Värnskatt och andra skatter


SKATTER. Värnskatt är en extra statlig inkomstskatt som infördes av den Socialdemokratiska regeringen 1995, som en del i saneringen av de offentliga finanserna som var i obalans efter finanskrisen 1990-1994. Värnskatten skulle vara tillfällig och vara i högst tre år. 

Socialdemokraterna höll sitt löfte och tog bort värnskatten 1999, men istället införde de en ny skatt med ett nytt namn som var lika hög som värnskatten så alla behöll namnet värnskatt.

Jämför gärna med omsättningsskatten som 1960 infördes som en tillfällig skatt på 4,2 procent, den bytte sedan namn till mervärdeskatt och är idag på 25 % på de flesta varor. Om den är tillfällig får du fråga socialdemokraterna om.

Värnskatten är en tilläggsskatt på fem procentenheter för den som under 2019 har en årsinkomst på mer än 703 000 kronor, alltså 61.000 kronor i månaden.

Gränsen i Skatteverkets skrivning är egentligen lägre, 689 300 kronor, men tack vare grundavdraget blir gränsen i praktiken 703 000 kronor om året.

Nåväl, trots att Alliansen inte gillade värnskatten valde Fredrik Reinfeldts alliansregering att inte avskaffa den under sina åtta år vid makten.

Nu är dock värnskatten åter aktuell. Liberalerna och Jan Björklund hade som krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister att värnskatten avskaffas och det är en del av uppgörelsen mellan S,MP;C och L medan Jonas Sjöstedt (V) säger att om de fyras gäng lägger fram sänkt värnskatt som förslag så fäller han regeringen, fast han verkar ha glömt att han inte kan göra det utan hjälp.

-Pettersson har aldrig varit uppe i de inkomstlägen där det är aktuellt för personlig del men tycker nog att ingen skulle behöva betala mer än 50 % i skatt.  Sverige skulle även med avskaffat värnskatt ligga i topp och jag tillhör dem som tror att för öka skatter är skadligt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 


10 responses to “Värnskatt och andra skatter

 • Billy Boy

  Resultat av Stefan Löfvens skattepolitik …

  Politikfakta

  Jonas Sjöstedts idealiska skattepolitik …

  Gilla

 • Daniel

  Vem gör så mycket nytta att värnskatt är aktuell , känns som om kurvan samhällsnytta/lön är exponentiell. Men marknaden har ju alltid rätt.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Kart politikerna vill ha bort värnskatten, de är ju de som tjänar på det. Borde döpas om till vän-skatt i stället. De heller ju varandra om ryggen allihop för att få så mycket som möjligt själva i planboken på bekostnad av alla fattigpensionärer t ex.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Bara kommunistiskt hyckleri, Sjöstedt kommer aldrig att fälla Löven och hans trojka han vet vad alternativet är som Löven sa åt honom när de två hade sitt s.k hemlig samtal !!!!!

  Gilla

  • Stenbock

   Där är jag helt ense med dig… SES, (Socialistiska Enhetspartiet i Sverige) blir vi inte fria från förrän möjligen efter nästa val.

   Gilla

 • S Eriksson

  Jag befarar att Jonas Sjöstedt inte själv kan fälla regeringen, han har missat sitt tillfälle.

  Gilla

 • S Eriksson

  Särskilt jämförelsen med Norge är intressant, i nuläget alltså.
  Saknar dock uppgifter om Venezuela för lite snarare än man tror jämförelse .

  Ev aningen ironi hoppas jag.

  Gilla

 • Danne

  Tidigare kunde välfärden till stor del bekostas av de stora vinster som export och produktion genererade. Men sedan 70-talet så har punktskatter och inkomstskatterna ökat drastiskt.
  För att bördan inte skulle bli för stor och politikerna avsatta så började man låna till välfärden.

  Nu känns invandringen reellt i plånboken då dessa exesser måste tas direkt ur den. När kostnaderna accelererar och vinsterna av invandringen uteblir så kommer det att svida rejält för varje år som går. Alternativet är att försämra välfärden, vilket redan börjat, vissa grupper som inte kommer att generera några tillgångar under hela sin livstid har redan inkräktat på de pengar som ska gå till alla jämlikt.

  Nu har de som kört med fake news om vinsterna med invandringen, börjat tala om massiva skattehöjningar. De talar om tillskotten till offentlig sektor, men inget tyder på att personalökning ens täcker upp den ökande befolkningen som genereras av invandring. Då kan man inte tala om tillskott i positiv mening, snarare handlar det om att fylla de ökande hålen.

  Det är väl som Reinfeldt och Kristersson kom på för 30 år sedan. Om invandringen blir för stor så måste välfärden minskas, vilket medför lägre skatter och större klassklyftor. Mest kännbart för dem som arbetat med låg lön hela livet, pensionsräddarna kan ju alltid flytta tillbaka men den möjligheten har inte vi.

  Gilla

 • Sara från Skåne

  Moms (hette omsättningsskatt från början) skulle också vara ”tillfällig” när den infördes på 1960-talet.

  Gilla

 • Thorsten Schütte

  Trafikförsäkringsskatten, 32 % av försäkringspremien, infördes 2007 av alliansen som en provisorisk skatt som skulle ersättas med att kostnader för sjukvård och rehabilitering av trafikolycksoffer flyttades över till trafikförsäkringen. Av olika skäl gick detta inte att genomföra, men skatten, drygt 3 miljarder kr årligen, är fortfarande kvar…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: