Satsning på asylinvandrare blev katastrof i Vilhelmina – också


INVANDRING. Vilhelmina kommun har det tungt ekonomiskt. Underskottet för 2018 är historiskt stort och för att rädda situationen har kommunen nu infört köpstopp, rapporterar Sveriges Radio.

Köpstopp och stora besparingar är att vänta i kommunen som för två år sedan sa att man gick med stort överskott tack vare flyktingmottagningen. Under 2016 gick Vilhelmina bra. Till medierna rapporterades att överskottet på hela 40 miljoner kronor till stor del kom från flyktingmottagandet. Nu fanns möjligheter till nya investeringar.

– Vi har tagit emot flyktingarna på ett bra sätt. Det här är något som vi kan vara väldigt stolta över, sa kommunalrådet Åke Nilsson (S) i början på 2017.

Två år senare är kommunen i djup ekonomisk kris. Underskottet för 2018 är historiskt stort och innevarande år fortsätter försämringen av kommunens ekonomi. För att rädda situationen har kommunen infört köpstopp. Löner till kommunanställda kommer dock att utbetalas, uppger ekonomichefen.

Kostnaderna för utbildningsnämnden har överskridit budget med nästan 30 miljoner kronor och socialnämnden överskrider med 10 miljoner kronor. ”Samtidigt som intäkterna minskar så ökar behovet av välfärd, denna kombination är inte förenlig med varandra”, skriver kommunen i delårsrapport.

-Pettersson noterar att Sveriges Radio och andra inte med ett ord nämner kostnaderna för kompetensregnet och pensionsräddarna.

Hur ska det gå när det om några år inte går att mjölka rika kommuner som Danderyd?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


37 responses to “Satsning på asylinvandrare blev katastrof i Vilhelmina – också

 • Carl ekström

  Låt. Kommunen klara. sig själv
  DET ÄR EN UTMANING SOM LÖFVEN SÄGER.
  SLUTA GNÄLL GÖR NÅGOT.
  Det är därför ni sitter i klommunstyrelsen om ni. inte fattat det .

  Gilla

 • Lagro

  Det som kallas för asylinvandring är en röstimport, som kommer att kosta enorma summor, men det bryr sig inte politikerna om, det som är viktigt för dem är makten.

  Finansieringen av den här röstimporten sker nu med en fallande krona, som faller mot alla valutor, på ett år har kronan fallit 20-25% mot vissa valutor och det här är bara början.

  Sverige går samma väg som Mugabe gjorde i Zimbabwe han såg till att de som var ett hot mot regimen försvann, som gjorde att ekonomin kollapsade.
  Allendes Chile kollapsade ekonomin därför makten skulle behållas med kostsamma reformer och socialiseringar.

  Att kommunen i Wilhelmina har åkt på en baksmälla är positivt på det viset att de måste lära sig att göra en konsekvent analys, när de accepterade den här röstimporten, och trodde väl den skulle bli lönsam, som den aldrig kommer att bli.
  Kommunen måste planera in för kraftigt ökande nedskärningar i framtiden, finns ingen annan väg att lösa problemet.

  Gilla

  • Lagro

   Det som kännetecknade Mugabes Zimbabwe och Allendes Chile var en kraftigt fallande valuta som kostade enorma pengar för att behålla makten.

   Samma sak med Sverige nu det blir en kraftig fallande valuta, devalvering för att finansiera röstimporten, men det är ingen lösning, alla importvaror blir dyrare med inflation som följd.

   Gilla

   • Lagro

    Socialdemokraterna hade 37.3 % av rösterna valet 2018 och V 10,9% en socialistisk kommun, som följer partiets linje att ta in röster genom röstimport, men sedan blir det konsekvenser med en sådan politik, som kommunen inte tycks ha förstådd..

    De kanske var så naiva att de trodde det blir skatteintäkter genom röstimporten.
    Om de är dumma i kommunen men de får inte vara hur dumma som helst, det måste finnas gränser.

    De borde förstått att den här röstimporten endast skapar utgifter i slutändan, som gäller för alla kommuner.

    Alla kommuner kommer att bli tvungna att skära ned på välfärden i kommunerna, det kommer inte finnas skatteintäkter för utgifterna som ökar hela tiden.

    Nu devalveras kronan genom att den sjunker varje dag mot andra valutor, men det är en mycket kortsiktig lösning.
    Det kommer prisökningar som ex. olja, bensin energi m.m.

    Gilla

   • Lagro

    Vilhelmina har kommunalskatt på 34.75% som är väldigt högt, att höja den är inte realistiskt, utan det blir nedskärningar som är alternativet.

    Folket i Vilhelmina borde inse ”som man bäddar får man ligga”, de borde inse det måste vara realistiska personer i en kommun och inte drömmare.

    Gilla

 • fattig lappen

  Att invandringen om inte den går bra så skall väl inte kommun erna stå för notan. Hur kunde det fungera på 60-70 talet.Och inte nu .jag har jobbat med många som kom hit av skydds skäl . Från tex chile vietnam och andra länder. Har aldrig hört att det var problem då. Vad har hänt?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Lapparnas” nya umgänge, kostar tydligen pengar.

  Gilla

 • Björn

  Det är ju märkligt att kommunpolitiker inte verkar kunna tänka längre än näsan räcker. Men det kan de säkert. Problemet är feghet. Hur många kommuner protesterade och vägrade egentligen att ta emot dessa invandrare som staten tvingade på kommunerna.

  En del kommuner löste problemet genom att ”köpa” in boende i andra kommuner och låta mantalsskriva dessa invandrare där.

  Och varför protesterar inte fler av oss skattebetalare. De som gör det är alldeles för få. Nej vi är nog lika fega som alla de kommunalråd som har tagit emot allt för mycket invandrare trots att de insett vad det kommer att leda till. Politiskt korrekta eller ej.
  Vi fortsätter att betala våra skatter och knyter nävarna i byxorna samtidigt som vi ser samhällsservicen urlakas allt mer-

  Gilla

 • ericr45

  Kommunen får väl ta ett snack med IQ-monstret Anders Lindberg på AB.
  Han tyckte ju att vi ska inte klaga över kostnaderna för invandringen.
  Den kostar inget, det är ju Staten som betalar!

  Gilla

 • Kurt

  Jaja så är det de ända som ha berikats är berikarna=Blattarna, kolla de bilar dom körsom bidragstagare med 0 kronor inkomst, man kan ju undra va dessa pengar kommer ifrån. Som vanlig Svenne om du vill få bidrag vänts du upp och när och bli skakad. Kontoutdrag för flera månader tillbaks i tiden måste lämnas in. Bilregister kollas mm. Man anmodas att låna utav bekanta eller familjen. Ha du en bil skall den säljas. Och helvete om din partner inte jobba eller är inskriven på A.förmedlingen. Det gå inte att säja min religion tillåter inte det. Allas lika värde visa bara att det finns de som ha lite mera värde än de andras.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Visst är det pinsamt att se hur dagens politiker ställer till det.
  Det är helt otroligt för en så liten socken att gå back över 40 miljoner.
  Som jag förstår så styr Centern och Socialdemokraterna socknen.

  Socken fick sitt namn av Gustav IV gemål år 1804.

  Gilla

 • Danne

  Invandrarna som kommer hit kommer aldrig att bli lönsamma, inte de efterföljande generationerna heller. De lyckas inte ens dra ihop pengar så det täcker deras behov från samhället. Det gäller så klart dem som arbetar, resten är förstås en ännu sämre affär.

  Men det kanske radarparet lööf-björklund kan förklara vitsen med, hitintills har de bara skapat oreda och en brist på trovärdig politik. Det måste bli slut på sjuklöverns politik, den skapar enbart större krav på dem som arbetar. De som arbetat hela sitt liv får se sin egen pension förbrukas innan de ens tagit ut den.

  Men de som kommit hit kan ju alltid resa hem och leva på det de smugglat hem. Där lever de billigt och i trygghet trots att de flydde därifrån, oklart varför.

  Gilla

 • Kalabetalaren

  Som vanligt slogs det på stora trumman av ”oberoende” SVT om hur fin massinvandringen och ockupationen av vårt land är, när engångsersättningar gav Vilhelmina ett tillfälligt tillskott i kassan!

  Men nu var det helt tyst om denna när det visar sig att den kostar på!

  Gilla

 • Ture

  Hur var det nu, var det inte massinvandringen till Sverige som var så berikande? 😉😁

  Gilla

 • stefan a.

  De har väl gjort som många andra kommuner, viftat öppet med bidragen från staten men gömt undan kostnaderna i budgeten …..

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Var och när har någonsin satsningar pensionsräddare varit lyckad ?
  Aldrig och kommer aldrig att bli.
  Nu presenteras namn på efträdare till avgående Tamburmajor Björklund och när man hör och veta vilka det är så kan det nog bara gå på ett sätt med L nämligen rakt utför.
  Namn som figurerar är bland annat Erik Ullenhag, Birgitta Olsson, Cecilia Malmström, Johan Pehrson och Mats Persson.
  Vilket pajasgäng !!!!!!!!!

  Gilla

 • SVENSK

  Säg, var någonstans har det medfört annat än kostnader, kriminalitet och katastrof!?

  Gilla

 • valentin

  Stackars denna vilda och vackra kommun, tyvärr har sossarna styrt mot undergången

  Gilla

 • Argus

  Hmm… De är väl inte kristna?:

  Nu har jag passerat Vilhelmina, fast jag inget minne har av det. Kanske därför att ”1804 fick Volgsjö namnet Vilhelmina efter drottning Fredrika Dorotea Vilhelmina, Gustav IV Adolfs gemål”?

  Gilla

 • Bobby

  MEN Vilhelmina har massor med MÅNGFALD!

  Gilla

 • Nils Dacke

  Ungefär som att kissa på sig, varmt och skönt i början, sen blir det kallt, blött och eländigt. Nu kommer migrationsnotan att sprida sig över landet med mer och större problem, men vi har i alla fall tagit ansvar enligt Löfven. Handhjärtan på det.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Men Sverige är ju enligt bland annat Fridolin språkröret för det där lilla partiet MP ett av världens absolut rikaste länder, så varför oroa sig för en förmodligen astronomiskt dyr nota i framtiden för minst fyra årtionden av okontrollerad massinvandring och som efter JÖK bara fortsätter ?

   Gilla

 • Billy Boy

  Magdalena Andersson såg ljust på den svenska ekonomin 2016-08-26 då hon sa:

  ”De (= ”flyktingarna”), som kom i hösten 2015 är ju bara en liten kostnadspuckel, men eftersom regeringen har lagt om politiken har kostnaderna i jämförelse med i våras (2016) minskat med 100 miljarder kr.

  Men det ska tilläggas att det inte var ekonomiska orsaker som gjorde att vi la om politiken, utan det var rent praktiskt väldigt svårt att skaffa tak över huvudet för så många människor” (Publicerat 26 augusti 2016)

  Läs mer på:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/magdalena-andersson-ser-ljust-pa-den-svenska-ekonomin

  Nu år 2019 har ”den lilla puckeln” från 2015 års massinvandring på rekordnivå hunnit vältras över från statsbudgeten till kommunernas och regionernas budgetar ute i hela landet. Så nu får de alla njuta av sina beskärda delar av 2015 / 2016 års ”lilla puckel”.

  Och inte en enda liten värdefull puckel (se bilden nedan) har de anländande MENA-iterna orkat få med sig hit som ekonomiskt tillskott att förstärka kommunernas och regionernas allt magrare budgetar med.

  Gilla

 • ossie

  Tror fasen det när staten har betalat i 2 år sen är det kommunens sak att försörja dessa parasiter. Trodde dessa korkade politiker att alla invandrare skulle flytta ??

  Gilla

 • Hanna Göransson

  Stackars Kristina från Vilhelmina.

  Gilla

 • ÄNTLIGEN utflyttad från SveriHELL

  Hahahahaha!!!

  Gilla

 • Oman

  Vad bra det går för Vilhelmina och alla nya människor. Det är ju bara pengar ju. Kulturberikningen är ovärderlig. Låg IQ är roligt.

  Gilla

 • Stenbock

  Ja Orientens juveler är dyra!!
  Har de nu även upptäckt uppe i Lappmarken…..

  Gilla

 • Carl ekström

  Smarta individer !
  Sossar i ett nötskal.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: