Misstänkt ebolafall i Enköping men flera andra sjukdomar är möjliga


SJUKVÅRD. Ett misstänkt fall av ebola har upptäckts på lasarettet i Enköping, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande. – Vi förbereder som om det här var en smitta just nu, säger Mikael Köhler, chefsläkare Region Uppsala. 

Bild från 2015

Det rör sig om en ung person som sökt vård för symtom som blodiga kräkningar och blodig avföring, vilket kan tyda på ebola. Misstankarna stärks samtidigt av att personen nyligen besökt i Burundi i Östafrika, som visserligen inte har någon aktiv smittspridning just nu men som ligger i närheten av drabbade områden.

Patienten har förts till Akademiska sjukhuset i Uppsala och vårdas nu där på infektionskliniken.

Läs pressmeddelandet från Region Uppsala

UPPDATERAT: Falsk alarm, ingen ebola

-Pettersson säger att vi nog ska ta det lugnt. Minns ebolaepidemin 2014 till 2015, media gick på som om hela Afrika var drabbat och hela världen var hotat. Den tvååriga Ebolaepidemin dödade mer än 11.000 människor i hela västra Afrika.

Nu är inte Ebola något att leka med utan en oerhörd allvarlig, så det är bra att myndigheterna är vaksamma, men kanske var medias rapportering lite överdriven, speciellt om man tänker på att under dessa två år har närmare tolv miljoner barn under fem år dött av svält och lindriga, lättbotade sjukdomar utan att det rönt någon större uppmärksamhet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


15 responses to “Misstänkt ebolafall i Enköping men flera andra sjukdomar är möjliga

 • Kenth Andersson

  Det var enligt PK-media 2019-01-05 inte Ebola denna gång !

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Vi får väl sluta äta apa och flygande hundar, de anses ju som farliga smittkällor.

  Gilla

 • Jack

  Men dom blir lönsamma lite längre fram, för läkemedelsbolagen.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Det är lungt, i det trygga och heligt mångkulturella Sverige kan inget allvarligt hända !

  Gilla

 • Eddy S Karlsson

  Men, det var ju inte ebola den här gången. Ja, vi har redan fått löss (lusexplosion) och TBC och kanske mer. Det beror väl, kan tänka, på svenskarnas resande och anmälningsbenägenheten. Fast ebola det kommer snart också nära dig. För vi anmäler mer och mer…. och reser och reser..

  Gilla

 • Stenbock

  Ja så var den sensationen för PK-medierna all….
  Det visade sig som väntat,att det troligen var ett vanligt blödande magsår som vi är många, som drabbats av utan att behöva resa till Afrika !

  Gilla

 • SVENSK

  Låt Löven ta ansvar och ta hand om patienten!

  Gilla

 • KTJ

  kontrollen av vem som kommer in i landet, hur dom kommer in, vad dom gör , och i vilka miljöer asyl/ flyktingar gömmer sig i, gör det sanolikt att ebola kommer hit, för sverige har absolut ingen aning och ingen kontroll över dessa personer och eventuella sjukdommar, lika lite som de har koll på terrorister mm.
  så att det skulle kunna bryta ut en epedemi med svåra sjukdommar blir ju ingen överraskning tyvärr, oavsett om det nu är en typ svensk person eller inte.
  hoppas nu detta är ett falskt larm, pga försiktighetsskäl och myndigheterna vaknar upp en gång för alla

  Gilla

  • Stenbock

   Tror att det är fler än jag som undrat sedan år tillbaka,när just denna Ebola-sjuka skulle komplettera långa listan av importerade pester i Abzurdien.
   Alla har ju det gemensamt,att grunden är allslags import av s.k. akademiker av obekanta arter,från jordens djurvärld !
   I det nu aktuella faller söker man påstå,att den misstänkt drabbade varit på besök i mörka Afrika !
   Stenbock har besökt stora delar av världen,men aldrig lyckats få med mig hem,någon sjukdom eller ohyra. Nu åt jag förstås inte torkad apa eller grodstjärtar o.liknande exotiska rätter !
   Drack ej heller kamel/dromedarurin ! 🙂

   Gilla

 • Balder

  Misstänker att även om det blir konstaterat att det verkligen är ebola, så kommer myndigheter att ljuga sig blåa och säga att det var något annat.
  Så fungerar det i Sverige idag… tyvärr…

  ‘Spännande’ va, eller hur politikersatar!

  Gilla

 • Danne

  Bra Pettersson.
  Men enligt text-tv så har dem tydligen inte allmänna kommunikationer i Afrika. Den misstänkt smittade kom inte från något område som är känt för ebola. Men eftersom han/hen tagit sig hit så finns väl risken att h@n träffat någon från t.ex. Liberia som flugit runt i Afrika.

  Men vi får väl vara tacksamma för att invandringen hjälper till att skapa mer dyr högkvalificerad vård. Synd att ingen av smittspridarna kommer att stå för kostnaderna.

  Gilla

  • Tore

   Det var en missionär han spred guds ord i afrika, nu höll det på att bli svart mans sjukdom på hemma plan.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: