinuationer på analsex…

  Han klarade sig till skillnad mot hans kollega Fredrik Virtanen som blev som kul var, lynchad av hela svenska folket.

  Men glöm aldrig ”Anal-Cantwell”…

  Gilla

 • Avmaskad

  Med indraget medborgarskap kan personen komma som flykting med ny identitet. Vi har noll koll.

  Gilla

 • Danne

  Analys???!

  Gilla

 • ossie

  Denne idiot Oswald Cantarell som satt i frysboxen efter Me Too har ju tagits till nåder igen. Ja så många stolpskott som den slaskblaska har så passar väl in i gänget. Läste just att Anders Lindbergs lärjunge Jonna Sima konstaterar att Trump är rökt inför nästa val. Har för mig att han var det även inför valet 2016. Lovar gott för Trump inför valet 2020.

  Gilla

 • Gringo

  Konstigt att en sådan lag ska ta så lång tid att införa, när ”gymnasielagen” gick hur snabbt som helst att införa. Politikerna har ju haft ca 5-7 år på sig att göra något åt detta, så de kommer ju inte som en blixt från klar himmel direkt.

  Gilla

 • Suzie

  Svenskt medborgarskap har delats ut till grovt kriminella från shithole countries. Det finns ingen politisk vilja att överhuvudtaget skärpa lagstiftningen för is monstren,här är svängdörrar med all inclusive as usual.Indragna medborgarskap för is monstren kommer inte ske med nuvarande svenskfientliga socialistjuntan vid makten.Det vi ser är en allt större tillströmning av världens värsta förbrytare i alla kategorier och Löfvenjuntan och msm vill ha det så,annars hade de ändrat lagarna snabbt som tusan som de gör när det passar deras landsomstörtande agenda,som tex den sk afghanamnestin, där närmare 12 000 okända id lösa vuxna afghaner som låtsas vara barn varav tusentals är grovt kriminella,går på tunga droger / bara är lycksökare och desertörer får sk amnesti i Sverige, det är så sinnessjukt så man blir rädd.Den finske professorn Paul Lillrank sa angående dessa afghaner att de är ju en ockupationsmakt,hur kan Sveriges regering och folket tillåta detta, det skulle aldrig gå i Finland.
  Jag är rädd att Sverige har blivit en sopstation för all världens farligaste förbrytare/terrorister/ gravt psykiskt sjuka från hela världen och snart slås fällan igen,och miljontals svenskar och invandrare blir instägda med djävulens värsta avarter.Inom en snar framtid kommer våra grannländer stänga sina gränser mot Sverige och det behöver man inte vara någon Einstein för att räkna ut.
  ”Dem gudarna vill förgöra gör de först galna” Det var den konservative brittiske politikern Enoch Powell som uttalade dessa ord.

  Julia Caesar har gjort ett mycket träffande tillägg till Enoch Powells uttalande; ”“De som gudarna vill förgöra bör först göra journalisterna galna. Sedan följer resten av befolkningen efter.”
  Och detta stämmer kusligt väl in på svenska folket…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: