Det råder konsensus

VETENSKAP. Konsensus betyder samstämmighet i åsikter och tänkesätt inom en större grupp människor. Andra ord för samma sak är enighet, samförstånd, samsyn, samtycke, harmoni, consensus med flera ord. 

Galilieo Galilei fick en ursäkt efter nästan 400 år

År 1609 riktade den italienska vetenskapsmannen Galileo Galilei sin, med dagens mått mätt, primitiva kikare mot himlen och då föll den rådande världsbilden samman. Från att ha varit världsalltets centrum reducerades jorden till en planet som, i likhet med andra planeter, kretsade runt solen.

Innan dess hade det varit konsensus om att jorden var centrum. Kyrkan satte Galilei i husarrest för hans galna påhitt. År 1992 slog påven fast att kyrkan hade haft fel och dömt orätt “Galilei förstod varför endast solen kunde fungera som världens centrum.” Det hade dock inte Galileo Galilei så mycket nytta av.

Nåväl, nu påstås det att det råder konsensus om klimathotet bland forskarna. Det stämmer om man litar på journalister och politiker. Hur många av dem som lyssnat på forskarna eller läst alla rapporter är dock osäkert. Troligen härmar de varandra.

De flesta människor, likt Pettersson, har varken kunskap eller vilja att sätt sig in i klimatfrågan.

Därför använder opinionsbildarna “konsensustermen” och när de fått med sig politiker och journalister ryker de forskare som är kritiska.

Forskare måste nämligen ha anslag och idag är det politiskt omöjligt att förneka att människan orsaker den globala uppvärmningen. Den som förnekar detta råkar ut för samma sak som vetenskapsmannen Galileo Galilei, sätts i bildlig husarrest…

-Pettersson är inte vetenskapsman men jag konstaterar att det inte råder konsensus…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Det råder konsensus

  1. Konsensus innan det hardiskuterats och utredningar har gjorts är lite underligt men jag har ingenting emot att det uppnås efteråt.

  2. Sverige är nu ett exempel

  3. Att barn kan vara så säkra på miljöhotet är förlåtligt. Deras närmaste vuxna mentorer ger dem så många skäl att dra säkra slutsatser av kvalificerade gissningar. Jag är också av den åsikten att vi aldrig vet och bör inte dra hypotesen ända in i kaklet. Inte låsa folk i bojor med dyra straffavgifter för något, som inte är självklart säkert. Det känns så fel att punga folk på godtyckliga skatter, som är överdrivet dyra i förhållande till vad de ger i miljöhänsyn. Myndigheter ska bara ansvara för sånt, som de endast kan veta med säkerhet. Att höja straffavgifter för miljöförstörelse med automatik tycker jag är olagligt slaveri eller ocker.

  4. Oceanologer ses inte med så blida ögon av konsensusforskarna. Det är nämligen så att oceanologerna inte funnit några som helt tecken på att världshaven stiger.

  5. Är man en 15 årig flicka så kan man bli utsedd till orakel och tillomed till nutidens Jesus utan någon nämnvärd kunskap i ämnet.
    Den 15 åriga flickan blir också föremål för grova ekonomiska spekulationer som centralpunkt i ett bolag som söker riskkapital på 35 miljoner för att marknadsföra flickans mission.

  6. Kom ihåg att det är våra olikheter som för utvecklingen framåt. Ja-sägare och opportunister går baklänges in i framtiden. Eller som Julia Caesar så listigt utvecklar sina tankar : “Endast den som går mot strömmen finner källorna”.

Kommentera