Myten om den åldrande befolkningen

Från nationalekonomen Tino Sanandajis Facebook 

SVT:s satirprogram har fått kritik för att upprepa myten att Sverige behöver hög invandring pga. åldrande befolkning. De försvar sig med inkorrekta resonemang, och eftersom många lätt blir förvirrade av demografi ska jag försöka förklara varför det var vilseledande.

 

Utan invandring blir det som om vi idag har 53 pizzor att dela på hundra personer, och i framtiden har 50 pizzor att dela på hundra personer, jag tror vi klarar det. 

Åldrande befolkning är ingen katastrof som ruinerar välfärden utan en hanterbar kostnad som sker gradvis och är inräknad i förväg. Kontinuerliga beräkningar som Konjunkturinstitutets Hållbarhetsrapport fram till år 2100 visar att välfärdsstaten är hållbart med relativ balanserade finanser *trots* att befolkningen blir äldre.

Det är lätt att se varför genom att titta på andel i åldrar 20 till 64 i SCBs framskridningar. Det beräknas totalt sjunka från dagens 57 procent till 53 procent år 2100, och 53 till 50 procent bland inrikes födda. Det är således små förändringar, samtidigt som fler äldre jobbar och vi väntar ha en teknologisk produktivitetstillväxt på någon dryg procent per år.

Att befolkningen riskerar att ta slut, eller att länder ”behöver” en viss antal människor eller att äldrevården inte kommer att ha personal som kan sköta om äldre utan invandring är dumheter som upprepas i syfte att vilseleda.

Det är kanske lättare om jag förklarar det i termer SVT förstår: Det är som om vi idag har 53 pizzor att dela på hundra personer, och vi i framtiden har 50 pizzor att dela på hundra personer, men det är växande science-fiction pizzor som på Back to the Future 2. Fattar ni nu? Var inte rädda, och håll er till komedi tills ni lärt er ekonomi.

Alla som försöker utmåla våra äldre som hot och bevis på att vi måste ha invandring, drastiskt skära välfärden eller ytterligare skära pensioner sprider falsk skrämselpropaganda.

Tino Sanandaji

-Pettersson menar att den åldrande svenska befolkningen inte är några problem. Farligt för välfärden och landet blir det när dagens och gårdagens asylinvandrare kräver del av den välfärd många av dem inte varit med och byggt upp. Det kommer att kosta många pizzor…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Myten om den åldrande befolkningen

 1. Importen av muslimer kan Sverige inte stoppa
  så länge kontraktet, som socialdemokraterna
  skrev med Muslimska Brödraskapet 1999
  gäller!

  Där lovade ju S att bidra till att muslimer
  skulle få tillträde till betydande postioner i
  Svenska samhället, inklusive regeringen.
  S skulle också bidra till att islamisera Sverige.

  =>Största landsförräderiet mot Sverige
  i modern tid!

  Var du en av dem som inte röstade på SD så
  får du skylla dig själv!
  Den här gamla gubben hinner nog dö innan
  helvetet bryter ut i Sverige.

  Just nu är det bara förberedelser och träning
  som invällarna ägnar sig åt.
  (T.ex rån, mord och våldtäkter)
  Ha fin framtid!
  Du gör ju ändå inget åt det!

 2. Allt från SVT är lögn å båg, en lögnmaskin med enda avsikt att tuta i folk att det är bra med gruppvåldtäkter.
  Om mångkultur och massinvandring vore av godo så skulle inte SVT behöva ljuga och mörka.

 3. Ofattbart att stor del av svenska folket fortfarande tiger ihjäl, blundar för den gigantiska elefanten som slukar alla resurser och upptar allt större utrymme på svenska folkets bekostnad.Svenskarna är världsledande på att vara självmordsbenägna då de låter sig skrämmas till tystnad, villigt och glatt betalar för sin egen och sin avkommas undergång genom att välkomna lyxmigranter och all världens bedragare och grovt kriminella från shithole countries ,men nåde den landsman som är sjuk och handikappad och inte är fullt arbetsför/ inget anpassat arbete finns för denne och ingen rehabilitering finns pga brist på pengar,då spyr man galla och misstänksamhet över den stackaren och man fäller ohämmat elaka kommentarer och ställer fräcka nedsättande frågor till den olyckligt
  drabbade.Systemmedia och ondsinta politiker har verkligen lyckats med den massiva hjärntvätten av svenska folket, de älskar sitt slavok och trälande för socialiststaten, i brist på riktig frihet nöjer de sig med allehanda sexuella utsvävningar ohämmat.Galenskaper utan gränser i det stora Gökboet Sverige.

 4. Hela propagandan går ut på att det är den offentliga sektorn som behöver mer folk i synnerhet då sjukvården för att fylla på efter pensionsavgångar och ökat behov i takt med befolkningstillväxten. Dessutom ska lönerna höjas för alla offentliganställda extra mycket till poliser, sjukvårdsanställda och lärare.
  Frågan är var finns de som betalar? Eller var ska pengarna komma ifrån?

 5. Den stora lögnen och för där är sjuka politiker som säger så tror den blåögde svenken på det

  • Inte svårt att vara politiker i Sverige med en öppenhjärtlig blåögd konflikträdd Mello och shoppingtokig befolkning som alltid förväntar sig att någon annan alltid ska fixa saker och ting !

 6. Och PK- gänget som alltid hävdat att de är så smarta och välutbildade. Vill hävda att det är precis raka motsatsen. En stor skock fårskallar är vad det är.

 7. Hur är det med aborterna numera?
  Omkring 25% av, eh, barnen aborterades förr;
  på 90-talet och så.
  Jag brukade följa statistiken då.
  Nu kan jag inte hitta den.
  Men som sagt – hur många aborteras numera?

 8. Om det nu är så att invandrarna behövs så väldigt för att arbeta inom vården, varför är större delen av folket i invandrarområdet Rosengård arbetslösa och lever på bidrag. Det anser jag är en större belastning än åldringsvården. Och alla de här afganska ”barnen”, tror knappast de tänker sej att vårda svenska gamlingar. Dessutom bli alla invandrare själva gamla och behöver vård. Och så tror jag att många svenska ungdomar i framtiden kommer att lämna Sverige p g a kriminalitet våldtäkter och annat som förpestar det svenska samhället. Och vilka svenskar vill föda barn till ett kriminellt och islamiserat samhälle?
  Dessutom är det så att många svenska pensionärer inte heller trivs här särskilt bra och flyttar till Spanien och använder sin pension där och får sin vård där, och där vården dessutom är bättre.

 9. Sant, genom dagens teknik finns det stora möjligheter att lösa dessa problem. Man måste ha klart för sig att genom den sk 1990-talskrisen, som var medvetet skapad, tvingades sverige att slakta familjepolitiken vilket ledde till färre födda SVENSKAR, som nu annars skulle ha varit ute i arbetslivet. Detta använder nu samma globalister som förevändning för massinvandringen, som de planerat. Man skapar alltså sina egna förevändningar för att genomföra det planerade folkutbytet!
  Folk som bara tar det av SR, SVT och andra regimmedier och regimtrogna medier förstår tyvärr oftast inte detta. Sådan ondska finns heller inte på kartan i de godtrogna SVENSKARNAS sinne!

 10. Är det inte så att vänsterfeministerna har blivit så gamla och fula att de måste ha lite afganskat lammkött på sin pizza?
  Inga svenska gubbar står ut med vänsterfeministerna längre.

  • Det är bara invandrare som nyttjar Svenska tjejer, för dom har tröttnat på att dejta sopsäckar i hemlandet och nu vill dom ha de Svenska lammköttet som inte begriper att dom blir utnyttjade av de inkommande analfabeterna ( Dumma Svenska blondiner) finns det gott om.

Kommentera