Svenska skolelever får lära sig att den muslimska erövringen av Europa var bra

HISTORIA. Svenska gymnasieeleverna får i undervisningen i spanska lära sig att de muslimska morerna som med våld erövrade Iberiska halvön, nuvarande Spanien var goda herrar.

Det är lämpligt att jämföra nedanstående från de svenska läroböckerna med en nyligen utkommen bok, ”The Myth of the Andalusian Paradise,” Fernandez-Morena som det finns en svensk sammanfattning av på Samtiden. 

Nedan ett stycke som finns i den vanligaste läroboken, ”Caminando,” Waldenström Elisabet, Natur & Kultur.

Både svenskan och spanskan är original från boken.

Svenskan sid. 247-248

Araberna (711 – 1492) År 711 kom araberna till södra Spanien. De erövrade nästan hela halvön på bara sju år. Deras första huvudstad blev Sevilla. Araberna härskade över halvön i nästan 800 år. För att utöva sin religion, islam, började araberna det vill säga muslimerna bygga moskéer. Den vackraste är moskén i Córdoba. Den är mycket stor. Inuti ryms mera än 50 000 tusen personer. I borgen /el Alcásar/ i Córdoba bodde kalifen. I hans bibliotek fanns mera än 400 000 böcker.
Ett annat viktigt centrum var Granada. Kalifen i Granada och hans familj bodde i La Alhambra, idag förklarat som världsarv. Muslimerna var ganska toleranta. Många judar, kristna och muslimer levde tillsammans i stora städer som Malaga, Granada, Córdoba och Toledo
Nya tekniker och nya odlingar. Araberna förde med sig nya tekniker till Europa: tillverkning av papper, glas och kakelplattor. Araberna var även goda jordbrukare och de hade med sig nya grödor (eg. odlingar): ris, apelsiner, citroner, saffran, bomull och sockerrör. från det arabiska språket kommer många spanska ord: matta, alkohol, olja, morot. Även många geografiska namn är från den här epoken: Albacete, Benidorm, Almería, Guadalquivir, Guadiana och många, många fler.
Reconquistan (Återerövringen 718 – 1492). På norra halvön fanns små kungadömen eller stater där kristna, som inte ville leva tillsammans med ”morerna,” bodde. Det var långa krig, men också perioder av fred. De kristna stred även sinsemellan, men slutligen, i och med äktenskapet mellan Ferdinand av Aragonien och Isabella från Kastilien, förenades de. Återerövringen av halvön gick framåt. 1492 vann de kristna kriget och den siste kalifen var tvungen att överge palatset Alhambra.

Spanskan sid. 108-110

LOS ÁRABES (711 – 1492). El año 711 llegaron los árabes al sur de España. Conquistaron casi toda la Península en sólo siete años. Su primera capitalfue Sevilla. Los árabes, o sea, los musulmanes empezaron a construir mezquitas. La más hermosa es la Mezquita de Córdoba. Es muy grande. Dentro caben más de 50.000 personas. En el Alcázar de Córdoba vivió el califa. En su biblioteka había más de 400.000 libros.
 Otro centro importante era Granada. El califa de Granada y su familia vivieron en la Alhambra, hoy día declarado Patrimonio de la Humanidad. Los musulmanes eran bastante tolerantes. Muchos judíos, cristianos y musulmanes con vivieron en las grandes ciudades como Malaga, Granada, Córdoba y Toledo
Nuevas técnicas y nuevos cultivos. Los árabes llevaron nuevas tecnicas a Europa: la fabricación de papel, vidrio y azulejos. Los árabes eran también buenos agricultores y llevaron nuevos cultivos: arroz, naranjas, limones, azafrán, algodón y caña de azúcar. Del idioma árabe vienen muchas palabras españolas: alfombra, alcohol, aceite, zanahoria. También muchos nombres geográficos son de esta época: Albacete, Benidorm, Almería, el Guadalquivir, el Guadiana y muchísimos más.
La Reconquista (718 – 1492). En el norte de la Península había pequeños reinos o estados donde vivían cristianos que no querían convivir con ”los moros.” Había largas guerras, pero también períodos de paz. Los cristianos lucharon también entre sí pero, finalmente, co el matrimonio de Fernando de Aragón e Isabel de Castilla, se unieron. La Reconquista de la Península avanzó. En 1492 los cristianos ganaron la guerra y el ultimo califa tuvo que abandonar el palacio de la Alhambra.

Då Europa kämpade publicerade vi på bloggen 2012.

Pettersson har lånat nedanstående av David Gress, historiker och författare HÄR.

Vi vet inte exakt hur det hände. Platsen tros vara en rejäl dagsmarsch sydost om Calatrava, då den enda staden av betydelse i Guadianasdalen i södra La Mancha i nuvarande Spanien.

Tidpunkten var en sommardag 1212, så i år, om vi vågar, kan vi fira 800-års jubileum av ett av medeltidens viktigaste slag. Slaget vid Las Navas de Tolosa, där ett bred blandning av kristna krigare från Spanien och Frankrike besegrade berber-muslimerna som styrde den södra tredjedelen av den iberiska halvön. Från och med då var det bara en tidsfråga innan hela Spanien skulle befrias.

År 1212 var det exakt 500 år sedan muslimerna började sin blixtsnabba erövring av Spanien. De kallade de ockuperade områdena Al-Andalus och visade sig muslimer alltid gjorde: de var den nya herrefolket, kristna och judar måste känna sig kuvade och undergivna. Gjorde de det fick de oftast leva ostört.

Redan år 718, inleddes den kristna motoffensiv i det extrema nordväst, men det skulle ta ett par hundra år innan återerövringen, la Reconquista, precis nådde floden Duero. År 1085 tog kung Alfonso VI av Kastilien tillbaka Spaniens gamla huvudstad Toledo. Halvön var nu delad ungefär lika mellan det kristna Spanien och muslimernas Al-Andalus. Som svar på förlusten av Toledo så kallade muslimerna på hjälp från de hårda och mycket fanatiska berbiska krigare från Nordafrika. De var som dagens talibaner och salafister: hänsynslösa, övertygade om sin egen rätt, obevekliga mot avfällingar och kristna. De bosatte sig i Al-Andalus och satte tvärt slut på kristna offensiver.

Ett halvt sekel senare, har Almoravids integrerats i Al-Andalus något mjukare livsstil. När de hade förlorat kampviljan kom från 1147 en ny våg av troende nordafrikaner till försvar av Al-Andalus. De nya var Almohader, en fanatiskt muslimsk sekt, strikt troende som dagens salafister.

Almohaderna hotade att återta den gamla Al-Andalus vägen till Pyrenéerna. Kristna hade aldrig varit särskilt bra på att organisera motstånd och de fem kristna kungarna i Spanien var upptagna med att slåss med varandra. Men den almohadiska offensiven satte kniven i strupen på de kristna och de enades äntligen. År 1211 hade påven Innocentius III krävt ett korståg mot muslimerna i Spanien. Kungarna av Kastilien och Aragonien mobiliserade vad de kunde av ryttare och fotsoldater för offensiven följande år. Dessutom kom kontingenter från Frankrike och längre bort.

Det var nästan ett mirakel och bevis på Guds välvilja att dessa brokiga skaror lärde sig att slåss under gemensam ledning, målinriktat och effektivt. Slaget vid Las Navas de Tolosa mellan 50.000 kristna och en något större muslimsk armé avgjordes i under förmiddagen.

Det är milt sagt inte politiskt korrekt att fira de kristnas militära segrar eller la Reconquista, befrielsen av Spanien. Det påstås att en mindre utvecklad och mer våldsam kultur, den kristna, krossade en ädel och framträdande, den arabiska i Al-Andalus. Det är en farlig och bedräglig legend. Den verkliga historien är mer intressant.

För 800 år sedan var de kristna stolta över sin kultur och redo att försvara eller dö för den. Om vi ​​hade deras anda skulle inget kunna hota oss. Våra ledare har det uppenbarligen inte.//

– Pettersson säger inget för nu är muslimerna tillbaks och de har kommit ännu längre norrut denna gång…dessutom undrar jag vad som står i de svenska historieböckerna om islams framfart.

Islam och dess självförsvarskrig

Jihads tårar

Jihad – det heliga kriget

Titta på den korta filmen och jämför…tänk också på att även hinduer, buddister, ateister, judar, zoroastrier och många andra inte minst muslimer har råkat illa ut vid islams framfart.

12 thoughts on “Svenska skolelever får lära sig att den muslimska erövringen av Europa var bra

 1. Idag drömmer muselmanerna sig tillbaka till den tiden då de var som störst. Då man återerövrade landet och slängde ut morerna, de boende i Marocko, gick de muslimska länderna tillbaka i typ allt.
  Många av moskeerna som beskrivs var gamla katolska kyrkor som byggdes om. Man byggde bevattningssystem, olika terrasser, vattentransport. Man drömmer sig tillbaka till Alambra och Andalucia. Man vill återerövra dessa landområden då man anser att de togs ifrån dem på orättslig grund.
  Judarna fick svära en underkastelse till morerna. De kristna likaså.
  I dagarna har d socialistpartierna förlorat regionalvalet i Andalucia. Vox, ett parti som liknar SD fast är lite mer konservativt gick oväntat framåt. socialisterna hade då regerta i 36 år på raken, typ efter Franco. Nu är de rädda och förvirrade. Cs med hjälp av PP har bildat en koalition med stöd av Vox och vänstern rasar.
  Det kom in en ny båt med migranter. Över 300 har fiskats upp från Libyen. Malta, Italien, Tunisien och Frakrike vägrade ta emot dem. Folk är förb. på Sanchez, socialisten som är premiärminister. PP förlorade en förtroendeomröstning då de har haft stora korruptionsskandaler inom partiet.
  Berberna som nämns är ett nomadfolk som fortsätter sin terror, de smugglar folk, de slåss i Jemen bland annat. De bor i nuvarande Marocko.
  Det är en skör tråd vilket är bra att det skrivs om här. Ledarsidorna har mycket bra info om läget.
  Folket här och i synnerhet i södra Spanien är evinnerligt less, Röda korset samarbetar med smugglarna och har uppsamlingscentraler dit de springer från båtarna och vrålar asyl. De är välinformerade

 2. Är ju en lämplig kunskap för de unga att lära sig när nu Islam inom kort helt har tagit över Västeuropa och Norden !

 3. Att jämföra dagens invasion med t.ex. den på 700-talet, är som att jämföra äpplen med päron. Dagens invasion för inte med sig något nytt, utan bara gamla, barbariska och förlegade tankesätt (med ett och annat gemensamt med socialismen). Berörda är inte heller önskvärda i de allra flesta muslimska länderna …

  • Se mitt inlägg ovan! De har ingen framtid egentligen utan skäggen slåss för sin egen makt. De misslyckas överallt, då tar de till våld. De agiterar och sprider läran.De sista att förtrycka är kvinnorna och det sker med vänsterns samtycke. Feministerna tar på sig en slöja för att visa solidaritet…med skäggmuftisarna

 4. Är farfar till en tioåring i hans bok om religioner står det att ISLAM betyder fred, fan trot?

  • Då bör du lära honom vad som är sant om denna religion, och att han inte skall lita på allt vad lärarna säger

  • Koranen 22:19
   ”Punish the unbelievers with garments of fire,
   hooked iron rods, boiling water;
   melt their skin and bellies!”

   Koranen 8:60
   ”Muslims must muster all weapons to
   terrorize infidels!”

   Koranen 9:123
   ”Make war on the infidels living in
   your neighborhood!”

   Fästingarna tar snart över Vårt Fosterland!

 5. Den historieförfalskning alla får lära sig i på indoktrineringsanstalterna är att alla andra folk inkl islamisterna ”erövrar” medan Vikingarna (nordborna) bara ”plundrade och härjade”.

 6. Vi svenskar är snart utrotade!

  Kanske ”Grannsamverkan mot brott”
  kan rädda oss från fästingarna?

Kommentera