Läkare varnar för veganmat: “Kan leda till utvecklingsstörning”

MAT. I Danmark pågår just nu en het debatt. Samtidigt som det har blivit allt mer vanligt att familjer endast ger sina barn vegansk mat, finns det motstånd mot att slopa alla animaliska produkter när det gäller små barns kost.

Nu går en chefsläkare på Danmarks största sjukhus, Rigshospitalet, ut med en varning till alla småbarnsföräldrar. – Det kan handla om att man utvecklar olika hjärnsymptom. Med slapphet i muskulaturen, dålig kontakt och kanske epilepsi och på sikt utvecklingsstörning, säger Allan M-Lund, chefsläkare på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Sjukhuset tar årligen hand om barn som har farit illa av vegansk kost, vilket är bakgrunden till att Allan M-Lund nu avråder från en vegansk kost till småbarn utan att konsultera med experter, i form av dietister först.

Enligt honom finns det risker med att helt ta bort kött, ägg och mejeriprodukter från småbarns föda, då det kan leda till näringsbrist och utvecklingsrubbningar.

Danska vegetariska förbundet har svarat på chefsläkarens uttalande och menar att läkarna inte är experter på kost. – De europeiska barnläkarna är inte experter på vegankost. De är experter på barn, säger Rune-Christoffer Bech Dragsdahl på Danska vegetariska förbundet.

24Ystad

-Pettersson har inget emot kanin-mat, men det ska vara i måttliga mängder…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Läkare varnar för veganmat: “Kan leda till utvecklingsstörning”

 1. Människan hade aldrig utvecklats till människa UTAN kött i kosten. Kött innehåller en viss typ av fett, vilken är vad som krävs för att hålla hjärnan med en högt utvecklad kreativ intelligens.

  Nämnda klaras inte med enbart vegan-mat, då växtfetter inte är av rätt typ för att upprätthålla hjärnans fulla funktioner. De vuxna som blir veganer har ju i regel redan genomgått ett “kött-stadium”, men när de övergår till “vegan-stadium” så sjunker deras intelligens och kreativitét (vilket de självklart inte själv uppmärksammar och inte heller andra veganer i deras krets har förmåga att märka). Därvid kommer de heller inte att ha förmåga att märka att deras barn, om de uppfostras helt vegant leds in i ett ännu lägre stadium av intelligens resp kreativitét än de själva befinner sig i. De vuxna veganerna räddas i viss mån, eftersom de som nämnts redan genomgått ett köttstadium.

  Veganism är ett hot mot mänsklighetens framtid. INTE ENS DE MÄNNISKOLIKNANDE PRIMATERNA LEVER KÖTTFRITT! (visste ni det?)

  • Känner flera veggare av olika nivåer som har psykiska problem och som även begått självmord. Finns det kopplingar där tro? Studier?

 2. Det här är känt sedan länge. Människor är i huvudsak köttätare och vår kropp är inrättad för kött med ett tillskott av rotfrukter och blad. Hjärnan är beroende av fett från animalisk föda för att utvecklas normalt.
  Statistik visar också att vegetarianer dör tidigare än folk som äter kött.

 3. Vet inte varför, men jag undrar i hur många generationer det har förekommit veganer i en känd operasångerskas släkt!

 4. Idiot och vegan verkar gå hand i hand!

  Typiskt att börja gapa på läkarna istället för att göra något åt saken!

  Läkarna har väl aldrig sagt att dom är experter på vegankost, dom konstaterar bara fakta!

  • Fick för några år sedan konstaterad lågt blodvärde. Första frågan jag fick på vårdcentralen var om jag åt vegankost, då näringsbrist hos veganer varit känt ett bra tag inom den svenska sjukvården.

   Att äta syntetiskt tillverkade näringsämnen gör bara berörd tillverkningsindustri glad, då dessa ‘näringsämnen’ inte bara är mindre effektiva än naturliga*, utan att man också inte ser några som helst problem med att blanda i konstgjorda/kroppsfrämmande ämnen, ex sötningsmedel. Hur dessa konstgjorda ämnen påverkar våra kroppar, vill de inte veta/avslöja …

   * Ex. Syntetiska E-vitaminer (tokoferoler) når som bäst 50% av effekten av naturliga, pga att det än idag inte är fullt möjligt att kopiera hur molekylerna i de naturliga är vridna. Syntetisk C-vitamin (askorbinsyra) orsakar överkänslighetsreaktioner hos en del personer (ex. diarré, likt konstgjorda sockerarter).

 5. Finns nog många veganer speciellt i MP och det märks ju de flesta verkar ju utvecklingsstörda.

 6. Det som kan vara problem med grönsaker är hur de odlas. Ju längre söderut, ju mer skadeinsekter och sjukdomar och därför mer bekämpningsmedel. Där har vi en fördel med vårt kärva klimat i Sverige. Här trivs inte skadeinsekter så bra ty de tycker det är för kallt.
  Kan någon berätta det för mutkolvarna i EU- parlamentet som verkar ha bestämt att jordbruk inte ska bedrivas i Sverige. Här får bönderna betalt för att inte odla.

 7. Titta på miljöpartiets medlemmar låga pannor tom blick klädda i trasor och lallandes på gatan dom går fram.

Kommentera