40 graders skillnad mellan norr och söder i Sverige

GOTT OCH BLANDAT. Naimakka är en by i Kiruna kommun i norra Lappland vid Könkämäälven, mellan Karesuando och Keinovuopio. Det är en av Sveriges nordligaste bebodda platser. Byn saknar tillfartsväg i Sverige och kan därför endast nås bilvägen via E8 som går på den finska sidan om den svensk-finska gränsen, parallellt med älven.

I natt var det minus 39,3 grader i Naimakka vilket är tre grader kallare än förra årets rekord.

112 mil söderut, vid den blå punkten, sitter Pettersson och bloggar. Där i Södermanlands skog är det minus 3 grader, för några dagar sedan var det minus 15. I Skåne är det nollgradigt men har snöat rejält och i Stockholmstrakten trafikproblem på grund av snöfall. Kort sagt det varierar.

Utanför Pettersson klockan 10:00 den 28 januari 2018.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “40 graders skillnad mellan norr och söder i Sverige

 1. Föregående vecka kallast på över 15 år, vad säger Greta och mp?
  vart är vi på väg? Mot istid?

 2. Vore givande att utlokalisera ett gäng Miljömuppar till Naimakka som med sina elbilar vore tvungna att åka låt säga tio mil till sina jobb , och fem mil till närmaste laddstolpe . Måste nog vara underbart att få sätta sig en sådant fordon som smyger fram i det vita landskapet utan avgaser och buller ,sedan att räckvidden och värmen i bilen är lite snålt tilltagen bekymrar nog inte en trogen MPare .

 3. Ja vädret varierar, men klotet blir varmare och varmare, varför tvistar de lärde.
  Vissa tror att jorden ska gå under snart, andra tror att faran är noll. Båda sidor ganska upprörda.

  • Problemet är inte att klimatet ändrar för det gör det istider ,varmperiod ..Det är när globalister för egen vinning vill ta betalt för att sänka CO2, som är orsaken att det växer mer nu en när det är istid och lägre halt, men det är inte vi genom att betala flygskatt som kommer att ändra på det…

   • Hur vet du att det är för att globalisterna vill tjäna pengar för egen vinning.
    Om du gissar så bör det framgå, eller om du sitter på fakta bör du redovisa dessa.
    Jag “tror” att flygskatt inte påverkar klimatet utan tror att det påverkar de icke välbetaldas ekonomi negativt

 4. SKILLNAD 45°C måndag den 28 januari 2019.

  SMHI:s mätstation i Falsterbo.
  http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,type=weather,display=data,stationid=52240,param=t,tab=vader

  kl. 11 Falsterbo +3,3°C , SW 6,1 Byvind 9,7 m/s ,

  Uardavägen, Lund +3,0°C

  Hemma hos Tomas +6,0°C Grön gräsmatta.

  (De första blommorna blommar. Vintergäck, Snödroppe. Trbg. Nära kustvägen mot Ystad.)
  F.ö. var det en gång minus 43°C då familjen reste tåg hem från Trehörningsjö. SJ, ”Sent Jämt”, kom enligt tidtabell. Det var i barndomen på 1960 – talet. Problem? Ja, ett rör till tvättfatet hade frusit sönder så att det stod vatten på golvet i EN toalett i det långa tåget.
  Med vänlig hälsning
  Tomas.

 5. Herre Gud! Då ligger Nordpolsisen fortfarande kvar. Och jag som trodde på Al Gore när han i sitt Nobeltal sade den skulle vara borta år 2014. Jag hade ställt in mig på att börja ha tropisk odling i min trädgård.

  • Jag har på MP´s inrådan börjat odla ananas, lime, Kiwi, citroner, apelsiner o alla andra exotiska frukter man bara kan drömma om då närodlat med sin egen skitgödsel är drömmen tack vare den globala uppvärmningen, det gör väl alla rättstrogna som har miljöångest. Känns underbart i själen efter en stadig braja, fan också nu måste jag köra snöslungan igen eller är det ruset som gjort att jag ser vita flingor flimra framför ögonen?

   • Och jag flyttade till ett ställe där alla dessa växer på riktigt. För jag VET att klimatbluffen är just en bluff och det kommer bara bli kallare för alla idioter som röstade bort världens bästa land som hade allt, inklusive kärnkraft, dvs billig och ren energi och som var helt babbe och nigge*sfritt.

 6. Det är bara de allra starkaste och allra svagaste som bor i Naimakka. De starkaste står ut, de svagaste orkar inte ta sig därifrån. 😉

  Jag vet inte hur det är med den enda invånaren som är bofast där men han kan knappast lida av lappsjuka i alla fall.

 7. Avdukar och hubba o ubba borde trivas i ett uthus i Naimakka, ved får de hugga till o elda. Renhalva var 14:e dag och en gryta kan de få köpa med släktens pengar och sedan kan de göra vad fan de vill. Klara sig bäst de gitter eller frysa ihjäl om de inte ids jobba för värmen och maten.

 8. Den globala uppvärmningen kanske? Finns det inte en viss risk för att temperaturrapporterna från Naimakka kan komma att förbjudas. Eller i annat fall kommer kanske näthatsgranskaren anmäla hela byn för fake news. Om miljöballongen är överdrivet uppblåst spricker den förhoppningsvis.

 9. Var finns den globala värme böljan miljö partiet. Beror denna kyla som vi har i hela europa på värmen i somras. Det måste väl vår miljöminister veta.
  Mer än dubbelt så elavg på fem år.
  Hur fan ska de fattiga ha råd

   • Alla vet ju hur det hade gått om lilla Greta hade protesterat mot något annat istället, mot massinvandringen! 🙂 som är det största verkliga hotet!

   • Nu pågår en kamp på liv och död om vem som kan skrämma mänskligheten allra mest vad gäller påstådda kommande klimatkatastrofer:

    Scranton: Greta Thunberg kommer misslyckas med projektet

    Klimatförändringar
    Klimatfilosofen Roy Scranton: Hoppet är ute

    Klimatfilosofen Roy Scranton lindar inte in sitt budskap. Det är redan kört, vi måste sluta hoppas på vår överlevnad och påbörja en palliativ vård av mänskligheten.

    Han menar att miljöaktivister som Greta Thunberg kämpar i onödan.

    – Hennes projekt kommer att misslyckas, säger klimatfilosofen och skribenten.

    På ett seminarium under Göteborgs filmfestival hänvisar Roy Scranton, som till vardags undervisar vid University of Notre Dame i Indiana, till en mängd data som han hävdar visar att det är för sent att göra något åt den negativa klimatutvecklingen samt hur den koldrivna kapitalismen orsakat katastrof efter katastrof. (Publicerat idag 2019-01-28)

    Läs mer på:

    https://unv.is/aftonbladet.se/nyheter/a/9m73l9/thunbergs-projekt-ar-domt-att-misslyckas

Kommentera