”Skadlig brist på akademisk kunskap i politiska toppen”

UTBILDNING. Även den nya regeringen Löfven tänker sig att politiskt skolade ministrar utan särskild akademisk bakgrund eller insikt i forskningens villkor ska leda Sverige in i “kunskapssamhället”. Man kan inte längre föreställa sig en svensk statsminister med doktorsgrad eller en utbildningsminister med professur, skriver företrädare för stiftelsen Academic Rights Watch.

Vetenskapen är och förblir samhällets största och viktigaste kunskapsproducent. Man skulle därför kunna tro att de ministrar och andra politiker som ska leda oss in i ”kunskapssamhället” själva besitter ovanligt hög akademisk kompetens och särskild insikt i det vetenskapliga kunskapssökandets villkor. Inget kunde emellertid vara mer felaktigt, berättar Jens Stilhoff Sörensen i veckans Youtube-klipp i ARW:s serie om hoten mot den akademiska friheten i Sverige:

– Ingen minister som tjänade under hela mandatperioden i den socialdemokratiska regering som styrde landet 2014-2018 var disputerad. Romson hade visserligen en doktorsexamen i juridik (miljörätt) men tvingades lämna sin post i förtid. Dåvarande ministern för högskola och forskning saknade själv akademisk examen. Läget var inte bättre i tidigare alliansregeringen, där justitieministern varken hade juridisk eller annan examen.

Stilhoff Sörensen jämför med den tyska regeringen, där Merkel själv är disputerad fysiker och förra utbildningsministern var professor i matematik. Så gott som alla ministrar i den nya tyska regeringen har en akademisk examen, varav sex är disputerade.

– Man kan inte längre föreställa sig en svensk statsminister som har en doktorsgrad eller en utbildningsminister med professur, säger Stilhoff Sörensen.

Grundorsaken bakom utbildningsnivån bland våra politiker är det sätt på vilket man blir politiker idag, där det gäller att skolas in i olika uppdrag redan i tidig ålder för att sedan steg för steg arbeta sig uppåt i partihierarkin. Partilojalitet och politisk renlärighet anses vid avancemanget vara viktigare än yrkeserfarenhet och utbildning, som de flesta politikerämnen inte hinner tillägna sig.

Effekten är årtionden av akademifientliga reformer:

– Exempelvis ledde ”automomireformen” 2011 inte till mer utan mindre akademisk frihet för lärare och forskare.

– Bristen på kontakt med akademin bland svenska politiker leder till brist på förståelse för forskningens och utbildningens villkor – och för högskolans roll i en levande demokrati, säger Jens Stilhoff Sörensen på Academic Rights Watch.

Se också: ”Skadlig brist på akademisk kunskap i politiska toppen” i dagens Svenska Dagbladet, tyvärr bakom betalvägg.

-Pettersson är mest bekymrad av att ministrarna verkar sakna sunt förnuft, normal anständighet och förmåga att se konsekvenserna av sina handlingar.

Universiteten och de andra lärosätena verkar vara impregnerade med att tänka rätt, som numera betyder rött. Att tänka fritt finns knappast, tänk rött eller håll tyst.

Kravet på dagens akademiker verkar vara tänka rött, kunna genustrams och vara vänsterfeminist, utan det ingen karriär och jag misstänker att den utbildningen varken är bra för en regeringen eller ingenjör. I varje fall inte i ett land som vill fortsätta vara en välfärdsstat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “”Skadlig brist på akademisk kunskap i politiska toppen”

 1. Tja, akademiker är väl ofta Liberaler och Moderater. Så man får ta det man har, som Kajsa Varg sa.

 2. https://www.bz-berlin.de/data/uploads/2019/01/dpa-picture-alliance-11-9_1548516053-e1548516412320-1024×576.jpg
  Mannen på bilden ovan är specialiserad för lung-medicin i Berlin,och uttalar nu i dagens BZ, vad vi normalt tänkande alltid hävdat.
  “Luften i Berlin kan ni lugnt andas,det hela och faran är enbart hysteri”…
  Den mängd som finns i luften är likvärdig med den ni andas in,från en Citron eller Ättiksgurka”, fortsätter Dr. Köhler.
  F.ö. är den mängd stickstoff som Dieselbilar orsakar,betydligt lägre än den från bensindrivna.
  Tja nu sprack ännu en ballong för de Gröna aktivisterna. (och bilhatarna)

 3. Bildning brukar medföra en förmåga till insikt. Men de vänstermänniskor som blir valda är rena kravmaskiner, de har uppfostrats i facket eller hos socialdemokraterna.

  De har till stor del levt på andras pengar, medlemmars, arbetsgivares avgifter m.m, det har medfört att de inte har en normal insikt i vad som krävs av dem som arbetar, ofta i urusla miljöer och till låga löner.
  De tror också att de som skadar sig i arbetet är kverulanter och att de bör tvingas tillbaka genom ekonomiska ”incitament”.

  Pensioner och ersättningar till gamla och sjuka är en skymf, många som skadats i arbetslivet blir efter sjukpensionering tvugna att leva på 39-50% av den lön de hade. Detta trots samma utgifter och högre omkostnader för vård och omsorg. När ska de grupperna kompenseras för ökade kostnader, mer och mer läggs utanför det ständigt ökande högkostnadsskydden?

  Men det är klart, ska vi lägga 440 miljarder på andras väl och ve då finns det inte några slantar kvar eftersom Morgan varje år får höjd lön utan krav på motprestation.

 4. Har noterat att det är samma okunnighet hos chefer inom offentlig förvaltning och kommunal verksamhet. Nu har man dessutom toppat med flyktingar och släppt in dom som chefer. Sannolikt är det så att på samma sätt dom har ljugit sig in i landet, på samma sätt har dom ljugit för att få sina tjänster. Vem vågar ifrågasätta en flykting som det är så synd om.

 5. Med tanke på hur Merkel har förstört Tyskland för alltid, så verkar det inte vara så mycket bättre med en fin utbildning!

 6. Sverige, landet som styrs av fårskallar.
  Det är kanske dags att ge alla politiker utbildning istället för att ge alla afganska dessertörer en gymnasieamnesti
  Om Åsa Romson var den bäst utbildade på senare år så
  HELP US GOD!

 7. Utbildning är inte så viktig, men vårt nuvarande regering saknar totalt vanligt bondförnuft och logiskt tänkande.Jag vill inte gå in alla ministrars totala avsaknaden av hur dom skall bedriva sitt ämbete och framför allt ärlighet och se till svenska folkets väl .Vakna Svenskar!!!

 8. Det hjälper nog inte om dom har aldrig så hög utbildning om det saknas vad man i dagligt tal kallar för bondförnuft . Och var ifrån får man då bondförnuft , jo genom livserfarenhet vilket man får genom att man blir äldre och mera erfaren i hur samhället fungerar . Hur löser man då det hela jo genom att man sätter åldersgränser på hur gammal man måste vara för att kunna fatta viktiga beslut som riksdagsmän och som regeringens representanter ,. Genom en åldersgräns så sållas nog en hel del virrhjärnor bort som kanske många gånger lägger fram och får igenom förslag som kanske i många stycken inte är så kloka .

  • Det löser inte så mycket med åldersgräns, bättre att sätta arbetslivserfarenhet på 20 år istället. Då menar jag 20 år inom något yrke, inte en facklig position i 20 år

 9. Svenska politiker är de lägst utbildade i väst.
  Och Sveriges journalistkår är den lägst utbildade i väst.

 10. En icke färdigutbildad svetsare som inte är svetsare leder landet, så varför ska dom andra ha en högre utbildning än mulleskola för ? Det viktigaste är rätt genusutblidning och vara emot riktiga fakta och forskning, kunna tala i 30 min utan att säga något är också en fördel. Även ska man kunna med ett dubbeltänk från Orwell:s romaner. Och vips man har en regering som leder landet

  Dubbeltänk (doublethink) innebär att kunna hålla två motsägande trossatser i huvudet samtidigt och att dessutom acceptera båda som sanna, att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.

 11. Utbildning och erfarenhet är ju som midsommar och så´nt larv… Här gäller Partiboken, Ryggkliande och Nepotism. Även berömda våldtäktsmän, ryggdunkade av Stefan, kan ha framtiden tryggad. Eller varför inte, 9000 ljugande vuxna män`s tales-kvinna/man. Dårskapen grasserar.

Kommentera