SN tror sig ha mandat att företräda folket


INSÄNDARE. Vi har som prenumeranter på Södermanlands Nyheter fått en uppmuntrande hälsning från Eva Burman, nytillträdd  chefredaktör och ansvarig utgivare för Sörmland Medias samtliga tre titlar: Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren. Så här inleder hon i mejlet: Din lokaltidning är en av fundamenten i vårt demokratiska och öppna samhälle. Genom att du prenumererar på SN värnar du demokratin och tillsammans gör vi skillnad”. 

Det är vackra ord det. Men just inte mer än så – vackra ord. Det är nog ingen vågad gissning att gemene man och kvinna sedan länge insett att SN, tillsammans med landets övriga massmedia, utgör en central del av etablissemanget. Det etablissemang som kontrollerar nyhetsförmedlingen och samhällsdebatten och i övrigt lägger locket på. Det ska till en drömmande chefredaktör för att lättsamt kalla den omtvistliga ordningen för att värna demokratin! Andra skulle nog likna massmedias unika och uppenbara maktställning vid det motsatta – despotism.
 
Vidare skriver Eva Burman i sitt mejl till prenumeranterna: ”. . .  vi kommer att fortsätta vara dina ögon och öron i maktens korridorer, vi kommer fortsätta vara din röst”.
 
Jo, man tackar, ja. Tydligare kan det inte framställas – etablissemangets högmod. Vad får Eva Burman och SN att med självklarhet tro att man skulle ha ett mandat att företräda folket? Chefredaktör Burman borde istället fundera på den demokrati hon säger sig vårda om samtidigt som samhällsdebattörer som gärna och hellre företräder sig själva förklaras persona non grata av tidningen och regelbundet får sina insändarbidrag kastade i chefredaktören och insändarredaktörens rymliga papperskorgar. Om detta vittnar ack så många. Alltför många. 
 
Avslutningsvis förklarar Eva Burman i sitt mejl: ”Min förhoppning är att samarbete med tidningskoncernen NTM ska ge dig en bättre tidning – vårt fokus kommer att ligga på det som är viktigast för dig, den lokala journalistiken”.
 
Detta förklarar den nytillträdde chefredaktören dagarna efter att hon låtit offentliggöra att ett 60-tal tjänster ska bort på Sörmlands Media! Hur kan den uppseendeväckande minskningen av personal leda till en bättre tidning och bättre lokal journalistik? Hur får chefredaktör Burman ihop formeln med ytterligare  TT-texter och regionalt material och färre redaktionsmedlemmar på EK, SN och KK med läsarnas önskningar om en mer engagerande och läsvärd lokaltidning? Du behöver inte vara professor inom matematik för att kunna svaret: den ekvationen går inte ihop. Och har aldrig gjort.
 
Den enda framkomliga vägen för en prenumererad lokaltidnings överlevnad i Nyköping, och en sådan behövs, är istället en kapitalstark ägare med intresse av lokalsamhället, en egen ansvarig utgivare och chefredaktör samt en lokaltidning med självbestämmanderätt över innehållet. Som det är nu förvandlas SN mer och mer till en regionaltidning vilket tveklöst får till konsekvens att färre och färre läsare är villiga att betala för den ointressanta produkten. Hur demokratiskt signifikant än chefredaktör Eva Burman tycker SN är.
Ego lego
***
-Pettersson vill till denna utmärkta insändare om demokratin och debattklimat tillägga detta: nedanstående insändare har jag skickat till Södermanlands Nyheter två gånger. Den första i november 2014 och den andra i januari 2019. Ingen gång har SN tagit in den. SN:s redaktion är tydligen inte intresserad av dessa frågor.

Det finns i grunden bara en enda fråga

Det finns i grunden bara en stor fråga: migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, pensionerna, brottsligheten, allt!

När ska politiker, journalister och väljare fatta det? Invandringen måste begränsas, vi måste börja skicka hem folk, annars är vi snart som ett av länderna i arabvärlden och hur det ser ut där har vi facit på.

Politiken är oerhört cynisk. Människor som flitigt jobbat och betalat skatt hela sitt liv ser att välfärdssystemen urholkas, de välfärdssystem som medborgarna har räknat med ska finnas på ålderns höst i form av pensionssystem, sjukvård och äldreomsorg, välfärd som motiverat den höga skattesatsen på deras lön.

Politikerna har lurat Sveriges skattebetalare, genom att i decennier ha beskattat folket med utfästelser om ett samhälle som skyddar och vårdar folket.

Har vi klart för oss vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun? Vet man vad som behövs i infrastruktur som telekommunikationer, färskvatten, avlopp, vägar, kraftverk, värmeverk, livsmedelsproduktion i ett land som redan importerar 50 % av maten osv.

Bara ökat elbehov för människorna som kommit den senast mandatperioden lär betyda en och annan kärnkraftsreaktor.

Är det planerat för 100-tals nya vårdcentraler och 100-tals nya skolor, fyrtio nya polisstationer, flera nya tingsrätter, ett dussin nya sjukhus och 200.000 nya bostäder de kommande fyra åren?

Det kommer inte att hjälpa med öppna hjärtan, moral eller pengar?

Vad återstår då? Att minska invandringen verkar totalt omöjligt. Så vilken samhällsservice ska vi dra in på? Barnfamiljerna eller pensionärerna? Förlossningsvården eller barnomsorgen? Pensionerna, hemtjänsten, skolan, vården?

Tommy Pettersson


16 responses to “SN tror sig ha mandat att företräda folket

 • Langmore

  Tidningar speglar sina ägares intressen.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Fast du är en omtyckt insändare skribent i SN Peter Skoglund.

  Gilla

 • Tony

  Det är något jag inte begriper med Media, enligt dom själva är dom så seriösa så, men varför i h—-te sjunker upplagorna då????
  Det är inte bara dessa tre blaskor, där är många utöver dom som har sjunkande upplagor, men likt förbannat fortsätter dom att behandla läsarna som idioter. Tror att denna Eva Burman inte begriper att läsarna mer o mer förstått hur falsk Svensk Media är, dom synar folket istället för att syna makten som borde vara deras uppgift?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå ansvarig utgivare……

  Här ställs Wolodarski inför rätta – krävs på miljonskadestånd för grovt förtal.

  https://nyheteridag.se/har-stalls-wolodarski-infor-ratta-kravs-pa-miljonskadestand-for-grovt-fortal/

  Gilla

  • Maya

   Aj aj Wolodarski. Dina frökenfingrar kanske inte har råd att gräva efter de fina dyra frukter i din butik på Karlaplan ,om du åker på ett saftigt skadestånd! Hoppas att du får ett kännbart straff ! Någon gång måste journalister få ett straff för deras vidriga sätt att förstöra för medborgare.

   Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Värnar du demokratin”….jag mycket ska man få höra av en ansvarig utgivare.

  Naturligtvis är det väl mer ärligt att hon säger att vi ger dig agendajournalistik, om du prenumererar på SN.

  Är det inte lite väl magstarkt, att även fortsättningsvis kalla det för lokaltidning? Den gränsen är väl bruten nu?

  Gilla

  • Langmore

   Starta en tidning själv, i vårt samhälle kan alla starta tidningar med lite pengar i bakfickan. Som enskild kan man inte bestämma över andras tidningar att bara klaga är inproduktivt.

   Gilla

   • Peter Skoglund

    Långmaren…..

    Jag har en åsikt om hur tidningens utgivare ser på demokrati, ut mot sin läsare/prenumerant.

    Den delar jag inte.

    Att delge sin åsikt skapar en levande demokrati. Det är inte att klaga.

    Gilla

 • Carll ekström

  Politiker. och journlister är parasiter går på bidrag från oss arbetare som betalar skatt.
  De har inte förstått sitt uppdrag.
  Ödmjukhet och sunt förnöft vet dom inte vad
  det är…
  Bidragsberoende individer utan enpati..

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Jag har inte råd att ha SN. Men annars tycker jag tidningen är BRA.

  Gilla

  • Peter Skoglund

   ”Värnar du demokratin”….jag mycket ska man få höra av en ansvarig utgivare.

   Naturligtvis är det väl mer ärligt att hon säger att vi ger dig agendajournalistik, om du prenumererar på SN.

   Är det inte lite väl magstarkt, att även fortsättningsvis kalla det för lokaltidning? Den gränsen är väl bruten nu?

   Gilla

 • Billy Boy

  Trenden är ju numera att allt fler PK-media som producerar oaptitligt dravel ändå försöker pracka på folket sitt urvattnade utbud med diverse genomfalska motiveringar som …

  ”att om du prenumererar så värnar du demokratin och tillsammans gör vi skillnad”

  Så länge PK-media vägrar att uppriktigt och sanningsenligt fullt ut berätta vad folket upplever ute i samhället och drabbas av idag i hela Sverige så kommer de i allt snabbare takt att förlora sina läsare och därmed sina intäkter.

  Återstår då att göra som Public service-koncernen (SVT, SR UR m fl) att finansiera sina suspekta verksamheter med tvångsavgifter som tas in via skattsedeln.

  Eller göra som den oansvarige utgivaren Johan Ehrenberg som driver och finansierar sin vänstervridna tidningskoncern – ETC Förlag AB – med enormt stora bidrag och direkt stöd från skattemedel.

  Det som folket inte vill ha i mediaväg blir de ändå påprackade med diverse odemokratiska socialistiska tvångsmetoder.

  Hög tid nu att revoltera mot oskicket!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Bara politiskt korrekta vänsterextrema blaskor numera !
  Tröttsamt.

  Gilla

 • Stenbock

  Avstår en lokalblaska som SN,att publicera sina läsares kloka ord och åsikter,benämnes detta,att ”demokratiskt verka” i deras ögon !!
  SN är inte ensamma om att vandra Golgata lång. Sedan kommer det på hastigheten an,innan deras ögon slutes för evigt liksom i stort andra PK-organ.

  Gilla

 • Realist

  Enkelt svar, prenumerera INTE !
  Företräder de då DET ÖPPNA SAMHÄLLET ??

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: