Svar från Sydsvenskan: Angående Hamids familj så stämmer det du skriver


Svar på insändare. I morse skrev Sandor Herold ett mejl till Sydsvenskan som vi publicerade på bloggen. Hamid tog fel tåg – nu får han inte stanna i Sverige

Nu har Sydsvenskans reporter Elinor Strand svarat Sandor och det hör inte till vanligheterna från den redaktionen. Sandor och vi tackar.

Hej Sandor!

Angående Hamids familj så stämmer det du skriver. När han lämnade dem för att ta sig till Sverige befann de sig i Iran som papperslösa, sedan fastnade de i Turkiet på väg till Europa när EU och Turkiet slöt ett avtal om att stänga gränsen hösten 2016. Att Hamid vill ha uppehållstillstånd i Sverige och har siktet på att återförenas med sin familj stämmer det med. Han känner nog en stark press eftersom han vet att han är sin familjs enda väg in i Europa.
Angående Torbjörn Ram och Åsa Ram så är de inte ett familjehem och får därmed inga bidrag för att inhysa Hamid och den andra killen. De är ju över 18, vilket ju står i artikeln. Paret berättade att de resonerade som så att eftersom de hade två tomma rum på ovanvåningen kunde killarna bo där, gratis. Hur de löser matkostnader o dyl, det frågade jag inte om. Det kändes mindre viktigt i sammanhanget. Om Torbjörn och Åsa Ram vill ha en insamling till killarnas boede det betvivlar jag starkt. Det var i alla fall ingenting dom sade till mig.
Du skriver att det inte råder något tvivel om att även Hamids familj snart kommer befinna sig i Sverige. Intressant att du är så säker på det när allt pekar på det motsatta: att Hamid utvisas till Afghanistan. Hamid har ju fått avslag i Migrationsdomstolen, därmed måste Migrationsöverdomstolen dels besluta att hans fall är intressant att pröva och i så fall göra en annan bedömning än både Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Om saken prövas är det ju inte alls säkert att Migrationsöverdomstolen dömer till Hamids fördel.
Angående familjeåterföreningen stämmer det ju att det ska bli något mer generösa regler för anhöriginvandring. Men att säga redan nu på förhand om detta kommer att göra att alla ensamkommande som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom gymnasielagen får ta hit sina familjer det är nog förhastat. Se bara på gymnasielagen, den sades göra att 9000 ensamkommande fick stanna i den heta debatten innan, men av 12 000 sökande har 5200 hittills fått stanna. Många som trodde att de skulle få stanna har fått avslag. Ja, historien om Hamid belyser ju det.
Slutligen har jag svårt att se att Sydsvenskans rapportering kommer att påverka utfallet i eventuell prövning.
När media rapporterar om asylsökande som tagit emot hot i hemlandet på grund av exempelvis politisk eller religiös hemvist, så stämmer det att detta kan förändra asylskälen då hotbilden kan bedömas öka av rapporteringen. Men i det här fallet så handlar ju texten inte alls om det.
Hoppas detta mejl besvarar dina frågor.
Med vänlig hälsning, Elinor Strand, Reporter

12 responses to “Svar från Sydsvenskan: Angående Hamids familj så stämmer det du skriver

 • Kalasbetalaren

  Jag den rasistiske svensken tar helt på mig skulden!

  Skäms på mig som inte informerade dom små näpna barnen om att haschförsäljningen i Kristiania ligger i Danmark!

  Gilla

 • Pettersson

  Stackars Hamid.

  Målnummer: Helsingborgs TR B 6601-17
  Dom meddelad: 2018-05-23

  Gärningsbeskrivning: Hamid Shahidzada har tilldelat NN [svensk kille] två slag som träffat i ansiktet. Det hände den 5 april 2017 på Unionsgatan 8, Kävlinge, Kävlinge kommun. NN fick smärta, rodnad och svullnad.

  NN har uppgett i huvudsak följande. Ungefär två veckor innan gärningen kom Hamid fram till NN och frågade om NN sålde hasch. Efter det kände NN att Hamid tittade på honom och NN tittade tillbaka. De känner inte varandra närmre. 
  Den 5 april 2017 satt NN och NN2 i ett grupprum och studerade när Hamid gick förbi och tittade in genom ett fönster. NN öppnade dörren och frågade vad Hamid ville och varför han glodde. Hamid ställde samma fråga tillbaka och kom närmre. Hamid var så nära att de stod panna mot panna. 

  Eftersom NN inte ville ha honom så nära föste han bort honom. Då gav Hamid NN en lavett på höger sida och sedan gav Hamid honom ett slag till. NN vet inte om det andra slaget var med öppen eller stängd hand men det var ett hårdare slag än det första slaget. NN fick ett stort rött märke på kinden. Han hade ont i flera dagar och han hade svårt att öppna munnen när han tuggade. NN var hos skolsjuksköterskan som sa att han skulle kyla ner rodnaden. Efter händelsen har NN känt sig rädd för att det ska hända något ner.

  Gilla

  • Langmore

   Lärarna har inget pli på ungdomarna. Där har det blivit sämre både utlänningar och svenskar tar sig rättigheter de inte har livligt stöttande av sina föräldrar som bara ser eller inbillar sig, att andra gör fel. Börjar livet i kaos är chansen stor att livet fortsätter så och oskyldiga får lida.

   Gilla

 • Bobby

  Jag är intresserad av dendär ”tog fel tåg”-sagan. Låter som solklar muslim-lögn.

  Gilla

 • Kurt

  Hoppas att Sandor ha ork och tid att följa historien och se vem som få rätt i saken. Även en till synes vettig reporter gör mig även mer misstänksam.
  De kanske ha lärt sig av Muslimerna att man få ljuga för att gagna sina syften.

  Gilla

 • Tony

  Det är väl inte så att Sydsvenskan blötat fingret och för att känna från vilket håll det blåser? Det är i så fall inte en dag för tidigt!

  Gilla

  • Stenbock

   Mycket möjligt att du har rätt…Sydsvenskan/HD har nu i månader erbjudit kompletta blaskan,dagligen på nätet. Detta för 10:- /mån.
   Tydligen har inte deras drive fått den framgång,de hoppades på !
   Sedan är det ju så,att bland alla vita PK-lamm kan ett svart ha lyckats få anställning.
   I varje fall tyder hennes svar på en udda skribent,vid det propagandaorganet. Skickar ett tack till henne,och hoppas hon nu inte blir utfrusen,av alla de för-indoktrinerade !

   Gilla

 • Tony

  En sak som jag inte förstår , eller gör jag? Varför är det så viktigt att återförenas i just Sverige? Det pågår så vitt jag vet inget krig i Iran?
  Det är fan inte mycket till karl som flyr själv och låter familjen stanna kvar, men det finns en uträkning med allt, och Gratis är Gott!

  Gilla

 • SVENSK

  Glädjande att få ett uppriktigt svar utan en massa anklagelser och undanflykter från en journalist. Hoppas att fler följer hennes exempel så kanske det leder till en öppen debatt till slut, men tyvärr tror jag inte att det sker, detta är säkert bara ett undantag.

  Gilla

 • ruben

  Inte så illa, men jag vill kritisera svaret en aning. Vilka media kan visa upp sanningar om att någon asylsökare tagit emot hot i sitt hemland? Svenska media kan ju knappt rapportera hela sanningar när svenska barn kvinnor och gamla blir rånade, bedragna, torterade eller våldtagna av de s.k. förföljda flyktingarna.

  Gilla

 • Gruvmor

  ”asylsökande som tagit emot hot”

  SÄGER eller PÅSTÅR sig ha tagit emot hot, ska det vara.

  Gilla

 • pllay

  Otroligt, en reporter som svarar på email, dessutom med korrekt ton och mening!
  Kanske ryms det anständiga människor på den andra sidan?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: