Ett hot mot demokratin

Sverigedemokraten Erik Wennerström uppmärksammas i media efter att tillsammans med tusentals andra delat en bild på Facebook.

Bilden i fråga föreställer Christer Pettersson och har texten “Christer Pettersson, var är du när vi behöver dig”.

christer pettersson

Enligt Wennerström delade han bilden i besvikelse över hur SD behandlats efter valet och att det hela var ett skämt. Så var det säkert också, men som folkvald måste man tänka till innan man säger, skriver och publicerar. Även skämt och ironiska publiceringar utnyttjas i syfte att hänga ut och kanske avsätta.

SVT

Intressant är den uppföljande artikeln där socialdemokrater i Torsby upprörs över den delade bilden.

Eva-Lena Gustavsson, som i dagarna varit på en konferens om demokrati, säger följande:

“Det är bedrövligt. Sverigedemokraterna är en del av det demokratiska systemet, men sådant här tyder ju på att de uppenbarligen inte vill vara en del av det systemet”

Partikollegan Ann-Katrin Järåsen fyller på med följande:

“Jag blir mållös, sånt här hör inte hemma i en demokratisk församling. Är man folkvald politiker, oavsett politisk färg, så måste man ta ansvar för hur man uttrycker sig och förhåller sig till sin omgivning”

SVT

Min fråga till Gustavsson och Järåsen är följande. Anser du att ditt eget parti behandlat SD på ett sätt som en sann demokrati förväntas göra? Nedan ett axplock som kan och ska diskuteras.

Länstidningen i Östersund publicerade denna bild 2012.

Hop Louie är en s.k. gatukonstnär som hyllas i konstnärliga kretsar och som själv hyllar Christer Pettersson.

Bilden nedan publicerades på Pettersson 2014 tillsammans med ett inlägg om ett mordhot i Malmö som gick media förbi.

TV4:s sportjournalist, Christoffer Eriksson, skrev dessa tweets 2017.

Efter en debatt mellan Jimmie Åkesson och Ardalan Shekarabi (S) 2016 publicerades dessa inlägg bland många andra hatiska på SD:s Facebook-sida.

Den då kriminelle och nerdrogade förorts-wannaben Sebbe Stakset mordhotade Åkesson vid flera tillfällen.

Till sist och en liten vink till sossarna i Torsby. Markus Mattila är Socialdemokrat och söker i år kärleken i en dokusåpa trots att han publicerat detta hat mot en svensk partiledare. Undrar om TV3 känner till det och undrar om ensamma mamman Elin vet om det?

 

 

 

24 thoughts on “Ett hot mot demokratin

 1. Humor och åsiktsfrihet är mina ledstjärnor och apropå det så har denna legat uppe på SVT Play i åtminstone drygt ett år och är bland det roligaste jag sett btw:

  ttps://urskola.se/Produkter/168209-Kortfilmsklubben-tyska-Der-kleine-Nazi

 2. Inlägget beskriver på ett bra sätt hur splittrat Sverige är. Och hur grupperingar från olika håll använder sig av ett språk vi inte är vana vid. Här på bloggen finns kommentatorer som verkar stå nära SD, men inte hotar eller uttrycker sig vulgärt, dessa kan vi ha som goda exempel.

 3. Svenska skolor och mediahjärntvättar dagligen våra barn till att hata sig själva och alla som är emot en massinvasion av den tredje världen hit. Undrar vilka som står för hatet..

 4. Enligt sossarna ska man ha ansvar för vad man säger, men tydligen inte för vad man gör, det är Sossarna ett lysande bevis för!

 5. Erik Wennerströms humor påminner om Dan Parks satir vilken blev fängelse för Dan som påföljd. Är detta demokrati?

  • Dan park är utsatt för politisk- och åsiktsförföljelse, det är inte denna konstnär, som uttrycker “rätt” åsikter ur Regimens synvinkel.

 6. Det finns väl inga människor i universum som är så hatiska som dom som tyr sig till 7-klövern

 7. EXPO som givet hyllar demokratin med regeringsuppgörelsen.
  Om Vänsterns inflytande i regeringsbildningen “glömmer” de bort.

  “Daniel Poohl: Isoleringen av SD är en seger”

  Ingressen lyder:
  “Den nya regeringen är en framgång för alla som vill hålla extremhögern borta från makten.”

  Avslutningen:
  “Men framför allt är det en stängd dörr till den högerpopulistiska vågen. Sverigedemokraternas framryckning har orsakat en motreaktion som är så stark och principfast att den bänt upp ett till synes hopplöst låst politiskt läge. Det finns trots allt något oerhört hoppfullt i det.

  Ur ett europeiskt perspektiv sticker den svenska mittenuppgörelsen ut. I en tid när högerpopulister i allt större grad släpps in i den politiska värmen stänger Sverige dörren.

  Det går att hitta argument för att överenskommelsen på sikt kan gynna SD. Riskerar inte Socialdemokraterna att tappa ännu fler väljare till SD när Löfven går högerut? Ökar inte sannolikheten att Jimmie Åkesson släpps in i värmen av de avhängda M och KD?

  Det går att tycka att det politiska innehållet är dåligt.

  Det går att hitta argument för att överenskommelsen på sikt kan gynna SD. Riskerar inte Socialdemokraterna att tappa ännu fler väljare till SD när Löfven går högerut? Ökar inte sannolikheten att Jimmie Åkesson släpps in i värmen av de avhängda M och KD?

  Det går att tycka att det politiska innehållet är dåligt.

  Men utifrån vad som låg på bordet så var detta det bästa möjliga utfallet för alla som fattat att den högerextrema mobiliseringen är ett hot mot grundläggande demokratiska principer och normer.

  Nu börjar en ny tid i svensk politik. Blockpolitiken är förbi, polariseringen ökar. Det blir en osäker och vinglig väg framåt i ett nytt politiskt landskap.

  På många sätt har Sverige blivit lite mer som resten av Europa. Förutom i en sak. Här hålls extremhögern borta från inflytande.”

  • @Macke, då ditt inlägg är ett citat blir det “gilla”.

   – Min uppfattning är inte att blockpolitiken är död. Tvärtom, istället är det en klar gräns mellan de tre partier som vill nationalstaten väl och mot de partier som är kommunistiskt, socialistiska, två globalister och det sista som lider av ett klimaterisyndrom. Samtliga fem vill ha världsherravälde.
   Arbetare eller kapitalister är förenade för makten i en ideologisk röra. Det finns en sjätte politisk ideologi som vill ha världsherravälde. Mörkligt nog är den religiös.

  • Sveriges dåliga samvete över att vi lät nazisterna passera landet undan andra världskriget sträcker sig över generationer och existerar fortfarande.

 8. Per T Ohlsson skriver i dag i Sydsvenskan om sitt val mellan pest och kolera.

  Pesten har tagit ca 100 miljoner människoliv och koleran ca 40 miljoner. Han utnämner Sverigedemokraterna till pest och Vänsterpartiet till kolera.

  Därmed har han ställt diagnosen och saken är klar.

  Så kan man uttrycka sig i en “respektabel tidning” utan att bli hudflängd av konkurrenterna.

  • Men han är ju inte Sverigedemokrat !
   Är du INTE Sverigedemokrat kan du uttrycka dig hur som helst utan att göra något fel!
   Det måste väl vara detta som menas med “allahs lika värde” ?

 9. Socialdemokratin är så full av dubbelmoral. Man är så partiska, så man har väldigt svårt att se på frågor opartiskt. Som man måste göra i en demokrati.

  Delning var dum och samtidigt väldigt onödig. För det är sådant här som är stora riksnyheter för svensk media. De stora och viktiga frågorna i samhällspolitiken, har svårt att matcha en sådan här dumhet.

  Sedan kan man väl säga apropå statsministerns generalisering i ämnet “starka” kvinnor. Det är skillnad på “starka” och starka kvinnor. Det måste han lära sig och kommer att få lära sig.

  Det finns oerhört mycket starka kvinnor i Sverige. De ska respekteras och deras åsikter ska få spridas.

  • Starka kvinnor ska givetvis respekteras. MEN lögnaktiga kvinnor ska inte respekteras. Och Lööf är lögnaktig, när hon står och blåljuger.

  • Starka kvinnor föredrar jag att stava Qvinnor. Exempelvis qvinnan Catarina Janouch, Ann Heberlein, Alice Teodorescu, Helena Edlund, en qvinnlig vänsterpartist, Carina Soldatmamman, Ulsan m.fl och naturligtvis min egen käring.

 10. Jag blir så arg när jag dagligen läser om denna extrema dubbelmoral så många politiker besitter.

  Samma nu när Stefan Löfven försvara Annie Lööf och säger att det är dags för män att börja visa respekt för andra människor oavsett deras åsikter. Hur genomrutten kan man vara.

  Föraktet är totalt!

  • Du får ursäkta Stefan ty han är inte vid sina sinnes fulla bruk. En sådan sinnessvag människa som han skall man inte tro på.

Kommentera