SvD:s nyhetsreporter är flyktingaktivist på nyhetssidorna


JOURNALISTIK. Negra Efendić, är född i Jugoslavien och kom till Sverige som 13-åring. Sedan 2007 arbetar Negra på Svenska Dagbladet där hon bevakar migrations- och integrationsfrågor.

Negra Efendić. Bild från Wikipedia

Negra Efendić om sig själv

Nu till poängen som Rebecca Weidmo Uvell skriver mer om…

Negra Efendić arbetar som nyhetsjournalist. Nyheter. Där man objektivt ska rapportera om verkligheten så sakligt det är möjligt.

I Journalistförbundets egna Publicitetsregler står: ”Ge korrekta nyheter Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling”.

Nyheter är vad det låter, det är inte som ledarsidorna till för att bilda opinion.

Trots detta har Negra Efendić i sin roll som reporter publicerat inte mindre än 50 artiklar senaste året på temat att medicinska åldersbestämningar på asylsökande som hävdar att de är barn. 50 kritiska artiklar. När man läser om hennes på SvD:s sajt är det första hon skriver om sig själv att “65 miljoner människor är på flykt i världen just nu, hälften av dem är barn. En till två promille av flyktingarna tar sig till Sverige och söker asyl”.

Hennes mission är alltså tydlig: hon är flyktingaktivist. För om detta är det som ska sammanfatta henne som journalist går det inte att dra några andra slutsatser.

Läs vidare på Uvell.se…

-Pettersson säger att ansvarig för detta är naturligtvis SvD:s ledning och ägare, den norska förlagskoncernen Schibsted, samma ägare som Aftonbladet. Politiskt betecknar sig tidningens som ”obunden moderat” men skriver ungefär lika ”opartiskt” som ”oberoende socialdemokratiska” Aftonbladet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


6 responses to “SvD:s nyhetsreporter är flyktingaktivist på nyhetssidorna

 • ossie

  Negra ?? Är inte det namnet rasistiskt ??

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Negra Efendić skriver ”ge läsaren nya perspektiv”.

  ”Nya perspektiv” ???

  Är det inte fakta och verkligheten, hon ska förmedla till läsaren i sin nyhetsförmedling?

  Det är läsaren som kan bilda sig ”nya perspektiv”, om man får relevant och faktabaserad nyhetsjournalistik. Det är inte journalistens roll att förmedla sina egna perspektiv, oavsett om de kallas nya, genom personligt vinklad nyhetsskildring.

  Gilla

 • Argus

  Jepp, och av de 2,3 miljoner uppehållstillstånd som Sverige bifogat frukostflingorna är blott drygt 7 % utdelade till riktiga flyktingar. Största andelen är anhöriginvandring med cirka 40 % eller runt 800 000. Antingen är det gott om ensamma ungkarlar i glesbyggd eller så har flyktingarna inte direkt kärnfamiljer. Jag tror dock att de som tjänstemännen på Migrationsverket inte har ryggrad att skicka tillbaka och som får uppehållstillstånd av ”ömmande skäl” eller ”särskilt ömmande skäl” och som inte har rätt att ta hit byn, klanen eller stammen som står för snedfördelningen mellan flyktingar och anhöriginvandrare.

  Gilla

 • tikamax

  VET inte vem hon är, har aldrig läst något av henne och TÄNKER INTE HELLER GÖRA DET. Personer av hennes kaliber finns det ALLDELES FÖR MÅNGA AV i SVERIGE bland journalister som ska ”utmärka sig”.

  Gilla

  • Argus

   Kriget i Jugoslavien upphörde 1995 så Negra Efendić har haft 23 år på sig att hitta hem till Brezovo Polje. ”It is believed that Brezovo Polje was first settled in the 1860s by Muslim refugees fleeing Serb persecution and expulsion from Serbia.” (Wikipedia)

   Med andra ord lär Efendić tillhöra kalifatets förtrupper. Anledningen till att muslimer är så innerligt hatade i Serbien (ortodoxt) och Kroatien (katolskt) är att de är ättlingar till överlöparna under den osmanska ockupationen som pågick mellan 1459 och 1815 (autonomi) eller 1835 (osmansk administration upphör) eller 1867 (osmansk militär lämnar) eller 1878 (full självständighet).

   Gilla

   • Ragnar Ask

    Och den dag det verkligen bränner till så kommer dom ännu en gång att ställa sig på angriparens sida och rikta vapnen mot sina slaviska, europeiska syskon.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: