Något är fel! 528.000 uppehållstillstånd, ändå akut arbetskraftsbrist


ARBETSMARKNAD. Bristen på arbetskraft kostar Sverige åtminstone 34 miljarder kronor per år, enligt Stockholms Handelskammares beräkningar. Det skriver Stefan Westerberg, seniorekonom vid handelskammaren, på SvD:s debattsidor, tyvärr bakom betalvägg. 

En av 528.000 i arbetskraftsreserven

Bristen på arbetskraft är inte bara kopplad till konjunkturen, problemet är även strukturellt och för att öka konkurrenskraften behövs åtgärder, menar Westerberg. Han föreslår bland annat en översyn av reglerna för arbetskraftsinvandring, en reformerad bostadsmarknad och större utrymme för privata aktörer som ägnar sig åt jobbmatchning.

Nästa statsminister måste förstå att kompetensbristen kostar landet mycket pengar och genomföra reformer som leder till fler jobb, högre tillväxt och mer välfärd, avslutar Westerberg.

Migrationsverket Beviljade uppehållstillstånd, översikt

Migrationsverket.PDF Beviljade uppehållstillstånd 2009-2017.

-Pettersson fattar inte. Enligt statistik från SCB finns det 36 000 lediga jobb i Sverige

Varför har vi då utfärdat 528.000 uppehållstillstånd de senaste fyra åren?

 • 2018 – 132.696
 • 2017 – 135.529
 • 2016 – 150.535
 • 2015 – 109.235
 • Totalt – 527.995

Om vi inte hade haft invandringsindustrin som kostar hundratals miljarder hade vi haft människor som hade kunnat arbeta med något vettigt i stället och haft en massa pengar över att lägga på pensionärer, poliser, lärare, sjuksköterskor med flera…

Från juni 2015

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


25 responses to “Något är fel! 528.000 uppehållstillstånd, ändå akut arbetskraftsbrist

 • BOH

  Att importera tusentals getherdar som är analfabeter bl.a. är helt klart förkastligt. Utvisa dessa och alla andra likvärdigt arbetsodugliga.

  Gilla

 • age

  Varför finns inte socialdemokraternas kontrakt med muslimerna
  från 1999 med i några diskussioner?

  Är ett grovt landsförräderi möjligt att totalt negligera?

  Gilla

 • Stenbock

  Vi får hålla isär begreppen…
  Inte begär hellre Kanarierna,att vi skall plocka tomater,bananer och rensa ogräs i rabatterna,när vi semestrar på Teneriffa !
  Dessa stackars flyktade har ju också betalat en rejäl slant,för biljetten till Abzurdistan….och ferieuppehället !

  Gilla

 • Danne

  Dessa områden har socialdemokratin och brottsligheten gemensamt. De lever på skattemedel och är totalt ointresserade av att göra rätt för sig.
  Precis som partiet.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  528.000 kom inte till Sverige för att jobba !

  Gilla

 • Bosse S

  Om företagen betalade lite bättre för avancerade tjänster så hade inte kompetensflykten från Sverige märkts. Civilingenjörer, sjuksköterskor, läkare, arkitekter och folk med annan specialkompetens får bättre avkastning på sina långa utbildningar utomlands. Sverige har mist för mycket av sin tekniska industri för att det ska skapas konkurrens om de högavlönade jobben.
  Framtiden för akademiker med höga skulder och långa utbildningar är mycket dyster i vårt land. De här människorna är i regel inte heller intressersde att jobba i det invandringsindustriella komplexet som är landets största arbetsgivare.
  Har man kämpat sig igenom en komplicerad utbildning så vill man även dra nytta av den.

  Gillad av 1 person

 • Kattsand

  Jag tror att de som förespråkar stor invandring är glada över den ständiga bristen på arbetskraft; det ger dem ett argument för att hålla invandringen på en ständigt hög nivå. Fast det är lite motsägelsefullt när det samtidigt heter att vi inte skall ha någon arbetskraftsinvandring.

  En halv miljon utan jobb måste ju rimligtvis även de hålla ett antal tusentals andra personer i arbete (fler byråkrater och andra statligt anställda, mer sjukvårdspersonal, fler som bygger och renoverar bostäder, fler anställda i affärer och servicejobb mm).
  Så då undrar man med dagens ”sysselstättningsgrad” av de som kommer hit om det egentligen blir en nettoökning eller nettominskning av den tillgängliga arbetskraften?

  Gillad av 1 person

 • Brasklappen

  Att utse muslimska U-länder till asylländer har högsta prio bland våra politiker! Bidragen mot att de röstar på Socialdemokraterna!!!

  Gillad av 1 person

 • Urban

  Att det skulle råda arbetskraftsbrist i Sverige, är rent skitsnack. Detta är något som alla med ett genomsnittligt logiskt tänkande kan förstå. Dock ska det såklart låta fint, när den egentliga baktanken i själva verket är en annan. Jag citerar mig själv från en tidigare kommentar:

  ”Allt handlar egentligen om att överbefolka landet i syfte att skapa konkurrens om jobb och bostäder. Då det råder konkurrens om jobb, kan arbetsgivarna sänka arbetarnas löner och då det råder konkurrens om bostäder, skapas det också brist på de samma. Då kan priserna på bostäder höjas. Som de flesta säkert redan känner till så är det utbud och efterfrågan som styr prissättningen på varor och tjänster. Med andra ord så ligger en mycket ful politisk tanke bakom massinvandringen till Sverige, vilket man bör känna till.”

  Gillad av 1 person

 • För Vårt Bästa?

  Mycket tal om arbetskraft men INGEN ställer sig frågan Vad skall alla arbeta med! Industrin har hela tiden automatiserat. Posten likaså. Företag har tagit bort lagerhållning så att lagerkalle är nu historia. Företagen har idag i stort sett inga anställda som sköter fakturering, momsrapporter etc.
  Det mesta körs via specalister och dataprogram. Ta t.e.x. skatteverket; siffror matas in av folk och skatt, avdrag etc går per automatik.
  För 15 år sedan, minst, ropades det om att vi skulle ha gymnasieutbildning pga högre tekniska krav. Titta på vilket jobb som helst. Skogsarbete, vägbyggnad, mekaniska verkstäder, busstrafik/ tågtrafik, livsmedelbutiker( stor hallar med minimalt med anställda. Att det högt utbildade svenskarna har fallit för politikernas lögner är egentligen ofattbart men med propanda kan man tydligen förvilla vilken skalle som helst.
  Hade politikerna värnat om oss och landet så hade dom, med den info dom har tillgång till, kunnat ge våra kvinnor en typ ”födslo-lön” som varat till barnets 18-årsdag. Kina gjorde ,kan man säga, tvärtom och begränsade födandet till för landet bra.
  GOTT NYTT ÅR PÅ ER alla VAKNA!!!

  Gillad av 1 person

 • Sea Gull

  Finns ett brott ” trolöshet mot huvudman” = vi skattebetalare!

  Gillad av 1 person

 • robban

  det är skitsnack att det är brist på arbetskraft, ta bara det lilla debaklet i gbg , de plockar in polacker och allsköns folk i stället för svenskar att jobba med tunnlar och allt sånt. mitt i allt så bygger de om landvetter för 7M finns inte en byggjobbare eller elektriker att få tag på i västsverige men inte fan söker de folk för det. de vill ha gratisjobbare eller billiga öststatare i stället.

  westerberg snackar skit rätt över

  Gilla

  • Pettersson

   Robban, arbetslösheten i byggbranschen är under 3 % och det är så nära full sysselsättning man kan komma, så jag tror du har fel.

   Firmorna plockar in öststatare för att det är det näst bästa när det inte finns några lediga svenskar.

   Araber och afrikaner verkar inte vara ett alternativ fast det är gott om dem.

   Gilla

   • Bosse S

    Öststatarna må vara skickliga yrkesmän, minst lika skickliga som svenskarna, men de går i regel för mycket lägre lön än sina svenska kollegor.
    När citytunneln i Malmö byggdes så var det mestadels underbetalda polacker som gjorde jobbet. Man urskuldade valet av arbetskraft med att svenskarna kunde inte driva tunnlar. Liknande resonemang när Öresundsbron byggdes användes för att få billig arbetskraft. Samtidigt bebyggde man VästraHamnen f.d. Kockumområdet och använde arbetskraft, mestadels utländsk och fick på köpet gigantiska fuskbyggen.
    Svenskarna blir hela tiden blåsta på jobben.

    Gilla

 • Carina-Fina

  Så går det när enfaldiga praktnollor får bestämma. Lööf och Löfven är redo plussa på med 30 miljoner.

  Gilla

 • SVENSK

  I början av 1990- talet föddes det rekordmånga SVENSKA barn, det gillades dock inte av globalistmarxismen som startade en kris, spekulerade mot SVENSKA Kronan och tvingade sverige att försämra förhållandena för de då nästan uteslutande SVENSKA familjerna, och barnafödandet gick raskt ned till självmordsnivåer igen! I annat fall hade det funnits gott om SVENSK bra arbetskraft nu, men de världsstyrande kulturmarxisterna ville som sagt annat, och fick som de ville! Efter det började man också närmast totalslakta försvaret. Lösning skicka hem utlänningarna, inför vårdnadslön för den förälder som är hemma, med tjänstepension och allt. Det blir ett antal ”grisår” då vi får jobba hårt, men det är det värt.
  Flera har räknat på detta, och det blir mycket billigare! än dagis. Dessutom sparar vi minst 200 000 Miljoner [=200 Miljarder] VARJE ÅR, då vi ej har minst en miljon utlänningar att försörja!

  Gilla

 • Tore

  Behovet av getvallare, vattenbärare och kebabsvarvare är inte så stort längre.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: