Nästan en skjutning om dagen under 2018 ledde till 45 dödade


POLISEN. Mitt under partiledardebatten, där brott och straff fanns med om än inte som något huvudnummer, ger Polismyndigheten information om antalet skjutningar i Sverige. Det är ingen uppbygglig läsning, även om Polismyndigheten i sin text har ett antal åtgärder och förslag för att på sikt komma tillrätta med problematiken och vända utvecklingen.

Polisen har en god bild av kriminella konflikter i landet och arbetar på bred front mot den grova brottsligheten. Under 2018 utfördes 306 bekräftade skjutningar i Sverige. Antalet är därmed något lägre än 2017 men fortfarande på en för hög nivå.

De flesta fall av dödligt våld med skjutvapen, tre av fyra skjutningar, utfördes i storstadsregionerna och majoriteten på allmän plats i tätbebyggt område.

Polisens nya statistik för 2018 visar att i samband med de 306 skjutningarna förra året dödades 45 personer och 135 personer skadades, jämfört med 43 dödade 2017 och 139 skadade.

Polisen lagför många kriminella

– Polisen har en mycket god bild av vilka konflikter som förekommer i olika delar av landet och vi arbetar hårt med att gripa och lagföra personer. Det syns inte minst på att både häkten, fängelser och statliga ungdomshem i princip är fulla, säger Mats Löfving, chef för Noa, polisens nationella operativa avdelning, och ställföreträdande rikspolischef.

En stor andel av skjutningarna bedöms vara kopplade till kriminella konflikter och utsatta områden.

Utreder orsakerna bakom

– Många europeiska länder har utanförskapsområden med låg socioekonomisk status i kombination med en utbredd narkotikahandel. Ändå sticker Sverige ut i jämförelse med andra länder när det gäller dödligt våld med skjutvapen. Vi inleder nu ett arbete med att ta reda på orsakerna till varför det skjuts så mycket här så att vi kan sätta in rätt åtgärder, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Konflikter bottnar i narkotikauppgörelser

Noas bedömning är skjutningarna bottnar i konflikter som ofta handlar om narkotikauppgörelser, rivalitet och hämndaktioner. Nya siffror från Nationellt forensiskt centrum, NFC, visar samtidigt att antalet narkotikaärenden har fördubblats på tio år, från drygt 22 000 ärenden till drygt 44 000 ärenden.

I flera av fallen med dödligt skjutvapenvåld är såväl misstänkta gärningsmän som offer minderåriga.

– Tillväxten och rekryteringen av unga till kriminella miljöer måste stoppas. Det är ett förebyggande arbete som är helt avgörande för utvecklingen framåt. Här måste fler än polisen agera, säger Mats Löfving.

Läs mer på Blåljus.nu…

-Pettersson ser att Blåljus.nu drivs av polisfacket i Stockholm och att inget publiceras utan styrelsens godkännande.

Man skriver om att tillväxten och rekryteringen av unga till de kriminella miljöerna måste stoppas men inget om att att 90 procent av de ”skjutglada” miljöerna består av invandrare från utom-europeiska länder och att även tillväxten kommer därifrån…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


4 responses to “Nästan en skjutning om dagen under 2018 ledde till 45 dödade

 • Onkel Björn

  Om det regnar in genom taket, så går man väl inte och köper nya hinkar hela tiden och ställer under dessa hål. Man går väl upp på taket och försöker täta läckan. Eller?

  Narkotikaproblemet har funnits sedan 60 -talet utan att samhället har fått bukt med detta. Och varför kan man undra. Man kan ju också i sammanhanget undra över hur många riksdagsmän/kvinnor som har provat narkotika.

  Sen kan man ju också undra över hur man tänker när man å ena sidan förbjuder narkotikahantering och å den andra sidan hjälper folk att knarka genom att samhället tillhandahåller fria sprutor och som nu Naloxon nässpray mot överdoser som ska börja delas ut till knarkarna.

  Gilla

 • Carl eekstrom

  Själv tror jag sossar tycker. det .är ok.
  Dom gilllar våld när man titttar bakåt i tiden.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Om de inte ökar på takten så kommer vi inte att slå 2018 års resultat. Men det är ju en dag kvar denna månad så man får väl hoppas på det bästa.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  45 stycken ?
  Ingår i Lövens och hans 4/V-trojkas mångkulturella trygghetspaket som gäller till 2022.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: